Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Yang adalah hari ketujuh - Sabtu, Sabtu bulan atau Minggu?

Benar Dasa Titah

403_kalendar.jpg

Yang adalah hari ketujuh - Sabtu, Sabtu bulan atau Minggu?

Ditambah: 28.03.2011
Display: 201400x
Topik: Benar Dasa Titah
PrintTisk

Kita dapat menentukan mana yang hari ketujuh? Ini akan masuk akal bahawa Allah telah menunjuk hari sebagai amaran kekuatan kreatif-Nya - satu hari khusus ketika mereka semua menyembah dia dan pada bila-bila untuk berehat dan kemudian jelas tidak mendedahkan hari apa itu?

Ada tiga cara yang dapat ditentukan bahawa hari kalendar ketujuh adalah hari Sabtu.

Alkitab bukti

Pertama melihat bukti-bukti Alkitab. Alkitab jelas menunjukkan. Dalam Lukas 23 kita telah laporan tentang penyaliban Kristus. Ketika Lukas menulis tentang hari ketika Kristus mati, mengatakan dalam ayat 54 yang bermula Jumaat dan Sabtu. Selanjutnya, ia mengatakan bahawa perempuan mempertahankan tenang pada hari Sabtu. Luke menulis selama tiga hari berturut-turut - hari pertama dari Hari Bermula (Jumaat), hari berikutnya, Sabtu - hari ketika wanita berehat. Hari ketiga, hari pertama dari minggu - hari kebangkitan.

Lukas 23,54-56,24,1 - itu adalah hari persiapan, dan hampir memulakan hari Sabtu. Ditambah ke dia dan wanita yang datang dengan Yesus dari Galilea. Mereka melihat kubur itu dan bagaimana tubuhnya dikuburkan. Mereka kembali ke rumah dan menyiapkan rempah-rempah dan minyak salep, tapi kemudian mempertahankan perintah Sabat. Pagi-pagi pada hari pertama dalam minggu itu mengambil rempah-rempah dan pergi dengan perempuan lain ke liang kubur.

Dunia Kristian pada dasarnya adalah sama seperti yang Kristus mati pada hari itu dan menyebutnya "Good Friday". Dan bagaimana hari ketika Kristus bangkit? Orang Kristian di seluruh dunia merayakan "Easter Sunday". Jadi hari ketika Kristus mati pada hari Jumaat, hari ketika Kristus berada di kubur - Sabtu dan hari mendapat - Minggu. Sabtu adalah hari antara Jumaat dan Ahad. Kita boleh dengan mudah menghitung: Jika hari Minggu adalah hari pertama, kemudian hari Jumaat dan Sabtu adalah keenam ketujuh. (Di negara-negara Eropah telah sampai hari Ahad abad ke-20 menukar hari ketujuh dalam seminggu). Jika anda bertanya kepada setiap orang Yahudi akan memberitahu anda bahawa hari persiapan adalah hari keenam - Jumaat, sehingga menegaskan bahawa Sabtu adalah ketujuh.

Pengajian bukti

Kamus kita menemukan penjelasan tentang slogan Sabtu: "Sabtu adalah hari ketujuh dalam seminggu" (Webster Kamus Standard). Pada kenyataannya, kata tersebut muncul Sabtu dalam 108 bahasa di seluruh dunia. Dalam bahasa Portugis dan Sepanyol "sabbado" dalam bahasa Bahasa Rusia "subbota", di Bulgaria "šubuta" dalam bahasa Arab as-Sabt. Bahasa saksi beruang dunia untuk fakta besar dan mulia bahawa Sabtu adalah hari ketujuh dalam seminggu.

Astronomi bukti

Adakah anda pernah melihat kalendar, sehingga anda mengetahui yang hari ketujuh? Sampai baru-baru ini dalam kalendar kita (dan masih melihatnya di beberapa kalendar di negara tersebut) itu hari Minggu - hari pertama, Isnin Selasa kedua, ke-3, Rabu Khamis keempat,, 5 hari Jumaat, 6 dan Sabtu hari ketujuh. Itu selalu seperti ini?

Mana datang kitaran mingguan? Sun - Sun, Sun mengawal kitaran tahunan. Dari bulan? Matahari, Bulan bertanggung jawab atas kitaran bulanan. Dan apa negara, yang berputar di sekitar paksi? Tidak, negara kitaran harian.

Kesaksian dari Balai Cerap Greenwich Royal di London

Mark Finley cuba untuk mendapatkan bukti nyata tentang asal-usul dan tempoh kitaran mingguan, sehingga ia menulis astronomi kerajaan di Royal Greenwich Observatory di London (Royal Observatory Grenchwich). Balai Cerap mengambil masa yang tepat seluruh dunia. Mengutip surat tarikh 11 Februari 1974:

Sir, pada masa ini terlibat dalam kajian berdiri kitaran mingguan. Berbagai astronomi Eropah melaporkan bahawa kitaran mingguan terputus dari masa terdahulu. Dengan kata lain, hari ketujuh minggu ini kami bertepatan dengan hari ketujuh dalam seminggu pada zaman Alkitab. Saya mempunyai tiga soalan:

1 Apa yang terjadi dengan kajian mingguan anda kitaran kestabilan sejak zaman kuno?

2 Dipengaruhi oleh perubahan dalam kalendar (Julian ke Gregorian ...) kitaran mingguan dalam beberapa cara?

3 itu terus hari Sabtu di time series utuh kita, tujuh hari hari Sabtu, yang Alkitab bercakap dalam konteks penyaliban?

Saya menghargai masa anda yang anda ambil untuk menjawab soalan-soalan dan berharap untuk menjawab awal anda. Hormat saya, Mark Finley

Tanggapan dari Royal Greenwich Observatory di London

Dear Sir, saya diteruskan mel anda ke Royal Greenwich Observatory, dan pengarah meminta saya untuk menjawab anda.

Kesinambungan minggu tujuh hari dipertahankan sejak masa awal agama Yahudi. Para astronom hanya boleh berkaitan dengan apa yang berkaitan dengan penentuan masa, tarikh dan tahun. Tetapi sebagai civic kitaran minggu, sosial dan agama, tidak ada alasan mengapa harus ada pelanggaran terhadap kalendar.

Setiap usaha pada kalendar lari menjadi pembangkang yang kuat dari para pemimpin Yahudi. Kami yakin bahawa tidak ada pelanggaran tersebut belum lepas landas. Tukar Julian ke kalendar Gregory (1582 - 1927) telah dirancang sedemikian rupa sehingga ketika telah tidak melanggar kitaran mingguan.

Dengan hormat RHTrucker.

Bukti sejarah Alkitab bahasa di dunia dan astronomi jelas.

Sabtu adalah Alkitab hari ini, kalendar Sabtu, ini hari ketujuh dalam seminggu, kudus Yesus Kristus!

Sabtu hari ketujuh dari minggu mempertahankan Israel tua, tetapi juga para Rasul, umat Kristian awal, dan terutama Yesus Kristus.

Yesus Kristus adalah model kita dan dia mempertahankan hari Sabat sebagai hari ketujuh kalendar dari zaman Yesus Kristus tidak berubah. Oleh kerana itu bukti utama kami, mengapa kalendar hari Sabtu hak rehat. Yesus Kristus adalah bukti dan mercu tanda, kerana jika orang jahat hari suci, ia akan memperbaikinya dan menunjuk apa yang benar. Yesus Kristus, tetapi bahkan tidak lunar sebuah sabbatize Sabtu, tapi hidupnya disahkan Sabtu mengikut kalendar, yang sampai saat ini belum berubah!

Hanya hari Tuhan datang untuk bertemu dengan anda, menunggu kehadiran anda dan keinginan untuk bertemu dengan anda. Tidak pada hari Jumaat, Sabtu, Minggu, tetapi ia datang pada kita pada hari Sabtu! Bagaimana menyedihkan bahawa kebanyakan orang Kristian datang pada hari Ahad, ketika Tuhan telah meninggalkan.

tonggak lain kita boleh melihat kesaksian Ellen Gould White, yang dengan jelas menegaskan pentingnya Allah ditahbiskan hari rehat pada hari Sabtu dan bahkan menurut kalendar yang bercuti bermula pada Sabtu malam. Allah, melalui adventistům pertama menegaskan bahawa hari ini benar-benar Alkitabiah dan konsekrasi naik-lagi istirahat sejati dan menyebarkan pengetahuan ini di seluruh dunia.

Matius 16,11-12 - Hati-hati terhadap ragi orang Farisi dan Saduki, "kemudian menyedari bahawa mereka diperintahkan untuk mengelakkan roti ragi, tetapi orang Farisi dan Saduki belajar.

Matius 23,13-15 -!! "Tetapi celakalah kamu, orang-orang Farisi dan ahli dari Kitab Suci orang-orang munafik, menutup Kerajaan Sorga di depan manusia Ada nevcházíte sendiri dan mereka yang ingin menyertai, anda membela Celakalah kamu, ahli kitab! dan orang Farisi munafik, kompas laut dan darat untuk membuat satu orang berpaling kepada iman, dan ketika aku mendapatkannya,! melakukannya dua kali lebih terkutuk dari dirimu!


Berkaitan artikel dari media - Benar Dasa Titah

Apa adalah hari ketujuh dalam seminggu adalah hari Sabtu atau Minggu?

278_kalendar.jpg Apa adalah hari ketujuh kalendar Sabtu atau Minggu? Dia membuat perubahan?Banyak negara di sekarang, telah tujuh kalendar hari Ahad. Banyak orang tidak menyedari bahawa Sabtu hanya kejadian hari ketujuh di dunia.Ketika ...
Ditambah: 29.11.2010
Display: 660658x

7 Change of Heart - Iman dan Undang-undang - Jalan untuk Kristus

273_cesta_ke_kristu.jpg "Siapakah yang berada dalam Kristus, adalah ciptaan baru. Apa yang lama sudah berlalu, sesungguhnya yang baru sudah datang" (2 Korintus 5:17.).Satu tidak mungkin mengatakan lokasi waktu yang tepat dan tepat, atau ...
Ditambah: 22.11.2010
Display: 148123x

Istirahat hari, Sabtu atau Minggu?

60_sunday_saturday.jpg Apa yang tepat adalah hari rehat, hari Sabtu atau Minggu?Sering kali, berbicara di gereja-gereja Kristian, apa yang sebenarnya merupakan hari rehat. Kebanyakan gereja, persatuan Kristian menguduskan hari Ahad, hanya segelintir kecil ...
Ditambah: 02.08.2010
Display: 626752x

Padam anugerah hukum Allah?

325_rusi_se_milosti_bozi_zakon.jpg Hal ini diperlukan untuk menjaga Sepuluh Perintah Allah, termasuk hari Sabtu, kita tidak berada di bawah undang-undang Taurat, tetapi di bawah kasih karunia? Rasul Paulus dengan jelas menerangkan bahawa seorang Kristian ...
Ditambah: 02.02.2011
Display: 179969x

Apa yang Paulus ketika dia mengatakan tidak seorang pun mempunyai hak untuk menghukum engkau untuk hari-hari Sabat?

361_obet_poukazujici_na_krista.jpg Kita harus mengakui hal penting. Yahudi roti yis disebut bercuti, bercuti Sangkakala, Pendamaian bercuti dan hari cuti yang lain yang telah prefigured kedatangan Mesias pada hari Sabtu!Kolose 2, 13 - 17 ...
Ditambah: 18.02.2011
Display: 155520x

Ms.AmazingHope.net - Yang adalah hari ketujuh - Sabtu, Sabtu bulan atau Minggu?