Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Sabat sebagai peringatan kejadian, mengingat hubungan dengan Tuhan

Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?

417_sobota_pamatnik_stvoreni.jpg

Sabat sebagai peringatan kejadian, mengingat hubungan dengan Tuhan

Ditambah: 28.04.2011
Display: 190366x
Topik: Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?
PrintTisk

Mari kita lihat awal dari Alkitab, Kitab Kejadian. Ini adalah menulis tentang penciptaan dunia kita. Kita belajar bahawa Allah mencipta dunia ini dalam enam hari berturut-turut dan berehat pada hari ketujuh. Dia telah menyelesaikan semua pekerjaan kreatif mereka, berhenti dari segala pekerjaan ia lakukan.

Kejadian 2.2 - hari ketujuh Allah menyelesaikan pekerjaan yang telah bekerja di dalam hari ketujuh ia berehat dari semua pekerjaan yang anda lakukan.

Allah di awal penciptaan dalam enam hari selepas karya yang mengagumkan kreatifnya berehat pada hari ketujuh. Tuhan berehat pada hari ketujuh dan memberkati hari ketujuh dan suci.

Kejadian 2,3 - Allah memberkati hari ketujuh itu dan menguduskannya: kerana di dalamnya Allah berhenti dari segala pekerjaan-Nya, yang diciptakan dan dibuat.

Alkitab ditulis untuk bangsa Yahudi, kita harus mempertimbangkan perbezaan antara pemikiran Yunani mereka dan kami. Fikiran Semit bertanya: Apa itu? Apa maksud dan tujuannya apa dikejar?

Soalan didasarkan pada pemikiran Yunani: Bagaimana ini berlaku? Apakah esensi? Soalan tentang bagaimana hal itu terjadi, tetapi Alkitab tidak. Alkitab jawapan atas pertanyaan tentang apa itu.

Mengapa Tuhan meletakkan di bahagian paling awal dunia sehingga banyak penekanan pada hari ketujuh bahawa ia membuat suci? Kerana tujuan penciptaan adalah bahawa kita orang mengadakan hubungan dengan Tuhan. Teks Alkitab memberikan penunjuk bahawa Allah mencipta lelaki dan wanita untuk hidup dalam persekutuan kekal dengan Bapa, Anak dan Roh Kudus.

Puncak dari keterangan kejadian adalah laporan mengenai hari Sabat. Namun, perlu diketahui bahawa tujuan utama dari relaksasi adalah relaksasi fizikal. Siapa yang butuh istirahat? Tuhan? Yesaya mengatakan bahawa Allah tidak merana. Tujuan utama dari seluruh masyarakat, persekutuan dengan Allah. Mengutamakan Allah. Ini bukan hari yang tidak keluar dari tempat tidur, maka akan ada hari rehat tetapi malas.

Tuhan berkata bahawa Adam dan Hawa: "Tidak ada apa yang anda lihat di sekitar anda, apa-apa tentang semua kemegahan ini, tidak ada yang tidak membuat anda bahagia Cari kebahagiaan anda dalam hal-hal material anda diciptakan untuk hubungan ..."

Oleh kerana itu, hari ketujuh Sabat Allah datang kepada kita dan kita mengikutinya, dan memperkukuhkan hubungan dengan Pencipta kita dan Penebus.

Tuhan berehat pada hari ketujuh dan berjalan oleh kami sebagai contoh, memelihara sehingga hari ini sebagai dia. Dia berjalan kita contoh, kita terus hari ketujuh dalam seminggu Sabtu, hari rehat, hari meditasi dan persekutuan dengan Pencipta kita. Untuk melihat Pencipta kita untuk meluangkan masa, sama seperti Tuhan lakukan untuk kita.

Apa yang mengganggu begitu banyak orang hari ini? Tidak ada waktu, tidak ada masa! Tetapi Allah sangat mengasihi kita bahawa untuk suatu hubungan dengan kita tidak setiap kali hari ketujuh dalam seminggu - Sabtu, sejak penciptaan dunia.

Sekarang kita tahu bahawa Sabtu dibentuk dari awal penciptaan. Mari kita lihat keempat dari Sepuluh Perintah Allah yang diterima Musa dari Tuhan di Gunung Sinai.

Perintah Tuhan Keempat berbunyi:

Keluaran 20,8-11 - Ingat hari Sabat, dan kuduskanlah. Enam hari lamanya engkau akan bekerja dan melakukan segala pekerjaan-Mu, tetapi hari ketujuh adalah hari Sabat TUHAN, Allahmu. Jangan melakukan pekerjaan apapun - anda, putra anda, atau perempuan-Mu, pelayan-Mu, atau pelayan-Mu, atau ternakan-Mu, seorang pendatang di pintu gerbang anda. Dalam masa enam hari Tuhan menjadikan langit dan bumi, laut dan segala isinya, tetapi hari ketujuh berehat. Oleh kerana itu Tuhan memberkati hari Sabat dan menguduskannya.

Perintah keempat dari Tuhan menegaskan kembali bahawa kita perlu mengingati hari Sabat, untuk memberi kita suci. Suatu hari rehat didedikasikan untuk TUHAN, Allahmu.

Kita bicara jelas dan kuat, mengapa hari ketujuh berehat pada hari Sabtu. Kerana dalam enam hari Tuhan menjadikan langit dan bumi, laut dan segala isinya, tetapi hari ketujuh berehat. Oleh kerana itu Tuhan memberkati hari Sabat dan menguduskannya.

Sabtu didirikan oleh orang Yahudi atau rekaan orang lain. Hal ini dari hari pertama kejadian yang ditubuhkan oleh Pencipta kita untuk semua orang yang kita bertemu dengan dia dan konvergensi.

Tidak ada ayat dalam Alkitab, yang mengatakan ia dipindahkan Sabtu Minggu?

Dalam Alkitab, anda tidak akan menemukan satu ayat pun yang menunjukkan perubahan rehat Sabtu dan Ahad.

Apa hari rehat, kudus Yesus Kristus?

Alkitab dalam banyak tempat memberitahu kita bahawa Yesus Kristus adalah dipertahankan sebagai hari rehat pada hari Sabtu.

Lukas 4.16 - Ketika ia datang ke Nazaret tempat ia dibesarkan, hadir sebagai kebiasaan-Nya pada hari Sabat, ke rumah ibadat, lalu berdiri untuk membaca.

Kudus murid setelah kepergian Yesus 'pada hari Sabtu atau Minggu?

Murid selepas kenaikan Kristus, mengamati Sabat pada hari Sabtu.

Kisah Para Rasul 13,42-44 - Ketika ia meninggalkan rumah ibadat, pagan tempatan meminta mereka untuk memberitahu tentang hal-hal Sabtu depan. Setelah pemasangan dibubarkan, banyak orang Yahudi dan proselit soleh mengikuti Paulus dan Barnabas. Mereka kemudian mendesak dalam sebuah wawancara, baik tetap berada dalam limpah rahmat Allah. Sabtu depan ketika mendengar firman Allah dibawa bersama hampir seluruh bandar.

Kisah Para Rasul 16,13 - Kami pergi pada hari Sabtu bagi bandar ke sungai, di mana itu adat untuk berdoa. Kami duduk di sana dan berbicara dengan wanita yang berkumpul di sana.

Kis 17,1-2 - Walaupun Amfipolis dan Apolónia lalu tiba di Tesalonika, di mana rumah ibadat. Paulus ada seperti kebiasaan untuk pergi dan tiga Sabtu berbicara kepada mereka dari Kitab Suci.

Kis 18,1-4 - Kemudian Paulus pergi dari Athens ke Korintus. Di sana ia bertemu satu atas nama Aquila, seorang Yahudi, yang berasal dari Pontus, yang bersama isterinya Priscilla baru berimigrasi dari Itali (kerana maharaja Klaudius telah memerintahkan semua orang Yahudi harus meninggalkan Roma). Paul bergabung dengan mereka, kerana keahliannya, kerana mereka menjahit tenda. Jadi tinggal dan bekerja dengan mereka setiap hari Sabtu dan berbicara di rumah ibadat, dan memujuk orang Yahudi dan Yunani

Siapa dan Mengapa mengubah hukum Allah? Siapa yang mengubah hari Sabat menjadi hari Minggu?

Daniel 7,24-25 - Setelah mereka raja lain akan muncul, berbeza dari yang sebelumnya, dan mereka menundukkan tiga raja. pidato Adakah terhadap Yang Maha Tinggi, orang-orang kudus akan salah dan cuba untuk mengubah masa dan Peraturan.

Soal jawab agama Katolik tahun 1977. T: Apa hari Sabtu? Jawab: Sabtu adalah hari ketujuh, Sabtu. T: Mengapa kita terus Minggu bukan hari Sabtu? Jawapan: Kami terus pada hari Ahad bukan Sabtu kerana gereja Katolik memindahkan kesucian hari Sabat pada hari Ahad.

Seperti Yesus Kristus berkata tentang undang-undang, seseorang mempunyai hak untuk menukar ketentuan Allah?

Lukas 16,17 - melainkan langit dan bumi lenyap, daripada berhenti membayar satu titik undang-undang!

Matius 5,17-19 - "Janganlah kamu menyangka, bahwa Aku datang untuk meniadakan hukum Taurat atau kitab para nabi aku tidak datang untuk meniadakan melainkan untuk menggenapinya mereka Sesungguhnya Aku berkata kepadamu, sampai langit dan bumi berlalu bukan .. huruf terkecil, tidak satu titik dari hukum Taurat, sebelum semuanya menjadi kenyataan. Siapapun akan menghilangkan salah satu dari sedikit perintah dan mengajar orang-orang di kerajaan syurga dianggap sebagai yang terkecil Tapi siapa pun akan dipenuhi. dan mengajarkan kerajaan Syurga akan dianggap sebagai besar.

Nubuat tentang kehancuran Jerusalem, yang berlaku pada tahun 70 Masihi, sekitar 40 tahun selepas Yesus Kristus mengatakan untuk berdoa untuk orang-orang yang tidak mempunyai untuk berjalan pada hari Sabtu. Jadi Yesus tidak membatalkan atau menukar pada hari Sabtu. Kenapa lagi dia mendesak orang untuk berdoa bahawa bahkan dalam keadaan yang sukar untuk menguduskan hari Sabat?

Matius 24,20 - Berdoalah anda tidak berjalan di musim sejuk atau hari Sabat.

Dan apa murid-murid pertama? Sabtu dan masih mempertahankan Kenaikan Yesus Kristus? Paulus dan Barnabas memberitakan selama ibadah hari Sabtu pagi. Berkhutbah pada hari Sabtu dan lain Sabtu malam berikutnya untuk hampir seluruh kota. Jadi kita belajar bahawa 14 tahun selepas kebangkitan, para murid masih mengamati hari Sabat. Paulus mengatakan mereka tidak perlu menunggu hingga Sabtu depan datang pada hari Ahad, itu Hari Tuhan, tapi lagi pergi ke rumah ibadat pada hari Sabtu.

Apa yang Rasul Paulus katakan tentang undang-undang?

Rom 3.31 - kami membatalkan hukum Taurat karena iman? Tidak! Sebaliknya, undang-undang.

Rom 7.12 - tetapi hukum Taurat adalah kudus, perintah adalah kudus dan adil dan baik.

Apa yang dimaksudkan dengan hari rehat di bumi yang baru?

Yesaya 66,22-23 - Sebagai langit yang baru dan bumi baru, yang akan membuat, akan tetap sebelum aku, demikianlah firman Tuhan, dan tetap, nama anda dan keturunan anda. Dari bulan baru ke bulan baru, daripada Sabtu hingga Sabtu semua orang akan datang untuk menyembah Aku, demikianlah firman Tuhan.

Apakah tabut Allah dengan Sepuluh Perintah Allah tetap bahkan syurga?

Wahyu 11,18-19 - negara memberontak, tetapi murka-Mu datang, tiba saatnya ke mahkamah atas semua orang mati dan masa pengembalian modal bagi pegawai anda, para nabi dan orang-orang kudus, dan bagi orang yang menghargai nama-Mu, besar dan kecil , dan masa kehancuran orang-orang yang korup bumi. "Lalu bait Allah di syurga dibuka, dan tampaklah terlihat tabut perjanjian-Nya.

Sabtu akan menjadi tanda umat Tuhan pada akhir zaman?

Sebagai kesimpulan, sejarah dunia ini akan dianiaya oleh mereka yang menyimpan semua Sepuluh Perintah Allah. Mereka akan dua kumpulan, satu untuk mengikuti Tuhan dan mematuhi semua perintah-Nya. Yang kedua akan mengikuti binatang, Peraturan Manusia kuasa papal.

Wahyu 12,17 - Lalu naga itu marah pada isterinya dan pergi untuk berperang dengan keturunannya yang lain, yang menuruti perintah Allah dan mempunyai kesaksian Yesus.

Kesimpulan dan pelajaran

Laman-laman diselingi ayat Alkitab jelas menyelesaikan fakta bahawa Sabtu ditubuhkan oleh Pencipta kita dari awal penciptaan. Diambil kerana kita bertemu dengan Pencipta kita dan telah membentuk hubungan yang dekat dengan dia. Hal diamati dalam Perjanjian Lama, Perjanjian Baru dan dalam Yesus Kristus dan para murid. Pilar Sabtu akan menguji terukir pada saat kita akhirnya, Allah akan memisahkan orang dari pengikut binatang itu. Sabtu akan dipertahankan di bumi yang baru untuk semua keabadian untuk merayakan Tuhan kita dan Pencipta. Lihat kanan, melihat Tuhanmu pada hari Sabat, ketika kita sedang menunggu dengan tangan terbuka.


Berkaitan artikel dari media - Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?

7 Change of Heart - Iman dan Undang-undang - Jalan untuk Kristus

273_cesta_ke_kristu.jpg "Siapakah yang berada dalam Kristus, adalah ciptaan baru. Apa yang lama sudah berlalu, sesungguhnya yang baru sudah datang" (2 Korintus 5:17.).Satu tidak mungkin mengatakan lokasi waktu yang tepat dan tepat, atau ...
Ditambah: 22.11.2010
Display: 151223x

Wide adalah jalan menuju kehancuran, sempit adalah jalan ke syurga!

409_uzka_je_cesta_do_nebe.jpg "Masuklah melalui pintu gerbang yang sempit besar dan luas adalah jalan yang menuju kepada kebinasaan, dan banyak adalah mereka yang masuk melalui Selat itu adalah. Pintu gerbang dan jalan sempit yang ...
Ditambah: 05.04.2011
Display: 327459x

Alkitab, Firman Allah - mengapa kita boleh mempercayai dia?

285_bible.jpg Alkitab adalah sebuah buku yang telah dibuat selama 16 abad yang panjang, dan menyertai dalam menulis 40 penulis usia yang sama sekali berbeza, profesi, pendidikan, persekitaran, inklusi, dan pandangan dunia. Namun ...
Ditambah: 07.12.2010
Display: 221656x

2 Bagaimana untuk mencapai kehidupan?

84_cesta_ke_kristu.jpg Manusia adalah makhluk dibuat dalam high mulia dan hadiah. Dia bijaksana dan kesejahteraan dan hidup sesuai dengan Allah. Pikirannya murni dan suci. Untuk ketidaktaatan dan pelanggaran undang-undang, melemah manusia dan mengalahkan ...
Ditambah: 07.09.2010
Display: 126030x

Doa sebagai perbualan dengan Tuhan

418_modlitba_rozhovor_s_bohem.jpg Lukas 11.1 - "Tuhan, mengajar kita untuk berdoa seperti itu Yohanes mengajar murid-muridnya."Lukas 18.1 - Dia berkata kepada mereka suatu perumpamaan, kerana masih diperlukan untuk berdoa dan tidak menyerah:Apa itu doa?Ibrani ...
Ditambah: 03.05.2011
Display: 298596x

Ms.AmazingHope.net - Sabat sebagai peringatan kejadian, mengingat hubungan dengan Tuhan