Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Yesus Kristus adalah Tuhan atau diciptakan? - Bahagian 2

Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?

375_jezis_kristus_2.jpg

Yesus Kristus adalah Tuhan atau diciptakan? - Bahagian 2

Ditambah: 10.03.2011
Display: 145267x
Topik: Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?
PrintTisk

Dalam pekerjaan sebelumnya kita menulis ayat-ayat yang membuktikan keilahian dan daya kreatif dari Yesus Kristus. Ayat-ayat ini menunjukkan bahawa Yesus adalah sebelum dasar dunia dan bahawa melalui Dia segala sesuatu diciptakan. Mereka menunjukkan bahawa itu adalah setara dengan Allah, namun menjadi manusia untuk menyelamatkan kita dan menyelamatkan.

Ibrani 1, 1-3 - banyak dan pelbagai cara Tuhan berbicara sekali untuk para ayah oleh para nabi, tetapi pada hari-hari terakhir yang diucapkan kepada kita dengan Anak-Nya, yang ia menunjuk ahli waris dari segala sesuatu, melalui siapa dia mencipta dunia. Dia adalah kecerahan kemuliaan-Nya, dan ekspresi intinya, kata kuat membawa semuanya. Dia merawat pembersihan dosa, dan kemudian duduk di sebelah kanan Yang Mahabesar, di tempat yang tinggi.

Ada banyak ayat lain membuktikan keilahian Kristus.

Allah Bapa dan Yesus Kristus adalah batu sahaja

Yesaya 44,8 - Apakah ada Tuhan selain saya? Tidak, tidak rock lain, saya tidak tahu apa-apa!

1 Korintus 10,1-4 - saudara-saudara saya, anda tidak tahu apa yang terjadi dengan ayah kami. Mereka dibayangi oleh awan dan semua telah melintasi laut. Semua mereka dibaptis dalam awan dan laut Sambungan dengan Musa. Kita semua makan makanan rohani yang sama dan semua minum minuman rohani yang sama, mereka minum dari batu rohani yang menyertai mereka, dan batu itu adalah Kristus.

Reach "Pertama dan Terakhir" merujuk kepada Allah Bapa dan Anak

Tuhan di Perjanjian Lama disajikan sebagai Pencipta, yang sendirian menanggung judul "yang pertama dan terakhir." Dalam Perjanjian Baru dengan judul "yang pertama dan terakhir" temukan dalam kitab Wahyu Yohanes di beberapa tempat untuk Yesus Kristus.

Yesaya 41, 4 - Siapa yang disebabkan dan dilakukan? Siapa yang menelefon dari awal umat manusia? Akulah TUHAN (JHVH), yang pertama, aku akan sama dengan di akhir!

Wahyu 2,8 - "malaikat jemaat di Smirna menulis: Hal-hal ini firman yang pertama dan terakhir, yang telah mati dan hidup:

Wahyu 1.17 - Ketika aku melihatnya, aku tersungkur di kaki-Nya seperti orang mati. Lalu aku memakai tangan kanan saya dan berkata: .. "Jangan bimbang saya yang hidup, pertama dan terakhir (JHVH), saya sudah mati, dan lihatlah Aku hidup selama-lamanya.

Wahyu 1,8 - Lihatlah, ia datang dengan awan dan setiap mata akan melihat dia, bahkan mereka yang menusuknya. Semua bangsa di bumi untuk menangis. Ya, benar. "Aku adalah Alfa dan Omega, firman Tuhan Allah, yang siapa dan yang akan datang, Yang Mahakuasa.

Wahyu 22,13 - "Lihatlah, Aku datang segera dan pahala saya dengan saya, untuk memberi setiap orang menurut perbuatannya Aku adalah Alfa dan Omega, awal dan akhir yang pertama dan terakhir .."

Yesus Kristus adalah anak Allah - Bapa dan Anak dari kekekalan

Ibrani 10,1-10 - Anak jauh lebih tinggi dari para malaikat, lebih menonjol apa nama ia diberikan. Untuk yang dari malaikat ketika Tuhan berkata, "Engkau adalah Anak-Ku, aku ayahmu dari sekarang Dan lagi:?". Saya ayah padanya dan dia akan menjadi anak-Ku "Dan lagi, membawa pertama lahir ketika dunia mengatakan "Adore dia, semua malaikat Allah," kata Para malaikat berkata: "Itu membuat utusan-Nya angin, hamba-Nya api" Tapi anak itu berkata: "Takhta-Mu, ya Allah, adalah untuk-lamanya: tongkat keadilan adalah tongkat kerajaan anda.

Kau mencintai kebenaran dan membenci kejahatan, kerana anda Tuhan, Allahmu, diurapi dengan minyak kesukaan di atas sahabat-Mu. "Dan:" Pada awal anda, Sir, negara ini ditubuhkan, karya tangan-Mu adalah langit. Dia tidak lagi ada, anda akan selalu seperti semua jumlah pakaian. Svineš adalah seperti mantel dan jubah yang akan diubah, tapi mereka sama - musim panas anda berakhir, "Dan yang dari malaikat ketika dia berkata:" Duduklah di sebelah kanan saya, musuh anda sebelum mereka meminta kaki?

John 10,38 - Jika ia lakukan, bahkan jika anda tidak percaya saya, percaya bahawa bekerja, anda tahu, dan mengetahui bahawa Bapa di dalam Aku dan Aku di dalam dia. "

Asal Anak - Mikha 5.2 - "Tapi kau, Betlehem efrats, sedikit di antara para pemuka Yehuda, dari anda, hanya datang kepada saya suatu yang akan memerintah Israel, yang asal usulnya adalah kuno, dari hari kekekalan. "

Asal Bapa - Mazmur 93.2 - takhta anda ditubuhkan lebih awal dari masa - dari kekal Engkau sendirian!

Anak Bapa, Anak adalah tapi intinya masih Allah - Roh Allah adalah Roh Kristus

Anak dengan Bapa dalam keseluruhan yang sempurna, seolah-olah "satu tubuh". Semua kepenuhan Ketuhanan tinggal sama dalam Bapa, Anak juga. Ketuhanan bukan sesuatu yang boleh mendapatkan, atau kehilangan itu. Ini kerana esensi yang sedang.

Dalam contoh darat dari seorang ayah dan anak ada hirarki. Sang ayah adalah anak dan anak adalah bawahan ayahnya. Tapi itu tidak datang dengan alam manusia. Langit begitu begitu. Putra, Yesus Kristus adalah bawahan kepada Bapa. Tapi itu tidak datang pada sifat mereka Allah.

1 Korintus 11.3 - Saya akan, bagaimanapun, anda menyedari bahawa kepala setiap orang adalah Kristus, kepala dari suami wanita itu dan kepala Kristus Tuhan.

Roma 8,9 - diam di dalam kamu Tetapi jika Roh Allah, maka anda tidak hidup dalam daging, melainkan dalam Roh. Siapa yang memiliki Roh Kristus, ia tidak nya.

Kemuliaan Tuhan = kemuliaan Kristus

Setelah kenaikan Kristus, ayahnya kembali kemuliaan yang sama seperti dahulu ketika dunia sudah berakhir dan mempunyai penghinaan umat-Nya. Yohanes menjadi saksi Kristus nabi Yesaya (ditulis Tuhan JHVH) kemasyhuran, dan melihatnya juga berbicara.

John 17,5 - Sekarang aku, Bapa, berikan kepadanya kemuliaan yang saya dengan engkau sebelum dunia ini.

Yohanes 12,37-41 - Sementara banyak sebelum mereka telah melakukan keajaiban, tidak percaya padanya. Demikian memenuhi firman nabi Yesaya:? "Siapa, Tuhan, percaya akan khabar kami Siapakah lengan TUHAN muncul ?"...... Yang mengatakan Yesaya ketika melihat kemuliaan-Nya dan berbicara tentang dia.

Yesaya 6.5 - Lalu aku berseru: "Celakalah aku - sekarang binasa aku ini seorang yang najis bibir, hidup di antara bangsa yang najis bibir, namun dengan mata kepala sendiri Raja, Tuhan semesta alam!"

Keluaran 33,18 - Nabi Musa berkata: "Show me your glory!" Lalu ia menambah: "Anda boleh melihat wajahku Tidak ada orang yang bisa melihat saya dan tetap hidup .."

Semua ayat-ayat ini adalah memimpin kita ke kesedaran bahawa Allah, Pencipta alam semesta dan semua kehidupan peribadi datang ke dunia ini dalam tubuh manusia, Yesus Kristus mati untuk dosa kita. Dia yang adalah Tuhan alam semesta, mengasihi kita dan menyerahkan diri-Nya untuk aku dan kamu. Ketika saya berfikir tentang cinta yang paling sangat besar, saya merindukan satu. Berada di hadapan mereka Pencipta dan Penebus, jatuh di kaki-Nya dan berterima kasih. Dan anda?

Galatia 2.20 - hidup saya dalam daging, adalah hidup oleh iman dalam Anak Allah yang telah mengasihi aku dan menyerahkan diri-untuk aku.


Dimana selanjutnya? - Berkaitan dengan topik ini

Yesus Kristus adalah Tuhan atau diciptakan? - Bahagian 1

374_jezis_kristus_1.jpg Semua ayat-ayat ini adalah memimpin kita ke kesedaran bahawa Allah, Pencipta alam semesta dan semua kehidupan peribadi datang ke dunia ini dalam tubuh manusia, Yesus Kristus mati untuk dosa kita. Dia ...
Ditambah: 10.03.2011
Display: 182392x

Berkaitan artikel dari media - Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?

Satunya Allah yang benar adalah Allah Israel!

439_izraelite.jpg Yesaya 44.6 - Beginilah firman TUHAN, Raja dan Penebus Israel, TUHAN semesta alam: Aku pertama dan saya yang terakhir, selain saya tidak ada Allah.Tuhan adalah satu-satunya! Salah satu Pencipta bumi dan ...
Ditambah: 01.06.2011
Display: 261920x

Video - Ini semua tentang Kristus! - Paul Washer

428_vse_je_o_kristu_paul_washer.jpg Malam ini Aku di sini untuk membincangkan tentang orang-orang. Atau untuk berbicara tentang gereja atau agama. Kerana semua hal-hal ini kegagalan mereka dan kekurangan. Anda masing-masing harus mampu berdiri dan mengatakan ...
Ditambah: 12.05.2011
Display: 139759x

Doa sebagai perbualan dengan Tuhan

418_modlitba_rozhovor_s_bohem.jpg Lukas 11.1 - "Tuhan, mengajar kita untuk berdoa seperti itu Yohanes mengajar murid-muridnya."Lukas 18.1 - Dia berkata kepada mereka suatu perumpamaan, kerana masih diperlukan untuk berdoa dan tidak menyerah:Apa itu doa?Ibrani ...
Ditambah: 03.05.2011
Display: 261388x

Mengapa orang-orang religius harus menderita?

193_trpici_verici.jpg Tentunya anda pernah bertanya-tanya mengapa begitu banyak penderitaan di dunia. Ya, negara kita sekarang diperintah oleh kejahatan sebagai Setan, yang digulingkan di negara kita. Dia di sini untuk memimpin orang-orang terhadap ...
Ditambah: 29.10.2010
Display: 130928x

3 Tobat - Jalan kepada Kristus

165_cesta_ke_kristu.jpg PertobatanBagaimana seseorang menjadi benar di hadapan Allah? Bagaimana boleh membenarkan orang berdosa? Hanya Kristus yang dapat membawa kita ke selari dengan Tuhan, dengan kekudusan. Tapi seperti kita sampai Kristus?pertobatan Benar merangkumi ...
Ditambah: 07.10.2010
Display: 128733x

Ms.AmazingHope.net - Yesus Kristus adalah Tuhan atau diciptakan? - Bahagian 2