Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Undang-undang Tuhan tidak berubah, ia masih sah!

Benar Dasa Titah

501_bozi_zakon_je_nemeny.jpg

Undang-undang Tuhan tidak berubah, ia masih sah!

Ditambah: 24.10.2011
Display: 240828x
Topik: Benar Dasa Titah
PrintTisk

Kebenaran perkataan-Nya, Allah yang diturunkan kepada orang ramai. Untuk semua orang-orang yang menerima mereka, adalah perisai terhadap penipuan syaitan. Mengabaikan kebenaran ini, yang kini dalam dunia agama begitu meluas, ia membuka pintu kepada segala kejahatan. Orang yang sebahagian besarnya kehilangan melihat inti pati dan kepentingan undang-undang Tuhan. Pemahaman yang tidak betul sifat dan tahap kesahihan tetap undang-undang Tuhan membawa kepada pandangan yang salah penukaran dan pengudusan dan menyebabkan penurunan takwa dalam gereja-gereja. Di sini, mencari rahsia, mengapa pergerakan oživeneckých masa kita memenuhi Roh Tuhan dan kuasanya.

Dalam gereja-gereja pelbagai, orang yang dikenali untuk bertakwa, mereka yang tahu dan bimbang dengan status quo. Profesor Edwards A. Park menyenaraikan bahaya yang kini mengancam Gereja, dan tepat menulis: "Salah satu sumber bahaya dari atas mimbar tidak menekankan undang-undang Tuhan Pada zaman dahulu yang digunakan untuk echo suara hati nurani, mimbar. ... pendakwah terbesar kami memberikan khutbah mereka kehebatan yang unik yang dimodelkan Master vyzvedali undang-undang Allah, perintah-perintah dan amaran. mengulangi dua prinsip-prinsip yang besar, iaitu undang-undang adalah manifestasi daripada kesempurnaan Tuhan dan manusia yang suka kepada undang-undang, tidak suka injil kerana undang-undang - serta injil - ia adalah satu cermin yang mencerminkan tabiat Allah ini membawa kepada bahaya lain, iaitu untuk memandang rendah yang serius dosa, penyebaran itu dan lethality Kepentingan undang-undang mengingininya.. berkadar terus dengan kepentingan undang-undang ...

Dengan bahaya tersebut yang dikaitkan dengan risiko memandang rendah keadilan Tuhan. Pada masa ini, pendakwah cenderung untuk memisahkan keadilan dari kebaikan Tuhan, tidak menyandiwarakan kebaikan Tuhan sebagai satu prinsip, tetapi mengurangkan sentimen semata-mata. Pendapat teologi baru ini membahagikan apa yang Tuhan telah menyertai bersama-sama. Undang-undang Allah adalah baik atau buruk? Ia baik. Kemudian, keadilan adalah baik, kerana mereka cuba untuk memenuhi undang-undang. Daripada kebiasaan memandang rendah undang-undang dan keadilan Tuhan, dari pelbagai dan lethality keingkaran manusia adalah salah satu tabiat mudah untuk undervalue kasih karunia Allah yang membawa pengampunan dosa. "Injil dalam minda orang-orang yang kehilangan nilai dan kepentingan, dan orang-orang ini sebenarnya bersedia untuk memberi tidak lama lagi Alkitab selain.

Ramai guru-guru agama mendakwa bahawa Kristus oleh kematiannya memansuhkan undang-undang dan bahawa oleh kerana orang ramai tidak boleh memenuhi kehendak Akta. Lain-lain menganggap beban yang berat, undang-undang dan bertentangan dengan undang-undang yang mengikat menekankan kebebasan Injil.

Walau bagaimanapun, nabi dan rasul menilai undang-undang suci Tuhan yang berbeza. David berkata: "Kowé saya berjalan kaki ke peruntukan pertanyaan anda." (Mazmur 119,45) James Rasul, yang menulis selepas kematian Kristus, yang dipanggil Hukum Sepuluh "undang-undang raja" dan "undang-undang yang sempurna kebebasan" (James 2.8, 1.25). Dan John, lebih daripada setengah abad selepas penyaliban, melafazkan rahmat kepada orang-orang "yang bertindak mengikut perintah-perintah itu, dan mempunyai akses kepada pohon kehidupan dan pintu-pintu bandar" (Wahyu 22,14).

Dakwaan bahawa Kristus oleh kematiannya memansuhkan undang-undang Bapa-Nya, tidak mempunyai asas mana-mana. Jika ia mungkin untuk mengubah atau memansuhkan undang-undang, maka Kristus tidak mati untuk menyelamatkan manusia dari hukuman dosa. Kematian Kristus hampir mengganggu undang-undang, membuktikan sebaliknya, bahawa undang-undang itu tidak berubah. Anak Allah datang "dimuliakan dan diperbesarkan undang-undang" (Yesaya 42,21). Beliau berkata: "tidak Think bahawa saya telah datang untuk memansuhkan undang-undang ... hingga langit dan bumi meninggal dunia salah satu titik ataupun iota undang-undang." (Matthew 5,17.18) sendiri, Tuhan Yesus berkata: "Untuk memenuhi Tuhan saya, anda akan keinginan saya, undang-undang anda berada dalam hati saya." (40,8 Mazmur)

Undang-undang Allah adalah pada asasnya tidak berubah. Ia adalah wahyu kehendak dan ciri-ciri perundangan. Allah adalah cinta dan hukum-Nya adalah cinta. Dua prinsip-prinsip utama undang-undang untuk mengasihi Tuhan dan kasih sayang manusia. "Kasih adalah memenuhi undang-undang." (Roma 13:10) tabiat Allah keadilan dan kebenaran, ia juga merupakan intipati undang-undang Tuhan. Ahli Mazmur yang menulis, "undang-undang anda adalah benar ... Semua perintah-perintah anda yang soleh." (Mazmur 119 142 172) Dan Rasul Paulus berkata: "Undang-undang yang suci dan perintah suci, adil dan baik." (Roma 7:12) undang-undang, yang merupakan satu ungkapan fikiran Tuhan dan kehendak Tuhan mesti sama kekal sebagai penggubal undang-undang.

Penukaran dan pengudusan mendamaikan orang-orang dengan Tuhan yang membawa mereka untuk mematuhi prinsip-prinsip undang-undang Tuhan. Pada awal hidup seorang lelaki yang dicipta dalam imej Tuhan dalam harmoni dengan ciri-ciri Allah dan undang-undang. Prinsip-prinsip keadilan telah tertulis di dalam hatinya. Sin, bagaimanapun, seorang lelaki estranged dari Pencipta. Kemudian anda tidak membawa imej Tuhan. "Pemikiran Badan (memberi tumpuan kepada diri sendiri) bermusuh dengan Tuhan kerana mereka mahu atau tidak boleh mematuhi undang-undang Allah." (Roma 8.7) Sesungguhnya, "Allah sangat mengasihi orang di dunia ini sehingga Dia memberikan Anak-Nya sahaja dilahirkan," bahawa seseorang itu boleh disamakan dengan Tuhan. Terima kasih kepada Isa Al-Masih, kita sekali lagi boleh dibawa masuk ke dalam selaras dengan Pencipta mereka. Hati manusia mesti menghidupkan nikmat Tuhan, seseorang perlu mengamalkan kehidupan yang baru daripada Tuhan. Perubahan ini adalah kelahiran semula, tanpa yang - seperti yang Yesus berkata tiada siapa yang "tidak dapat melihat kerajaan Allah."

Langkah pertama ke arah perdamaian dengan Tuhan sabitan dosa-dosa sendiri. "Dosa adalah melanggar undang-undang." "Undang-undang datang pengetahuan dosa." (1 John 3,4; Roma 3:20) Jika berdosa belajar rasa bersalah, mesti hakim wataknya oleh piawaian Tuhan keadilan. Undang-undang adalah cermin yang menunjukkan kesempurnaan sifat soleh Allah dan membolehkan orang ramai untuk mengenal pasti kelemahan mereka.

Undang-undang ini menunjukkan manusia dosa-dosanya tidak memberi apa-apa penyelesaian. Ia menjanjikan kehidupan yang taat, tetapi menunjukkan bahawa nasib orang-orang yang melampaui batas adalah kematian. Hanya Injil Kristus dapat membebaskan seseorang daripada hukuman bagi dosa atau pencemaran dosa. Mereka mesti menunjukkan bertaubat di hadapan Allah, yang undang-undang yang melampaui batas, dan percaya kepada Kristus dan yg mewakili korbannya. Oleh dosa-dosanya akan diampunkan, "menjadi sifat ilahi" (2 Petrus 1.4). Ia menjadi anak Tuhan, kerana ia mengambil semangat Keanakan, kuasa menangis, "Abba, Bapa!" (Roma 8:15)

Anda boleh menukar kereta api hukum Allah? Rasul Paulus menulis: "Maka tidak sah ini undang-undang melalui iman Sudah tentu tidak Sebaliknya, mengesahkan undang-undang?." "Kami telah Sin meninggal dunia - dalam bagaimana kita boleh terus tinggal di sana?" Dan Rasul Yahya berkata: "Ada cinta kepada Tuhan bahawa kita memelihara perintah-perintah itu dan perintah-perintah itu tidak membebankan." (Roma 3,31, 6.2, 1 John 5:03) kelahiran semula hati manusia sejajar dengan Tuhan, kerana ia sejalan dengan undang-undang Tuhan. Apabila berdosa di tempat ini, perubahan radikal, yang diluluskan dari kematian kepada kehidupan, dari dosa kepada kesucian, kemungkaran dan penderhakaan kepada ketaatan dan kesetiaan. Kehidupan lama pengasingan dari Tuhan berakhir, dia memulakan hidup baru perdamaian, iman dan kasih sayang. Kemudian "keadilan yang dikehendaki oleh undang-undang" akan dipenuhi dalam diri kita yang tidak menguruskan akan sendiri tetapi akan Roh "(Roma 8:04). Jantung manusia menyatakan: "Bagaimana Saya suka undang-undang anda Tiap-tiap hari aku memikirkannya." (119,97 Mazmur)

"Undang-Undang TUHAN, yang sempurna, kehidupan-yang mampan." (Mazmur 19:8) Tanpa undang-undang, seseorang tidak boleh dengan betul memahami kesucian Tuhan dan kesucian, atau rasa bersalah dan kekotoran mereka sendiri. Tidak yakin dengan dosa dan tidak perlu bahawa dia harus bertaubat. Mereka tidak melihatnya sebagai Tuhan kamu melampaui batas undang-undang hilang, dan tidak menyedari bahawa dia memerlukan darah Yesus Kristus yang mendamaikan. Ia tidak menerima harapan perubahan penyelamat mendalam jantung dan pindaan hidup. Itulah mengapa begitu banyak sekali pandang terbalik, jadi gereja datang begitu ramai orang yang tidak datang kepada Kristus.

Dalam pergerakan kontemporari agama juga salah tanggapan lazim di atas dedikasi, yang berdasarkan mengabaikan atau menolak undang-undang Tuhan. Teori-teori ini adalah kepercayaan palsu dan bahaya kesan praktikal. Kerana ia menikmati populariti yang luas itu, ia adalah duanya adalah terpakai perlu bahawa semua orang tahu apa yang Kitab Suci mengajar mengenainya.

Doktrin pengudusan tunas. Hawari Paul telah menulis kepada Tesalonika dalam lembaran kerja: "Ini adalah kehendak Tuhan, pengudusan anda." Dan dia berdoa dengan berkata: "Tuhan keamanan sendiri menguduskan anda keseluruhannya; biarkan." (1 Tesalonika 4.3, 05:23) Alkitab jelas mengajar apa pengudusan dan bagaimana ia boleh mencapai. Penyelamat berdoa untuk murid-murid-Nya: "Kuduskanlah mereka melalui kebenaran (wahai Muhammad): perkataan Tuhanmu adalah benar." (John 17:17) Rasul Paulus mengajar bahawa orang-orang yang beriman harus "dikuduskan oleh Roh Kudus" (Roma 15:16). Apa yang telah Roh Kudus? Yesus memberitahu murid-murid-Nya: "Apabila Dia datang, Roh kebenaran akan membimbing anda ke dalam semua kebenaran." (John 16:13) ahli Mazmur menulis: "undang-undang anda adalah benar." Perkataan Allah dan Tuhan Roh orang biasa dengan prinsip-prinsip keadilan yang dinyatakan dalam undang-undang Tuhan. Kerana undang-undang Tuhan "suci, benar dan baik" kerana ia adalah manifestasi dari kesempurnaan Allah, ia mengikuti bahawa ciri-ciri yang dibentuk oleh ketaatan kepada Akta ini hendaklah suci. Satu contoh yang sempurna itu adalah sifat Yesus Kristus, yang berkata: "Saya telah memelihara perintah-perintah Bapa saya" "Kami masih melakukan apa yang diarahkan oleh Bapa kepada." (John 15,10; 8:29) pengikut-pengikut Yesus, dia harus menyerupai - nikmat Tuhan membentuk wataknya secara konsisten dengan prinsip-prinsip undang-undang suci Tuhan. Ini adalah pengudusan alkitabiah.

Pengudusan direalisasikan hanya dengan iman dalam Yesus Kristus, kuasa Roh Allah bekerja di dalam manusia. Rasul Paulus memberi pengajaran kepada orang-orang yang beriman: "Dengan rasa takut dan menggeletar memberikan surat ikatan dalam keselamatan beliau adalah Tuhan yang bekerja di dalam kamu, yang anda mahu dan anda melakukan apa yang dia suka." (Filipi 2,12.13) Kristian mengalami godaan dosa, tetapi sentiasa berjuang. Ini memerlukan bantuan Kristus. Kelemahan manusia disambungkan kepada kuasa Tuhan dan iman menyeru: "Segala puji tertentu bagi Allah yang memberikan kita kemenangan melalui Yesus Kristus Tuhan kita!" (1 Korintus 15,57)

Cabutan daripada buku The Great Kontroversi - cabutan daripada 27 bab kebangkitan semula pergerakan Moden


Berkaitan artikel dari media - Benar Dasa Titah

Pemeliharaan Sabat sepanjang abad

464_zachovavani_sboty.jpg A mengejutkan keratan rentas sejarah yang menunjukkan bahawa Allah selalu mempunyai umat-Nya, yang memelihara semua Hukum Sepuluh, termasuk hari rehat Tuhan - Sabat. Dia tidak pernah gagal untuk menghapuskan orang-orang yang ...
Ditambah: 14.08.2011
Display: 385602x

Apa yang beliau menulis tentang Advent Protestan?

363_reforma-protestante.jpg Apa yang kita berhutang Advent? - Injili Mingguan - Constance Sparks 19 September 2007 - No 25/2007 - edisi 92Adventisme mendefinisikan dirinya sebagai kelanjutan dari gerakan reformis, yang dicari di Eropah, ...
Ditambah: 20.02.2011
Display: 157368x

7 Change of Heart - Iman dan Undang-undang - Jalan untuk Kristus

273_cesta_ke_kristu.jpg "Siapakah yang berada dalam Kristus, adalah ciptaan baru. Apa yang lama sudah berlalu, sesungguhnya yang baru sudah datang" (2 Korintus 5:17.).Satu tidak mungkin mengatakan lokasi waktu yang tepat dan tepat, atau ...
Ditambah: 22.11.2010
Display: 151223x

Apa yang Paulus ketika dia mengatakan tidak seorang pun mempunyai hak untuk menghukum engkau untuk hari-hari Sabat?

361_obet_poukazujici_na_krista.jpg Kita harus mengakui hal penting. Yahudi roti yis disebut bercuti, bercuti Sangkakala, Pendamaian bercuti dan hari cuti yang lain yang telah prefigured kedatangan Mesias pada hari Sabtu!Kolose 2, 13 - 17 ...
Ditambah: 18.02.2011
Display: 158985x

Teruskan di Reformasi nenek moyang kami yang bersemangat

520_jan_hus_kostnice_1415.jpg Foto sumber: WikipediaGenerasi seluruh negara Czech pusat iman diperbaharui di seluruh Eropah. Setiap daripada kita tahu nama-nama seperti hus Jan dan Jan Zizka. Tetapi anda tahu betapa hebatnya kuasa Allah disertai ...
Ditambah: 13.12.2011
Display: 203249x

Ms.AmazingHope.net - Undang-undang Tuhan tidak berubah, ia masih sah!