Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Teruskan di Reformasi nenek moyang kami yang bersemangat

Benar Dasa Titah

520_jan_hus_kostnice_1415.jpg

Teruskan di Reformasi nenek moyang kami yang bersemangat

Ditambah: 13.12.2011
Display: 203250x
Topik: Benar Dasa Titah
PrintTisk

Foto sumber: Wikipedia

Generasi seluruh negara Czech pusat iman diperbaharui di seluruh Eropah. Setiap daripada kita tahu nama-nama seperti hus Jan dan Jan Zizka. Tetapi anda tahu betapa hebatnya kuasa Allah disertai oleh? Dalam Israel purba, Tuhan membawa kaumnya dalam peperangan dengan musuh dalam apa-apa cara bahawa walaupun tentera yang lebih besar tidak mempunyai peluang. Jauh lebih besar dan lebih bersenjata tentera tanpa pertempuran, seram, dan berikan kepada melarikan diri, kerana Israel adalah Tuhan.

Siapakah di antara kita hari ini, tetapi mengetahui bahawa perkara yang sama berlaku semasa peperangan Hussite, orang thecommon yang pergi berperang bersenjatakan dengan angkatan tentera yang lebih besar, dan bahawa walaupun dalam seram dan melarikan diri tanpa sebarang pertarungan? Ya, Hussites adalah Tuhan dan Dia memimpin Reformasi dan ketua orang-orang yang berjuang untuk Reformasi. Nenek moyang kita adalah orang-orang yang kuat beragama dengan pengalaman yang jelas dengan Tuhan.

Petikan dari buku Kontroversi Great - Bab 6 hus dan Jerome.

Ketua yang Hussites berdiri Jan Zizka, yang tidak lama selepas permulaan perang yang buta dalam kedua-dua belah mata, tetapi yang Walau bagaimanapun, adalah salah satu daripada komander ablest masa. Hussites menentang kuasa-kuasa yang lebih banyak yang membina terhadap mereka, kerana mereka percaya kepada Tuhan dan yakin bahawa perjuangan mereka hanya. Lagi dan lagi, maharaja baru berkumpul tentera dan menyerang Bohemia. Pasukannya, bagaimanapun, telah sentiasa ignominiously dikalahkan. The Hussites tidak tahu takut mati dan tiada siapa yang dapat bertahan mereka.

Dua tentera bermusuhan mendekati antara satu sama lain sehingga hanya sungai di antara mereka. "Crusader tentera adalah lebih kuat, tetapi sebaliknya di seberang sungai dan bertempur dalam pertempuran dengan Hussites, di mana setakat ini berarak, beku dan merenung dumbly pada pahlawan Hussite. (Wylie, Vol 3, bab 17) Kemudian , tiba-tiba, semua yang melanda seram misteri tentera. Tanpa pagi kejatuhan, kuasa tentera yang besar runtuh, berkecai seperti kuasa yang tidak kelihatan. tentera Hussite menewaskan banyak askar musuh dan mula untuk mengejar orang-orang pelarian. Pemenang jatuh ke tangan mangsa yang besar, dan jadi perang yang memiskinkan Bohemia, adalah lebih diperkayakan.

Beberapa tahun kemudian sebagai paus baru memegang Perang Salib yang lain. Seperti sebelum ini, kali ini serta peralatan ketenteraan yang dibekalkan oleh semua negara-negara Eropah yang tertakluk kepada Paus. Semua yang menghadiri perusahaan berbahaya ini, paus menjanjikan pahala yang besar. Kepala babak setiap menjanjikan keampunan lengkap dan jenayah yang paling buruk. Bagi orang-orang yang gugur dalam perang, menjanjikan pahala yang mulia di syurga. Orang-orang yang hidup, mereka meraih kekayaan dan kehormatan di medan perang. Paus yang dipanggil sekali lagi tentera yang besar, menyeberangi sempadan dan menyerang Bohemia. Tentera Hussite berundur sebelum dia, dan terjebak penceroboh, yang menganggap kemenangan mereka yang tertentu, lebih jauh di pedalaman. Akhirnya Prokop tentera berhenti, berpaling untuk menghadapi musuh dan bersedia untuk pertempuran. Tentera Salib, yang kini menyedari kesilapannya itu, menunggu dalam serangan Hussite kem. Apabila anda mendengar bunyi tentera menghampiri, sebelum Hussites yang pernah ditemui, dia jatuh ke seram tentera Salib. Princes, komander dan askar biasa menjatuhkan senjata mereka dan melarikan diri dalam semua arah. Sia-sia wakil paus, yang mengetuai kempen, cuba untuk menganjurkan sekali lagi takut dan melarikan diri tentera. Walaupun ia yang terbaik, beliau akhirnya dihanyutkan oleh melarikan diri. Tentera yang keliru dan berselerak ke tangan pemenang besar sekali lagi menjadi mangsa.

Tentera yang besar, negara-negara terkuat di Eropah, berani pahlawan tentera, dilatih dan dilengkapi untuk berperang, dan melarikan diri selepas lain tanpa pukulan satu daripada pejuang kecil dan kemudian sebuah negara yang lemah. Ia adalah satu manifestasi kuasa ilahi. Aliens melanda ngeri ghaib. Tuhan, yang mengalahkan tentera Firaun di Laut Merah dan berpaling melarikan diri sebelum tentera Midian Gideon dan lelaki 300, yang satu malam mengalahkan tentera Assyria bangga, sekali lagi menghulurkan tangannya untuk menggagalkan kuasa penindas. "Tut akan menjadi sangat takut, di mana tiada takut akan Allah pasti menaburkan tulang daripada mereka yang anda ketenteraan mengepung; zahanbíš adalah untuk Allah memandang rendah mereka." (Mazmur 53,6)

Dan hari ini? Marilah iman membawa anda?

Kebanyakan kita menangis pada Komunisme, atas syarat-syarat yang sukar dan sekatan ke atas kebebasan, tetapi mengapa kita harus mengambil ini berharga? Iman kepada Tuhan nenek moyang kami di seluruh generasi sebelumnya? Semangat dan zealousness kebenaran yang direkodkan di dalam Firman Allah - Alkitab?

Ramai di antara kita hari ini bemoans demokrasi yang merosakkan dan dibesar-besarkan, sekali lagi, biarlah ia mengambil yang paling berharga. Mengapa meninggalkan keselesaan kita hari ini, mencari wang, makanan dan hiburan sekali lagi mengambil suci setia nenek moyang kita, kerana dia tidak teragak-agak untuk meminta kehidupan mereka?

Terdapat banyak sebab untuk mempercayai bahawa Allah adalah. Setiap orang mempunyai keinginan untuk Tuhan di tengah-tengah disimpan jauh saya, walaupun ia menafikan kebanyakan orang, di saat-saat keperluan terbesar dan risiko terbesar Allah akan memanggil. Telah anda, mengapa?

Apabila seluruh generasi yang berjuang untuk iman diperbaharui, yang menderita akibat penindasan, kelaparan, sering orang yang beriman telah diusir dari rumah mereka atau dibunuh. Bagaimana mungkin bahawa ia dapat menahan? Mereka mempunyai iman dan hidup banyak pengalaman dengan Tuhan. Telah campur tangan khusus Tuhan dalam kehidupan mereka, dan ia diperkukuhkan. Reformis berani kami setia tidak hanya rakyat biasa, tetapi ia adalah golongan bangsawan, raja-raja, tetapi tidak bersedia untuk memberi sehingga segala-galanya. Mereka mempunyai keyakinan dan pengalaman yang mereka tahu mereka berada di sebelah kanan.

Perkara yang sama boleh hidup dengan Tuhan hari ini. Jika anda menghidupkan fikiran anda kepada Allah, percaya kepada Isa Al-Masih, yang merupakan satu-satunya cara untuk keselamatan dan terima kasih kepada kematian untuk dosa-dosa kita, dan nikmat yang besar yang kita diselamatkan. Beliau kemudian bertukar menjadi jantung dan Roh Kudus dalam kata-kata beliau, undang-undang tidak berubah cintanya. Hati kita kemudian diterbalikkan apabila melihat pengorbanan yang besar Penyelamat yang tidak berdosa untuk dosa-dosa kita Roh meronta-ronta untuk melakukan kehendak Allah, dengan kasih sayang dan terima kasih menghormati apa yang Tuhan itu Maha Lembut dan ditulis dalam Sepuluh Perkara yang tidak berubah Hukum Sepuluh. Kemudian anda akan melihat sebagai perubahan hidup anda dan anda mula mengalami kuasa Allah dan jangkaan angan Kedua-Nya hadir dan keselamatan.

Anda mungkin berkata bahawa pengalaman yang boleh hidup dan orang-orang yang tidak mengikut undang-undang Tuhan. Ya, ini adalah ya, Tuhan melihat keikhlasan dan kadar jantung pengetahuan setiap orang. Oleh itu, Hussites boleh mengalami apa-apa kuasa, walaupun Reformasi masih di peringkat awal dan belum sepenuhnya tahu.

Tetapi ada bahaya, kerana walaupun syaitan mengambil tempat kerja keajaiban, dan terutamanya sebelum kedatangan Isa Al-Masih sebagai mukjizat-mukjizat palsu sangat memuncak. Mereka yang biasa dengan kesahihan tetap undang-undang Tuhan dan menolak kebenaran, dan dikeluarkan dalam bahaya kuasa Iblis. Oleh itu, walaupun agama Kristian di seluruh dunia boleh bertindak begitu banyak mukjizat, wahyu, sering pemulihan jangka pendek dan lagi tidak menjadi kuasa Allah.

Matius 24,24-25 - timbul kerana Mesias palsu dan nabi-nabi palsu akan melakukan tanda-tanda besar dan keajaiban untuk menipu (jika boleh) walaupun umat pilihan.

Nenek moyang kita mempunyai iman yang dibina atas asas yang kukuh perkataan Allah. Tidak melihat apa yang mereka mengemukakan gembala palsu di gereja-gereja, tetapi berdoa dengan ikhlas rindu untuk kebenaran dan mengkaji Alkitab. Mereka membiarkan Roh Kudus untuk memimpin dan tidak dikemukakan oleh pembohongan. Oleh itu, marilah kita kembali kepada warisan mereka. Percaya kepada Tuhan dengan segenap hati dan jiwa, minda. Jatuh cinta undang-undang-Nya cinta yang ditulis dalam Hukum Sepuluh, dan menerima dengan Roh Kudus dalam hati mereka, terima kasih, dengan iman dan kasih sayang terhibur Tuhan. Yesus berkata:

Lukas 16,17 - tetapi pas langit dan bumi dari, daripada berhenti membayar satu titik undang-undang!

Matthew 5,17-20 - "Jangan merasakan bahawa saya telah datang untuk menghapuskan Undang-undang atau Nabi-nabi saya tidak datang untuk menghapuskan tetapi untuk memenuhi Sesungguhnya saya katakan kepada kamu, sehingga langit dan bumi meninggal dunia tidak. surat yang paling kecil dan tidak satu kabar undang-undang sebelum ia menjadi kenyataan.

Kenapa kita percaya kini lebih daripada pastor dan tafsiran diputarbelitkan mereka undang-undang itu tidak lagi sah, daripada kata-kata Yesus Kristus? Mengapa mesti sejarah murtad daripada prinsip-prinsip Allah di Israel kuno, Gereja pertama dan Protestantisme hari ini dan masih berulang? Kembali ke biarkan diri anda berpandukan hanya oleh Roh Kudus dan perkataan Allah, dan bukan orang! Jadi iman sekali lagi bersedia untuk melawan dan berdiri untuknya. Tuhan akan bertindak balas terhadap kepimpinan mereka dan gangguan yang jelas dalam hidup anda.

Ingat bahawa Alkitab telah ditulis bagi orang-orang biasa, bukan sahaja untuk ulama teologi, dan oleh itu semua kebenaran penting daripada itu di bawah bimbingan Roh Kudus yang juga difahami. Alkitab tetapi tidak relativize, berkurangan, twist dan mentafsir mengikut pandangan mereka. Alkitab sentiasa ditafsirkan Alkitab! Ini bermakna bahawa ayat itu tidak boleh membaca, akan mentafsir lagi ayat lain dengan tema itu. Isa Al-Masih berkata:

Matthew 18,3 - "Sesungguhnya saya memberitahu anda, jika anda pulih dan menjadi seperti kanak-kanak, tidak kehilangan kerajaan syurga.

Fikirkan kita. Antara Sepuluh mata itu perlu dimansuhkan?

Jika, menurut pemimpin-pemimpin gereja yang dipaku ke salib hanya Hukum Sepuluh, dan bukan sahaja undang-undang upacara Musa, yang menunjukkan yang pertama kedatangan Mesias, dan bahawa kematian Yesus Kristus yang benar-benar memenuhi, menunjukkan bahawa Hukum Sepuluh itu akan berhenti membayar?

Pertama - "Saya Tuhan, Allahmu, yang membawa engkau keluar dari Mesir, rumah perhambaan Jangan tiada tuhan-tuhan lain selain saya (? Oleh itu, kita tidak mempunyai tuhan-tuhan lain)

Kedua - Jangan menjana berhala dalam bentuk apa-apa yang di langit di atas bumi di bawahnya atau dalam air di bawah bumi. Neklan mereka dan melayani mereka, bagi saya Tuhan Tuhanmu am Tuhan cemburu. Menghukum kejahatan bapa-bapa kepada kanak-kanak kepada generasi ketiga dan keempat dari orang-orang yang membenci aku, dan menunjukkan belas kasihan kepada beribu-ribu orang-orang yang mengasihi Aku dan memelihara perintah-perintah-Ku. (Kita boleh Oleh itu, patung-patung penyembahan tidak lagi dan tenang soškám dan berkhidmat hobi kami?)

Ketiga - Jangan menggunakan nama Tuhan dengan sia-sia, bagi orang-orang yang akan mengambil namanya dengan sia-sia, Tuhan tidak meninggalkan tanpa penalti. (I, kita boleh membuat menyeronokkan nama-nama Tuhan, bersumpah dan menghujat?)

4 - Ingat hari Sabat untuk memastikan ia suci. Enam hari, anda akan bekerja dan melakukan semua kerja engkau: tetapi hari yang ketujuh adalah Sabat Tuhan, Allahmu. Engkau tidak melakukan apa-apa kerja - anda, anak anda, mahupun anak perempuan (wahai Muhammad), manservant (wahai Muhammad) tidak pelayan wanita (wahai Muhammad), dan tidak juga lembu (wahai Muhammad), seorang pendatang di pintu gerbang anda. Dalam tempoh enam hari TUHAN menjadikan langit dan bumi, laut dan segala-galanya dalam diri mereka, tetapi berhenti pada hari ketujuh. Lalu TUHAN memberkati hari Sabat dan berperang di ia. (Apabila Tuhan berehat pada hari Sabtu untuk bertemu dengan kita dan mengukuhkan hubungan dengan kita, kita boleh gelombang tangan dan tidak datang, apabila Allah menunggu?)

5 - hormatilah bapa kamu, dan ibu, sama ada anda lama di negeri itu yang saya berikan Tuhan, Allahmu. (Adakah anda bersedia untuk menderhaka kepada ibu bapa kita?)

6 - Jangan membunuh. (Nah, ini kita pergi ke penjara, tetapi apabila undang-undang Tuhan dimansuhkan ia tidak lagi perlu dibenarkan?)

7 - Tidak berzina. (Saya boleh berzina, menikmati, dan ia tidak menjadi masalah jika anda mencederakan pasangan anda?)

8 - Jangan mencuri. (Ia juga tidak lagi dibenarkan untuk mencuri?)

9 - Jangan terletak kira-kira jiran anda. (Berapa banyak kesakitan yang akan membawa jika kita boleh diambil kira-kira jiran anda?)

10 - Dengki rumah jiran anda. Iri hati isteri jiran anda, hamba itu, pembantu rumah beliau, lembu atau keldai itu - tidak senang dengan apa-apa jua yang jiran anda. "(Iri hati Iblis, ia bermula, sekarang perlu dibenarkan?)

Item adalah tidak sah? Mungkin hanya perintah keempat?

Dan mengapa, hanya apabila ia adalah meterai undang-undang Tuhan. Walaupun dalam pandangan Allah mempunyai makna yang sama semua perintah-perintah (James 2:10), hanya perintah keempat kita dapati tanda-tanda meterai Allah:

1 Nama perundangan: "Tuhan - Tuhanmu (wahai Muhammad) dan Allahmu"

2 tajuk-Nya: Maha Pencipta, "Tuhan telah membuat - Pencipta langit dan bumi"

3 kawasan yang undang-undang terpakai: "langit dan bumi, laut dan segala-galanya di dalam mereka".

Keluaran 31,13,17 - "Katakanlah kepada kanak-kanak Israel: Simpan Sabat saya, kerana ia adalah tanda antara saya dan anda di seluruh generasi anda anda tahu bahawa saya Tuhan Sanctifier anda Ia adalah petanda yang kekal antara. saya dan anak-anak Israel. Dalam tempoh enam hari TUHAN menjadikan langit dan bumi, tetapi pada hari yang ketujuh dia berehat dan mengambil nafas. "

Yehezkiel 20,12,20 - juga saya berikan kepada mereka Sabat saya, untuk menjadi tanda di antara saya dan mereka tahu bahawa saya TUHAN yang menguduskan mereka. Membuat suci saya Sabat, sama ada tanda antara saya dan anda, anda tahu bahawa saya TUHAN, Allahmu.

Wahyu 14,12 - Anda perlu ketabahan orang-orang kudus yang memelihara perintah-perintah Allah dan Yesus iman.

YA, Sabtu benar-benar tanda di antara Tuhan dan umatNya!

Jika Hukum Sepuluh itu benar-benar kematian Yesus mengangkat runtuh akan menjadi kerajaan yang cinta dan kata-kata Yesus Kristus Tuhan dan kasih sayang jiran anda tidak akan pergi untuk bertemu, kerana cinta itu seluruh undang-undang dan para nabi. Hanya kata-kata cinta, Isa merumuskan seluruh Hukum Sepuluh.

Matthew 22,37 - Isa berkata kepadanya: "'Sayang TUHAN dengan segenap hati, segenap jiwamu dan dengan segenap akal budimu. Ini adalah hukum-hukum yang pertama dan terbesar kedua adalah seperti:.. Kasihilah sesamamu manusia seperti dirimu sendiri 'Dalam kedua-dua perintah-perintah menggantungkan semua undang-undang dan para nabi "

Kami Kristian, yang moden Israel rohaniah, tidak mungkin perkataan untuk kita?

Yeremia 7,9-10 - Adakah anda mencuri, membunuh, berzina, bersumpah palsu, membakar kemenyan Baal, mengikut dewa-dewa asing yang tidak diketahui, dan kemudian datang untuk berdiri di hadapan saya di rumah ini, yang dipanggil dengan nama saya, dan berkata, 'Kami selamatkan'? Bahawa anda boleh melakukan semua kekejaman mereka?

Yeremia 4,1-2 -! "Saya ingin kamu, hai orang Israel, kembali, demikianlah firman Tuhan, Saya mahu anda kembali kepada saya, saya ingin kamu kata-kata kotor saya disingkirkan daripada mata dan nebloudil tiada lagi saya ingin benar, keadilan mahkamah dan bersumpah, 'Seperti yang sesungguhnya sebagai kehidupan TUHAN!'

Yeremia 7,23 - Dengar kepada saya, dan saya akan Tuhan anda dan anda akan menjadi umat-Ku. Jalan sentiasa dalam cara yang telah saya menyuruh serta menentukan kepada kamu, dan menjaga anda dengan baik. '

John 15,10 - Jika anda memelihara perintah-perintah saya, anda akan kekal di dalam cinta saya, kerana saya telah memelihara perintah-perintah Bapa-Ku dan kekal di dalam cintanya.

1 John 5.3 - Cinta Tuhan bahawa kita taat kepada perintah-perintah itu dan perintah-perintah itu tidak membebankan.


Berkaitan artikel dari media - Benar Dasa Titah

Sepuluh Perintah Allah yang dipaku di kayu salib?

326_bylo_desatero_prikazani_pribito_na_kriz.jpg Alkitab mengatakan bahawa Allah memberikan undang-undang - Sepuluh Perintah Allah, yang ditulis oleh jari Allah pada loh batu, dan masuk ke dalam tabut perjanjian.A, undang-undang kedua-dua upacara Musa, yang ditempatkan di ...
Ditambah: 02.02.2011
Display: 202952x

Apa yang beliau menulis tentang Advent Protestan?

363_reforma-protestante.jpg Apa yang kita berhutang Advent? - Injili Mingguan - Constance Sparks 19 September 2007 - No 25/2007 - edisi 92Adventisme mendefinisikan dirinya sebagai kelanjutan dari gerakan reformis, yang dicari di Eropah, ...
Ditambah: 20.02.2011
Display: 157368x

Padam anugerah hukum Allah?

325_rusi_se_milosti_bozi_zakon.jpg Hal ini diperlukan untuk menjaga Sepuluh Perintah Allah, termasuk hari Sabtu, kita tidak berada di bawah undang-undang Taurat, tetapi di bawah kasih karunia? Rasul Paulus dengan jelas menerangkan bahawa seorang Kristian ...
Ditambah: 02.02.2011
Display: 183551x

Undang-undang Allah - Sepuluh Perintah Allah yang benar

585_desatero_bozich_prikazani.jpg Baca sepuluh perintah Allah, sebagai Allah berikan kepada Musa di Gunung Sinai. Ini adalah urutan yang benar dan kata-kata dari Sepuluh Perintah Allah.Tidak ada yang dibenarkan untuk membuat perubahan dalam undang-undang, ...
Ditambah: 19.04.2011
Display: 781951x

Istirahat hari, Sabtu atau Minggu?

60_sunday_saturday.jpg Apa yang tepat adalah hari rehat, hari Sabtu atau Minggu?Sering kali, berbicara di gereja-gereja Kristian, apa yang sebenarnya merupakan hari rehat. Kebanyakan gereja, persatuan Kristian menguduskan hari Ahad, hanya segelintir kecil ...
Ditambah: 02.08.2010
Display: 635187x

Ms.AmazingHope.net - Teruskan di Reformasi nenek moyang kami yang bersemangat