Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Roh Nubuat - Ellen Gould White

Para nabi dari Alkitab dan hari ini

161_ellen_gould_white.jpg

Roh Nubuat - Ellen Gould White

Ditambah: 05.10.2010
Display: 315252x
Topik: Para nabi dari Alkitab dan hari ini
PrintTisk

Kurnia nubuat diwujudkan dalam perkhidmatan Ellen G. White, yang merupakan salah satu pengasas Gereja Advent Hari Ketujuh. Dewan menerima mengilhami umat Allah dalam beberapa waktu terakhir. Dunia pada awal abad kesembilan belas mula membawa mesej Allah adalah dunia lelaki. pemanggilan kenabian nya itu terkena pemeriksaan kritis. Apakah kriteria Alkitab dan kurnia kenabiannya digunakan selama lebih dari tujuh tahun. Sejak 1844, ketika dia berumur tujuh belas sampai kematiannya pada tahun 1915, lebih daripada dua ribu visi. Selama hidupnya ia tinggal dan bekerja di Amerika, Eropah dan Australia, di mana ia menyarankan pekerjaan baru yang terancang, mengajar dan menulis.

Ellen White tidak pernah membuktikan tuntutan anda bahawa beruang itu nabi, tetapi tidak menentang itu, sementara yang lain memanggilnya begitu. Dia menjelaskan: "Pada masa muda saya ditanya: Adakah anda nabi, aku menjawab: aku adalah utusan dari Tuhan.

Penerapan kriteria kenabian. Sejauh mana perkhidmatan Ellen White bersetuju dengan kriteria nabi alkitabiah?

1 Izin untuk Kitab Suci. Karya sastera nya termasuk puluhan luas teks-teks alkitabiah, yang sering disertai dengan penjelasan terperinci. kajian teliti menunjukkan bahawa tulisannya konsisten, tepat dan penuh sesuai dengan Alkitab.

2 Ketepatan ramalan. Tulisan-tulisan Ellen White mengandungi sejumlah relatif kecil daripada anggaran. Beberapa dari mereka dipenuhi, yang lain untuk memenuhi mereka masih menunggu. Mereka yang kita dapat dipertimbangkan adalah diisi dengan ketepatan yang luar biasa. Di bawah ini adalah dua contoh yang menunjukkan pandangan nubuatan:

Bangkitnya spiritualisme moden.

Pada tahun 1850, ketika spiritualisme berada di awal perkembangannya, oleh Ellen White menggambarkan sebagai penipuan dan pengembangan terbaru dari anggaran. Walaupun pada waktu itu benar-benar terhadap gerakan Kristian, meramalkan bahawa permusuhan ke Kristian dan bahawa perubahan akan memberikan hormat Kristian. Sejak itu, spiritualisme tersebar di seluruh dunia dan memperoleh jutaan pengikut. Dia mengubah sikap melawan, Kristian Kristian disebut peramal.

Tutup kerjasama antara Protestan dan Katolik.

Selama kehidupan Ellen G. White telah ada di antara Protestan dan Katolik, jurang yang besar antara mereka mengesampingkan kerjasama apapun. Di antara Protestan mendominasi sentimen anti-Katolik. Ellen White menubuatkan bahawa hasil dari perubahan besar dalam Protestanisme akan menjauh dari iman reformis. Akibatnya, mengurangkan jurang antara Protestan dan Katolik, yang mengarah untuk menjembatani jurang yang memisahkan mereka. Dalam tahun-tahun berikutnya kematiannya, terjadi peningkatan dari gerakan ekumenis, mendirikan Dewan Gereja Dunia dan Katolik Majlis Vatikan II. Seperti Protestan tidak lagi menyedari atau mungkin bahkan sama sekali menolak pandangan reformis pada tafsiran nubuat. Laman utama untuk menghilangkan hambatan antara Protestan dan Katolik dan menyebabkan semakin dekat kerjasama.

3 Pengakuan inkarnasi Kristus. Ellen G. White menulis banyak tentang kehidupan Kristus - untuk peranannya sebagai Tuhan dan Penyelamat, korban penebusan di atas kayu salib, perkhidmatan ini syafaat-Nya, ini adalah tema-tema yang berlaku di tulisan-tulisannya. Arahan Kerinduan segala zaman dianggap sebagai salah satu buku yang paling rohani yang pernah ditulis pada kehidupan Kristus. Arahan Perjalanan ke Kristus, yang adalah buku yang paling umum, telah menyebabkan berjuta-juta orang untuk hubungan yang lebih dalam dengan Kristus.

Tulisannya jelas mewakili Kristus sebagai Allah sejati dan manusia sejati. tafsiran seimbang nya adalah sepenuhnya konsisten dengan Alkitab, cuba untuk mengelakkan penekanan berlebihan pada satu atau sifat yang lain, yang merupakan masalah yang disebabkan dalam sejarah agama Kristian, begitu banyak percanggahan.

4 Pengaruh jasanya. Selama lebih dari satu abad telah berlalu sejak Ellen White menerima kurnia nubuat. Gereja dan kehidupan orang-orang yang memperhatikan saran nya, menunjukkan kesan hidupnya dan mempunyai mesej. karya sastera nya merangkumi lebih daripada 80 buku, 200 Perjanjian dan risalah dan 4600 artikel jurnal. Khotbah, buku harian, surat dan kesaksian khusus membuat 60.000 halaman lain dari bahan naskah.

Ruang lingkup pekerjaan ini luar biasa. keahlian Ellen White terbatas pada beberapa daerah. Tuhan memberikan nasihatnya pada kesihatan, pendidikan, kehidupan keluarga, kesederhanaan, penginjilan, penerbitan pekerjaan, diet yang tepat, kerja perubatan di banyak kawasan lain. Mungkin yang paling mengejutkan tulisan-tulisan tentang kesihatan, kerana apa yang anda berkhutbah selama lebih dari seratus tahun yang lalu, disahkan oleh ilmu pengetahuan moden. Tulisannya fokus pada Yesus Kristus dan mempromosikan nilai-nilai etika dan moral yang tinggi tradisi Yahudi-Kristian.

Roh dan Nubuatan Alkitab. tulisan-tulisan Ellen White tidak menggantikan Alkitab tidak boleh disamakan dengan Alkitab.

Hanya Alkitab adalah saiz yang unik, yang harus diperhatikan tulisannya dan kesusasteraan lain, yang harus dipatuhi.

1 Alkitab adalah kriteria yang tertinggi. Ketujuh-Gereja Advent Hari disokong sepenuhnya prinsip Reformasi sola Scriptura. Alkitab adalah penafsir sendiri, dan hanya Alkitab adalah pondasi belajar semua. Para pengasas Gereja merumuskan prinsip-prinsip doktrinal melalui kajian Alkitab. belajar ini kemudian akan datang melalui visi Ellen White. Tugas utamanya selama pembangunan doktrin ini adalah memimpin mereka untuk memahami Alkitab dan untuk mengesahkan penemuan mereka, yang terjadi pada kajian Kitab Suci.

Ellen White sendiri percaya dan mengajarkan bahawa Alkitab adalah norma tertinggi bagi gereja. Dalam buku pertamanya diterbitkan pada tahun 1851, menulis:. "Saya cadangkan anda, pembaca yang budiman, Firman Allah sebagai aturan anda iman dan kehidupan Kata ini akan dinilai Pandangan ini tidak pernah berubah ..

2 Panduan untuk Alkitab. Ellen White mengakui bahawa misinya adalah untuk memimpin orang-orang kembali ke Alkitab. "Hanya sedikit rawatan dengan Alkitab, katanya, kerana" Tuhan telah memberikan cahaya yang lebih rendah, yang menyebabkan orang cahaya yang lebih besar.

3 Advisor dalam memahami Alkitab. Ellen G. White memahami tulisan-tulisannya sebagai panduan untuk pemahaman yang lebih baik dari Alkitab. "Ini merupakan hak tambahan Sederhana melalui kesaksian Allah adalah kebenaran yang besar sudah diberikan. Dan itu adalah cara yang dipilih ke depan bagi masyarakat untuk membangkitkan melalui dan terkesan fikiran orang-orang yang semua tanpa alasan." Kesaksian Ditulis diberikan dalam rangka untuk membawa cahaya baru, tetapi terkesan tajam pada jantung sudah mendedahkan kebenaran terinspirasi.

4 Panduan untuk pelaksanaan prinsip-prinsip Alkitab. Dalam banyak tulisannya untuk melaksanakan cadangan alkitabiah dalam kehidupan sehari-hari. Ellen White menulis bahawa ia digalakkan untuk "kata dan pena, menjelaskan prinsip-prinsip am dan juga menyoroti risiko kesalahan dan dosa dari beberapa orang percaya untuk memiliki semua amaran, menegur dan menerima nasihat.

Panggil percaya

Nubuat dari Wahyu Yohanes, yang mengatakan bahawa "kesaksian Yesus adalah tercermin dari" roh nubuat dalam hari-hari terakhir sejarah bumi, menjemput semua orang untuk tidak peduli atau percaya, tetapi untuk "menguji segala sesuatu dan untuk" terus baik. Banyak keuntungan atau kalah dengan menyemak kurnia kenabian. Yosafat berkata, "Percayalah kepada Tuhan, Allahmu, dan anda tidak akan dipindahkan, percaya nabi, jadi anda akan berjaya (2 Tawarikh 20,20) kata-Nya adalah sebagai benar hari ini ..

Sumber: www.casd.cz


Berkaitan artikel dari media - Para nabi dari Alkitab dan hari ini

Alkitab Prophecy - 2 Daniel - Sejarah Dunia

182_socha_bible_daniel.jpg Alkitab Prophecy - Patung Daniel, sebuah gambaran dari sejarah duniaTuhan Allah adalah sejarah planet kita tegas di tangan mereka, dengan negara-negara kita mempunyai rancangan besar. Semua mempunyai pengalaman dalam dua kitab ...
Ditambah: 18.10.2010
Display: 327402x

Nubuat - New York 9 / 11 - WTC runtuh - September 11, 2001

288_dvojcata_wtc_utok_september_archiv.jpg Bacalah nubuat menarik. Ellen White melihat dalam visi mereka tentang apa yang terjadi di New York 11 September 2001 Bagi kami, kejadian ini masih menunggu di masa depan? Hati-hati membaca dan ...
Ditambah: 09.12.2010
Display: 272438x

Bencana akan datang ketika Allah akan mengguncang tanah!

405_blizi_se_katastrofa_kdy_buh_zatrese_zemi.jpg Alkitab dengan jelas memberi amaran bahawa salah satu tanda-tanda terakhir sebelum kedatangan Yesus Kristus adalah bahawa Allah adalah gementar negara kita. Pada masa ini, sebahagian besar kedatangan yang sudah terisi, atau ...
Dikemaskini: 18.02.2013
Ditambah: 02.04.2011
Display: 336305x

Mesianik Yahudi

164_izrael_vlajka.jpg Mesianik Yahudi - memenuhi nubuatanSelain berbagai denominasi Kristian yang ada di Israel dan gerakan yang disebut "Yahudi Mesianik". Orang-orang ini biasanya datang dari keluarga Yahudi, tetapi percaya pada Yesus sebagai Mesias ...
Ditambah: 06.10.2010
Display: 263486x

New Age - yang Maitrea Mesias di dalam nubuatan

281_jezis_vs_lucifer_2.jpg New Age Movement dalam beberapa tahun terakhir lebih, tumbuh secara berperingkat dan tak terasa, dan masuk ke semua bidang kehidupan kita. Gerakan ini akan tumbuh diam-diam, tetapi sejak tahun 1984, ketika ...
Ditambah: 30.11.2010
Display: 186969x

Ms.AmazingHope.net - Roh Nubuat - Ellen Gould White