Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Terbangun di China dan menyebarkan Injil

Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?

298_cina.jpg

Terbangun di China dan menyebarkan Injil

Ditambah: 19.12.2010
Display: 177326x
Topik: Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?
PrintTisk

Asia adalah teater terbesar abad kedua puluh. Tidak ada benua lain di dunia tidak menunjukkan banyak tentang gerakan yang paling kuat - politik, sosial, pendidikan, dan spiritual. Pertanyaannya adalah apakah dalam beberapa benua lain dalam satu abad terakhir, sesuatu terjadi, apa yang terbentang di Asia selama kehidupan generasi kita. Kami menyaksikan kemenangan terbesar Kristian.

Gereja di China selama era mubaligh perlahan tumbuh, tapi tidak dengan kelajuan yang diperlukan bagi bangsa yang terbesar di dunia mengalami keselamatan, kerana Allah ingin. Kristian tetap di tepi masyarakat Cina. Gereja dengan segala perangkap Barat yang mendirikan penghalang fizikal, spiritual dan budaya antara China dan berjuta-juta orang Kristian tidak menebus sekitar mereka.

Pada akhir abad kesembilan belas usaha mubaligh mula menurun di Inggeris dan banyak pemimpin ingin melupakan penginjilan dan untuk menyekat karyanya paroki rumah. Satu Kristian Statistik mengumumkan bahawa pekerjaan mubaligh asing di China adalah kegagalan total.

Tapi Tuhan mempunyai idea-idea lain. Bukankah membolehkan orang Cina mati dalam dosa-dosa mereka, dalam kegelapan rohani, dan untuk melaporkan kemenangan yang terkenal bagi anaknya di atas kayu salib tetap negara yang paling banyak di dunia tanpa notis.

Pertama dilakukan pada bulan Oktober 1949 di Lapangan Tiananmen Beijing ke podium Mao Zedong mengisytiharkan Rakyat dan Republik Rakyat.

Beberapa tahun pertama parti komunis dan gereja berdiri menonton. Banyak yang mengejutkan banyak orang Kristian ke titik hampir tidak berubah. Kerajaan China menunggu kesempatan seperti harimau, mengintai mangsanya. Blow datang pada awal tahun limapuluhan abad ke-20 dan penganiayaan itu pecah dengan kekuatan penuh. Ratusan pemimpin ditangkap dan dibawa pergi dalam satu malam. Banyak dari mereka meninggal, atau harus tidak pernah dengar. Kandungan dihantar ke kem kerja paksa di mana mereka menderita diam-diam selama beberapa dekad sebelum dilepaskan untuk kebebasan di China yang sama sekali berbeza dari yang mereka tahu.

Tahun 1953 China diusir mubaligh yang paling asing. Umumnya percaya bahawa tidak ada cara mereka boleh begitu muda dan berpengalaman untuk bertahan hidup kebrutalan sistem kepercayaan totalitarian, bertekad untuk menghancurkan kekristenan sekali dan untuk semua. Beberapa artikel telah menganggap bahawa setelah pintu terbuka lagi ke China, sebuah karya mubaligh akan harus mulai lagi.

Tetapi kemudian jelas bahawa Allah memiliki semua peristiwa di bawah kawalan bahkan selama keheningan. Inilah yang paling dianggap sebagai kegagalan lengkap ternyata menjadi kemenangan besar. Nampaknya bahawa iblis adalah menghancurkan gereja, namun ternyata Allah membersihkan lebih banyak berbuah. Yesus berkata: Akulah pokok anggur yang benar dan Bapa adalah winemaker tersebut. saya setiap cabang yang berbuah, luka, dan setiap ranting yang berbuah ia plum, yang lebih berbuah. (Yoh 15,1-2)

Hari ini, orang percaya China gembira menjelaskan bahawa itu adalah penguasa komunis, walaupun usaha untuk membanteras agama Kristian dari negara itu benar-benar membuka jalan menyebar cepat. Sebelum tahun 1949, China mempunyai hampir tidak ada infrastruktur dan promosi Kristian mencegah halangan bahasa, budaya dan geografi.

Ini adalah beberapa cara untuk dasar rasmi membuka jalan bagi kelahiran semula Kristian:

Semasa Revolusi Kebudayaan menghancurkan sebahagian besar berhala China. Ribuan kuil hancur dan model. Dalam hati berjuta-juta dan mencipta kekosongan rohani.

Upaya pemerintah untuk menghapuskan Tuhan dan menafikan kewujudan fenomena paranormal menyebabkan hanya fakta bahawa orang-orang berbalik dalam skala besar, setelah ia secara peribadi bertemu dengan mukjizat Tuhan. Kereta api, jalan dan lapangan terbang untuk memudahkan perjalanan ke tempat-tempat yang sebelumnya Injil tidak boleh dicapai.

Mandarin China telah ditetapkan sebagai bahasa rasmi dan mula digunakan di sekolah-sekolah dan media. Sebelumnya, ada ribuan dialek yang membuat sulit untuk komunikasi dan penghantaran Injil. projek-projek skala besar untuk mempromosikan keaksaraan membolehkan ramai orang untuk membaca firman Allah.

Sensor media mencetuskan rasa lapar untuk kata dicetak. organisasi Kristian dan peluang untuk menggunakan sepuluh juta Alkitab dicetak dan buku-buku Kristian yang lain. Dia mulai pembangunan stesen radio Kristian yang mulai siaran pada gelombang pendek. Jutaan orang Cina berhutang keselamatan mereka hanya radio.

Semasa Revolusi Kebudayaan, orang dipaksa untuk meninggalkan kejahatan mereka dan mengubah hidup anda. "Pengakuan Budaya" bererti bahawa orang jauh lebih bersedia untuk bertaubat dan mengaku dosa kepada Tuhan ketika mereka mendengar Injil.

Terlepas dari kenyataan bahawa mereka hidup dalam suatu sistem yang cuba untuk menghancurkan, mereka telah belajar untuk tidak takut - bukan kerana mereka menikmati mungkin penganiayaan, tetapi kerana ia bertemu Allah yang hidup dan diubah olehnya. Berpengalaman cinta dan pengetahuan peribadi kebenaran janji-Nya, seperti ini:

domba-Ku mendengarkan suara-Ku, Aku mengenal mereka dan mereka mengikut Aku, dan Aku memberi mereka hidup yang kekal tidak akan binasa, dan tidak ada satu nevyrve tanganku. Bapa-Ku, yang memberikan mereka saya, lebih besar dari semua, dan tidak ada yang bisa merebut dari tangan Bapa. (Yoh 10,27-29)

Anggaran jumlah orang Kristian China berbeza, tapi saya percaya bahawa angka ini adalah suatu tempat antara 8-10 Protestan, untuk bersikap realistik, dan akan melakukannya paling tidak 12 juta umat Katolik, apakah berdaftar atau bertemu di gereja-gereja bawah tanah. Walaupun angka-angka ini hanya sebahagian kecil daripada 1.3 bilion jiwa sekarang hidup di China, pertumbuhan mereka yang spektakuler dan tak tertandingi oleh apa pun dalam sejarah Kristian, ketika orang ingat bahawa pada tahun 1949, ketika Komunis mengambil alih kuasa di China hanya sekitar 700 000 Protestan dan sesuatu di antara tiga dan empat juta Katolik.

Adeney dalam bukunya China: The Long March Gereja dengan keuntungan sukacita didokumenkan, yang telah dibangunkan di gereja China selama bertahun-tahun penuh kesulitan. Untuk nama beberapa dari mereka:

1 Depan gereja inventif.

Menolak semua perangkap dan Barat telah membangunkan kaedah mereka sendiri perkhidmatan. Membebaskan diri dari belenggu tradisionalisme dan institusi-institusi yang muncul dari kehidupan mereka.

2nd Home Gereja berdiri kukuh pada kesatuan keluarga.

Mereka telah menjadi sebahagian daripada struktur sosial China. keluarga Kristian blok bangunan dasar dari rangkaian gereja.

3 Laman Gereja menyingkirkan hal-hal yang tidak penting.

Banyak dari apa yang kita kaitkan dengan Kristian, China hanya tidak menemukan rumah. Oleh kerana itu, mereka sangat mudah menyesuaikan diri. Satu beriman pula berkata: "Dalam masa yang sebelumnya kami bermain trompet dan mengadakan kempen penginjilan besar Beberapa orang percaya, tapi tidak banyak Sekarang kita mempunyai peralatan ... dan banyak datang kepada Kristus ..."

4 Home gereja menekankan menjaga Kristus.

Yesus adalah kepala dari tubuh-Nya - Gereja, oleh kerana itu, ketaatan harus berada di atas, diatas segala-galanya. Gereja tidak boleh menerima kawalan dari organisasi lain. Pematuhan terhadap firman Allah adalah mutlak dan gereja menentang amalan alkitabiah.

5 Home Gereja kepercayaan Allah kedaulatan.

Jika anda dari sudut pandang manusia, tidak ada harapan, Allah yang diwahyukan kepada kuasa-Nya dan orang-orang Kristian melihat bahawa mengatasi segala sesuatu yang datang ke dalam kehidupan mereka.

6 Home Gereja mengasihi firman Allah.

Orang Cina benar-benar menghargai Kitab Suci dan pengorbanan banyak sehingga mereka dapat membeli Alkitab. Pengetahuan mereka tentang Tuhan adalah memperdalam dengan mempelajari Alkitab dengan hati dan telah digambarkan.

7 Home Gereja berdoa.

Tanpa sokongan manusia, dikelilingi oleh musuh-musuh orang Kristian harus bergantung pada Tuhan dalam iman sederhana untuk menanggapi menangis mereka. Doa tidak hanya komunikasi dengan Tuhan, tetapi juga cara untuk berkongsi perjuangan rohani.

8 Home gereja merawat dan berkongsi.

Home Gereja adalah komuniti di mana orang Kristian menunjukkan cinta mereka tidak hanya satu sama lain tetapi juga untuk sebangsa mereka. cinta seperti itu mencipta ruang untuk penginjilan spontan.

9 Home Gereja bergantung pada pemimpin awam.

Setelah banyak pendeta dipenjarakan atau dihantar ke kem kerja paksa, Gereja harus bergantung pada pemimpin awam. Mereka datang dari pelbagai lapisan masyarakat dan menghabiskan banyak masa berkeliling dari satu gereja ke yang lain, belajar dan membina iman orang lain.

10 Home gereja dimurnikan menderita.

Gereja di China tahu tangan pertama bahawa penderitaan adalah sebahagian daripada rancangan Allah sebagai suatu cara untuk membina dan membersihkan. Kristian dalam nama sahaja tidak akan bertahan uji Revolusi Kebudayaan. Mereka yang bergabung dengan gereja harus mengira fakta bahawa mereka akan menderita. Motivasi mereka kerana itu keinginan tulus untuk mengenal Yesus Kristus.

11 Home gereja giat dalam penginjilan.

Itu tidak dibenarkan khotbah awam. Orang-orang datang kepada Kristus melalui berkat perkhidmatan yang setia dan rendah hati untuk menutup kenalan antara rakan-rakan dan ahli keluarga. Kaedah utama dari penginjilan adalah cara hidup dan perilaku orang Kristian, bersama-sama dengan proklamasi Injil, sering mengancam jiwa.

Rumah cina saham pemimpin gereja visi bahawa Allah memberi mereka: Untuk membawa kabar baik untuk umat Islam, Buddha dan Hindu, yang tinggal di jalan "kembali ke Baitulmuqaddis." Ketiga orang mewakili ribuan orang lain dengan visi yang sama.

Untuk gereja Cina yang tidak remeh. Melihat tugasnya sebagai predestinasi Allah, dan puluhan tahun penyiksaan, penjara dan menghina tempat latihan, di mana dia mempersiapkan untuk profesinya - untuk menyelesaikan Amanat Agung.

Ribuan mengambil kembali ke Baitulmuqaddis gerakan cukup serius dan bersedia untuk mati untuk mereka. Walaupun kita mungkin kelihatan tidak pantas atau tidak mungkin, ingat apa yang gereja China telah berpengalaman dalam lima puluh tahun terakhir. Hal ini digunakan untuk melihat Allah, yang tidak mungkin.

Gereja Cina tidak benar-benar berniat untuk menyerang Israel, dan membawa kedatangan Kristus. Sebaliknya, itu adalah panggilan Tuhan untuk gereja Cina untuk mewartakan Injil dan membentuk komunitas orang percaya di semua negara, bandar, kampung dan semua kumpulan etnik antara China dan Baitulmuqaddis. Ini jelas tugas yang kecil. Untuk antara mereka tiga benteng rohani yang terbesar yang belum ditaklukkan oleh Injil: raksasa Islam, Buddha dan Hindu.

Kutipan dari buku: "Kembali ke Baitulmuqaddis Dipanggil untuk memenuhi Amanat Agung - Paul Hattaway


Berkaitan artikel dari media - Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?

Cara untuk mendengar suara Tuhan

140_jak_slyset_bozi_hlas_1.jpg Belajar untuk mendengar suara TuhanSayang Penyelamat kita sedang menunggu untuk itu untuk membuka pintu hati anda dan mengatakan bahawa kami tinggal. Yesus berkata: "Lihatlah, Aku berdiri di muka pintu dan mengetuk ...
Ditambah: 29.09.2010
Display: 296883x

2 Bagaimana untuk mencapai kehidupan?

84_cesta_ke_kristu.jpg Manusia adalah makhluk dibuat dalam high mulia dan hadiah. Dia bijaksana dan kesejahteraan dan hidup sesuai dengan Allah. Pikirannya murni dan suci. Untuk ketidaktaatan dan pelanggaran undang-undang, melemah manusia dan mengalahkan ...
Ditambah: 07.09.2010
Display: 123237x

Sabat sebagai peringatan kejadian, mengingat hubungan dengan Tuhan

417_sobota_pamatnik_stvoreni.jpg Mari kita lihat awal dari Alkitab, Kitab Kejadian. Ini adalah menulis tentang penciptaan dunia kita. Kita belajar bahawa Allah mencipta dunia ini dalam enam hari berturut-turut dan berehat pada hari ketujuh. ...
Ditambah: 28.04.2011
Display: 186590x

Mengapa ada kejahatan?

59_snake.jpg Saya yakin anda semua setuju bahawa negara kita adalah jahat. Ada yang sangat kuat dan aktif.Mana mereka berasal? Mengapa?Alkitab berbicara tentang pemberontakan melawan Allah di Syurga. malaikat pembawa obor yang kuat ...
Ditambah: 02.08.2010
Display: 176373x

Alkitab, Firman Allah - mengapa kita boleh mempercayai dia?

285_bible.jpg Alkitab adalah sebuah buku yang telah dibuat selama 16 abad yang panjang, dan menyertai dalam menulis 40 penulis usia yang sama sekali berbeza, profesi, pendidikan, persekitaran, inklusi, dan pandangan dunia. Namun ...
Ditambah: 07.12.2010
Display: 217855x

Ms.AmazingHope.net - Terbangun di China dan menyebarkan Injil