Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Pemeliharaan Sabat sepanjang abad

Benar Dasa Titah

464_zachovavani_sboty.jpg

Pemeliharaan Sabat sepanjang abad

Ditambah: 14.08.2011
Display: 383391x
Topik: Benar Dasa Titah
PrintTisk

A mengejutkan keratan rentas sejarah yang menunjukkan bahawa Allah selalu mempunyai umat-Nya, yang memelihara semua Hukum Sepuluh, termasuk hari rehat Tuhan - Sabat. Dia tidak pernah gagal untuk menghapuskan orang-orang yang setia dan menindas pematuhan undang-undang Tuhan.

Brother Coltheart JF, penginjil Bahagian Utara, 1954.

Laporan berikut ini adalah hasil daripada sumber yang mencari dan membandingkan panjang dan membosankan. Pada perjalanan yang lalu berjaya JF Coltheart penginjil, sendiri membaca manuskrip lama dan wawasan asal ke sumber petikan yang diletakkan di perpustakaan dan muzium di Eropah, di Constantinople dan timur.

Walaupun tulisan-tulisan orang mati syahid yang sering dibakar atau sebaliknya dimusnahkan, adakah mempunyai bukti, sama ada dari yang masih hidup rekod, atau malah lawan laporan, yang dalam setiap era, orang-orang yang telah ditahbiskan pada hari Sabtu, orang-orang yang setia menjaga hukum Allah sama ada ia merupakan di Bohemia atau di Scotland, di mana beliau Sabtu dikekalkan sehingga abad ke-12. atau, di Habsyah, di mana ia dikekalkan sehingga abad ke-17.

1 abad

Yesus - Matius 19, 16,17 - tiba-tiba datang kepadanya seorang lelaki dengan soalan: "Guru, apakah perbuatan yang baik yang perlu saya lakukan untuk mempunyai hidup yang kekal?" Beliau berkata kepadanya: "Mengapa saya soalan untuk selama-lamanya Hanya Satu adalah baik Tetapi jika anda ingin untuk memasuki kehidupan, patuhi perintah-perintah?."

4 Hukum - Keluaran 20, 8-11 - Ingat hari Sabat, untuk memastikan ia suci. Enam hari, anda akan bekerja dan melakukan semua kerja engkau: tetapi hari ketujuh adalah hari Sabat TUHAN, Allahmu. Engkau tidak melakukan apa-apa kerja - anda, anak anda, mahupun anak perempuan engkau, manservant engkau, mahupun pembantu engkau, atau lembu (wahai Muhammad), seorang pendatang di pintu pagar anda. Dalam enam hari lamanya TUHAN menjadikan langit dan bumi, laut dan segala-galanya dalam diri mereka, tetapi berhenti pada hari ketujuh. Itulah sebabnya TUHAN memberkati hari Sabat dan berperang di ia. Isa - Lukas 4,16 - Apabila dia datang ke Nazaret, di mana dia dibesarkan, datang menurut kebiasaan-Nya pada hari Sabat, ke rumah ibadat dan berdiri untuk membaca.

Matthew 24,20 - Berdoalah anda tidak berjalan di musim sejuk atau hari Sabat.

Yesus mengajar murid-murid-Nya untuk berdoa untuk melarikan diri dari Yerusalem mengepung mereka tidak berada di musim sejuk atau pada hari Sabtu. Kemusnahan Yerusalem berlaku pada tahun 70 Masihi (40 tahun selepas penyaliban).

Pengikut-Nya - Lukas 23, 56 - telah pulang kembali dan rempah ratus yang disediakan dan minyak salap, tetapi kemudian dikekalkan mengikut yang lain perintah Sabat.

Paul - Akta 17, 2 - Paul di sana sebagai kebiasaan-Nya untuk pergi dan tiga Sabtu bercakap kepada mereka dari kitab-kitab.

Paulus dan bangsa-bangsa lain - Akta 13, 42,44 - Apabila dia meninggalkan rumah ibadat itu, orang-orang pagan tempatan diminta kepada mereka tentang perkara-perkara ini memberitahu hari Sabtu yang akan datang. Hari Sabtu yang akan datang untuk mendengar firman Allah yang dibawa bersama-sama hampir seluruh bandar.

Di sini kita dapati bangsa-bangsa lain yang telah berkumpul pada hari Sabtu di bandar pagan. Ayat 44 tidak bercakap tentang Sabtu sekolah di rumah ibadat, tetapi mengatakan bahawa dia bertemu hampir seluruh bandar. Menurut ayat 42 yang merayu dibenarkan seterusnya Sabtu sekali lagi untuk mendengar mesej.

Rundingan Alkitab kira-kira minggu lama Yahudi, yang degradasi, tetapi Roh Kudus, yang membawa kepada penulisan Kisah Para Rasul kira-kira 30 tahun selepas penyaliban Yesus Kristus, hidup oleh Sabtu depan.

Jan - Wahyu 1, 10 - Pada hari Tuhan, saya adalah di dalam Roh dan mendengar suara yang nyaring seperti meniup trumpet yang sangat dahsyat di belakang saya ..

(Mark 2, 28, Yesaya 58, 13, 2, Keluaran 20, 10 adalah jelas bahawa hari Sabtu adalah hari Tuhan.)

Josephus - tidak bandar-bandar, dan tidak juga orang-orang Yunani atau yang tidak bertamadun, atau mana-mana negara lain, yang tidak akan sampai ke tabiat kita untuk memelihara hari ketujuh! - M'Clatchie, Nota dan Pertanyaan di China dan Jepun, Vol 4, nombor 7,8, muka surat 100

Abad Kristian Pertama - rohani keturunan Nabi Ibrahim melarikan diri ke Pella, kemudian, di sisi lain Jordan, di mana mereka mendapati keselamatan tertentu dan menyampaikan Sarjana dan menguduskan hari Sabat. - Eusebius, Kegerejaan Sejarah, jld.3, kapitola.5.

Philo - menjelaskan bahawa hari ketujuh adalah hari perayaan, bukan hanya LLN bahawa bandar, tetapi seluruh alam. - M'Clatchie, Nota dan Pertanyaan, Vol.4, 99

Abad ke-2

Kristian Awal - Orang-orang Kristian yang Pertama mematuhi Sabtu dengan penghormatan yang besar, menghabiskan hari di kebaktian dan khutbah. Tidak syak lagi mengambil tabiat ini dari para rasul, serta beberapa tempat Kitab Suci membuktikan. - Dr.TH Morera, Dialoques pada hari Tuhan, s.189.

Sabtu adalah satu ikatan yang kuat, yang dikaitkan antara satu sama lain, tidak mengikuti pemeliharaan contoh Isa, tetapi juga arahan beliau. - Geschichte des Sonntags.

Abad kedua Kristian - bangsa lain Kristian dari Sabat suci. Gieseler, Gereja Sejarah, Vol.1, Bab 2

Kristian Awal - Orang-orang Kristian suci orang-orang Yahudi Pertama Sabtu. Setelah bertahun-tahun mempunyai mesyuarat bersama, oleh itu, di mana telah membaca undang-undang. Ini berlanjutan sehingga Laodikia Perhimpunan. - Kerja Seluruh oleh J. Taylor.

Jemaat Awal - fakta tertentu yang hari Sabtu telah diambil dan menghormati (bermula perayaan Ahad depan). Mengekalkan lebih dari 3 abad selepas kematian Penebus kami. - A Treatise Learned Sabbat, str.77.

Ke 2 Ke 3 dan 4 abad - upacara Yahudi hari Sabtu telah dipelihara dari zaman para rasul kepada Laodikia Perhimpunan (sekitar 364). Ianya jelas, dari rekod-rekod banyak penulis dan telah semakin diamalkan walaupun larangan yang dikeluarkan. - Lei J., dan Sundaj Sabat, halaman 163

3 abad

Mesir - (Papyrus Oxyrhynchus, 200-250 Masihi) telah berbuat baik dari hari Sabtu Sabtu, anda akan melihat Bapa. - Oxyrhynchus papyri, London.

Kristian Awal - Saturday, anda perlu menghormati maruah kerja selesai penciptaan-Nya, tidak penyelenggaraan, ia adalah hari untuk memberi tumpuan kepada undang-undang, bukan tangan kemalasan. - Bapa Anti-Nicene, jld.7, halaman 413

Afrika (Alexandria) - Selepas perayaan korban selama-lamanya yang sah (penyaliban) datang parti kedua: Sabtu, dan semua orang-orang yang bertakwa di kalangan orang-orang yang beriman tanggungjawab untuk memelihara perayaan Sabat. Merdeka, oleh yang demikian, rehat, iaitu. Pemeliharaan Sabat, orang-orang Tuhan (Ibrani 4, 9). - Khutbah di Nombor 23, Part.4, dalam Migne, Patristics graeca, Vol.12,

Kristian Awal - Saturday hari ketujuh ... yang dikhususkan di dalam Kristus, Rasul dan umat Kristian awal, sehingga Laodikia parlimen dari satu segi, menghapuskan pemeliharaan Sabat. - Disertasi pada hari Tuhan, halaman 44 34

Dari Palestin ke India - Kira-kira tahun 225 AD keuskupan yang banyak dan persatuan-persatuan Gereja Timur, yang suci sabat, dan antara dari Palestin ke India. Migani, Spread awal agama Kristian, Vol.10, halaman 460

India - (Buddha kontroverse 220 AD) - Kushanova dinasti di utara India telah diadakan majlis imam Buddha Vaisala penting untuk perpaduan di kalangan mereka adalah kira-kira memelihara hari mereka berehat. Ada di antara mereka begitu dipengaruhi oleh tulisan-tulisan Perjanjian Lama untuk mewajarkan bermula hari Sabtu. - Lloyd, agama Setengah Jepun, muka surat 23

4 abad

Itali dan Timur - ia adalah adat am Jemaat Timur, tetapi juga beberapa jemaat Barat ... Ia tidak bermakna bahawa Gereja Timur, atau beberapa gereja lain, yang memelihara hari ini, ditambah dengan orang-orang Yahudi. Orang-orang Kristian ini gereja bertemu pada hari Sabtu kerana mereka menganuti dan menyembah Yesus Kristus, Tuhan hari Sabat. - Sejarah Sabat, Dr. Heylyn, London.

Laodikia Diet - AD 365 - Canon 16 - pada hari Sabtu untuk membaca dengan kuat Injil dan bahagian-bahagian lain Kitab Suci.

Canon 29 - Orang Kristian tidak harus berpaling kepada Yahudi dan Sabtu untuk menghabiskan dalam kemalasan, tetapi harus bekerja pada hari ini. Hari Tuhan di sisi lain mereka terutamanya perlu menghormati, dan kerana mereka adalah Kristian, jika boleh, mereka harus bekerja pada hari ini. - Hefele, Majlis, vol.2.

Orient dan bahagian terbesar dunia - Kristian dalam masa yang sangat lama yang cuba untuk memelihara Sabat, atau hari ketujuh ... Adalah jelas bahawa semua jemaat-jemaat Timur, serta sebahagian terbesar dunia untuk memelihara hari Sabat sebagai hari perayaan ... Athanasius menerangkan yang berkumpul pada hari Sabtu untuk jemaah agama, bukan kerana mereka dipengaruhi oleh agama Yahudi, tetapi kerana mereka menyembah Yesus, Tuan Sabat. Epiphanus menulis perkara yang sama. - Antiquities of Gereja Kristian, Vol.II, Book XX, Bab 3

Abyssinia - St. Ambrose laporan rasmi Milan memberikan Abyssinian biskop Musaeus, melawat di akhir abad keempat, hampir semua China. Selepas sehingga abad ke-17 terus Jemaat Abyssinian menetapkan hari Sabtu sebagai hari rehat mengikut perintah keempat. - Ambrose, De Moribus, Brachmanorium Opera Omnia, 1132, Vol.17. strana1131. 1132

Saudi, Parsi, India dan China - Migani memberitahu Jemaat Abyssinian (gereja, yang mengekalkan Sabtu) di sekitar tahun 370 AD, sangat popular. Musaeus gajah yang terkenal beliau, mengambil perjalanan yang luas di timur dan mengukuhkan Gereja di Saudi, India dan China. - Truth Triumphant, halaman 308

Itali - Milan - Milan Bishop Ambrosius laporan bahawa dia di Milan, suci Ahad. Oleh itu datang pepatah: Apabila di Rom, live Rom! - Heylyn, Sejarah Sabat-1612th

Sepanyol - Elvirsk majlis (305 AD) - 26 kanun elvirsk Diet menjelaskan bahawa Gereja Sepanyol pada masa itu mengekalkan Sabat, hari ketujuh. Jawatan dalam tiap-tiap hari Sabtu: Ia telah membuat keputusan untuk membetulkan kesilapan yang perlu setiap puasa Sabtu. Ini keputusan Dewan dalam pembangkang langsung kepada Jemaat Rom, yang mentakrifkan Sabat sebagai hari berpuasa untuk mengurangkan ia kepada rakyat dan rintangan mencetuskan.

Sepanyol - sudah tentu tidak tanpa faedah di timur laut Sepanyol, dekat Barcelona, ​​Kota Sabadell. Terletak di kawasan luar bandar, di mana beliau pernah tinggal oleh mereka yang menggelarkan diri Waldenses, atau Sabbatati, menunjukkan sabbathers.

Persia - 335 -375 AD (40 tahun penganiayaan di bawah Shapur II) - Dakwaan yang paling terkenal Kristian: Mereka menolak Allah matahari kita, mempunyai ibadah mereka pada hari Sabtu, memijak tanah yang kudus, kerana mengebumikan yang mati.

Mereka menolak tuhan matahari kami. Jangan memperkenalkan Zoroastr, pengasas suci kepercayaan kita tentang tuhan, selama seribu tahun sebelum hari Matahari (Ahad) untuk menghormati undang-undang! Namun begitu, orang Kristian ini mempunyai perkhidmatan gereja mereka pada hari Sabtu. - O'Leary, Syria Gereja dan Bapa, strana83. 84

5 abad

Walaupun hampir semua gereja di seluruh dunia mempunyai Perjamuan Kudus setiap hari Sabtu, ia enggan Kristian di Alexandria dan Rom.

Nota mengenai sebutharga Sabtu yang lalu menerangkan perkataan seperti berikut: Jangan lupa bahawa hari Minggu tidak adalah seperti Sabtu tidak menyatakan sama ada bapa-bapa atau dari sejarah. - Socrates, Kegerejaan Sejarah, Buku 5, Bab 22, halaman 289

Constantinople - penduduk Constantinople, dan hampir semua orang datang bersama-sama pada hari Sabtu sebagai hari pertama dalam minggu. Di Rom dan Alexandria, ia tidak. - Socrates, Kegerejaan Sejarah, Buku 7, Bab 19

Dunia - Augustine, biskop dari Hippo (Afrika Utara) - Augustin laporan bahawa Sabtu di zamannya telah disucikan di kebanyakan dunia Kristian. Keterangannya dalam hal ini adalah lebih berharga jika dia sendiri yang sangat tegas dan konsisten mengekalkan hari Ahad. - Nicene dan Post-Nicene Bapa, Vol.1, muka surat 353354.

Mesir - Walaupun secara amnya adat di Mesir dalam pelbagai bandar-bandar dan kampung-kampung, di mana penduduk bertemu pada petang Sabtu untuk merayakan Perjamuan Suci. Pada waktu siang, tidak berpuasa. - Sozomen, Eccles-astical Sejarah, Buku 7, Bab 19

Innocent Pope (402-417) - Pope Silvester (314-335) memerintahkan yang pertama, bahawa orang-orang yang setia berpuasa pada hari Sabtu, dan Innocent Pope (402-417), beliau mewajibkan undang-undang semua mata pelajaran ke dalam gereja-gereja, jadi hari Sabtu bukan hari yang menyenangkan. Innocent ditahbiskan Sabtu hari pada jawatan itu. Heylyn, Sejarah Sabat, Vol 2.

Abad ke-5 Kristian - Jemaat Kristian dikekalkan oleh pematuhan Yahudi Sabtu sehingga abad ke-5. Agama Kristian purba yang ditunjukkan, Lyman Coleman.

Perancis - Di samping itu kepada petang dan penyembahan malam tidak pernah kekurangan pada siang hari, kecuali Sabtu. - J. Cassian, Perancis sami, Instituttes, Buku 3, Bab 2

Abad ke-5 Kristian - Kira-kira 420 AD bekerja pada hari Ahad, walaupun Kristian yang paling alim. - Treatise Hari Sabat oleh Dr White, Bishop of Ely.

Afrika - Augustine mengenal pasti dengan rasa kesal bahawa dua gereja di Afrika salah satu memerhati hari Sabtu dan yang kedua dalam hari ini puasa. - Heylyn, Sejarah Sabat

Sepanyol (400 AD) - Ambrose suci hari ketujuh sebagai hari Sabtu (kerana dia sendiri berkata). Beliau mempunyai pengaruh yang besar di Sepanyol, di mana beliau juga mengekalkan hari Sabtu. - Truth Triumphant, halaman 68

Sidonius (Theodericha raja dari golongan Goth, 454-526 AD) - adalah hakikat bahawa pada awal Saturday dunia timur diberkati dan Sabtu, ibadat, manakala orang di barat hari Sabtu diabaikan. Apollinaris, Epistolae Sidonnii.

Church of Scotland - mempunyai satu tabiat yang bermula dari awal - Jemaat monastik Ireland yang memelihara hari Sabtu dan berehat dari semua kerjanya.

Scotland, Ireland - Kita lihat di sini kesinambungan amalan awal - Jemaat monastik Ireland, bahawa pada hari rehat adalah dikekalkan pada hari Sabtu. - Sejarah Gereja Katolik di Scotland, Vol.1, oleh Katolik sejarah Bellesheima.

Scotland - Columban - bekerja 34 tahun di Scotland sebelum kematiannya, pada hari Sabtu, 9 Jun berkata kepada muridnya Diermitovi: Hari ini hari Sabtu, hari rehat, dan bagi saya ia adalah benar-benar hari rehat, kerana mereka membuat akhir semua kerja dan usaha saya. - Butler, kehidupan yang Saints, Vol.1, 597 AD

Columban - (Butler Dr.: Kisah kematiannya) - Penulis kerja terbaik kehidupan Columban berkata, antara lain: Sabtu kami. Adat memanggil hari pertama hari minggu yang lain, hanya bermula kira-kira seribu tahun kemudian. Adamnan Life of Columba, halaman 230

7 abad

Scotland dan Ireland - JC Moffat, seorang profesor sejarah gereja di Princentonu berkata: Di Ireland dan Scotland, adalah biasa pada zaman dahulu, memelihara Sabat sebagai hari rehat. Perintah keempat ini, hari ketujuh minggu, menyimpan literal. - Church in Scotland, parti itu menggunakan 140.Kelts Alkitab Latin, tetapi ia tidak Vulgate. Sabat sebagai hari suci rehat.

Ahad digunakan untuk mempunyai beberapa perhimpunan ibadat khas. Jentik, Kebangkitan Gereja Zaman Pertengahan.

Rome, Paus Gregory I (590-604 AD) wrote terhadap rakyat Rom yang melarang semua kerja-kerja pada hari Sabtu. - Bapa Nicene dan Post-Nicene, Vol.XIII, strana.131. Gregory, biskop oleh rahmat Tuhan, anak-anak yang dikasihi rakyat Roman: Aku mendengar bahawa orang-orang tertentu semangat memberontak, melanjutkan di antara kamu perkara-perkara yang salah yang ada di dalam penentangan terhadap agama suci, dan melarang bekerja pada hari Sabtu. Saya tidak boleh dipanggil selain daripada Rasul-rasul Antikristus. - Risalah Data Peribadi.

Paus Gregory saya berkata bahawa apabila Dajjal datang, dia akan memelihara Sabat sebagai hari rehat. - Epistles Gregory I, number1. Paus yang sama menghantar satu kenyataan rasmi terhadap bahagian tertentu kota Rom, kerana ada yang setia memelihara hari Sabtu dan Sabtu menyembah Allah. - Epistles Gregory I, Bilangan 1

8 abad

Majlis Friaulsk, Itali (791 untuk Kristus / kanun / 13.) - Arahan semua orang Kristian untuk mematuhi Hari Tuhan, tidak untuk menghormati yang Sabtu sebelumnya, tetapi ONU malam suci, iaitu di hari pertama dalam seminggu yang dipanggil Tuhan hari. Bercakap pada hari Sabtu, adalah tarikh yang mengekalkan orang-orang Yahudi, kita maksudkan hari terakhir minggu ini, yang juga menyimpan petani kami. . . - Mansi, 13, 851

Majlis Liftinsk, Belgium - (745 AD Dilawati Boniface.) - Majlis ucapan ketiga memberi amaran terhadap pemeliharaan Sabat dan merujuk kepada Laodikia pemasangan. - Hefele, Sejarah Majlis.

Persia dan Mezopotanie - bukit Persia dan Tigris dan Euphrates lembah pujian didengar. Meraih tuaian dan membayar persepuluhan. Pada hari Sabtu, bergegas ke gereja-gereja mereka, berdoa kepada Allah. - Realencyclopaedie für Protestantische teologi und Kirche.

India, China dan Parsi - pemeliharaan Sabat sebagai hari yang ketujuh minggu adalah sangat meluas dan berakar di kalangan orang-orang yang setia Gereja Timur dan Gereja St Thomas di India, yang tidak pernah dihubungkan dengan Rom. Sabtu juga menyimpan orang-orang yang telah dibebaskan selepas chalcedonsk Majlis dari Rom, iaitu, Habsyah, Jakobits, Maronit dan Armenia. - Schaff-Herzog, The New Ensiklopedia Pengetahuan Agama.

China - 781 AD - R.781 selepas Kristus adalah diperbuat daripada marmar, monumen terkenal Cina yang memberitahu pengembangan agama Kristian di China pada masa itu. Prasasti ini mengandungi 763 perkataan itu telah ditemui berdekatan kota Changan pada tahun 1625 dan kini disimpan di dalam Forest of Tablets di Changan. Petikan berikut menunjukkan bahawa pemeliharaan Sabat hari ketujuh kami membawa korban kami. Sebelum ini, bagaimanapun, telah disucikan hati kita, dan kita mempunyai pengampunan dosa. Agama yang sempurna dan indah ini adalah sukar untuk mengenal pasti; bimbingan yang bernas, bagaimanapun, menerangi kegelapan. - Agama Kristian di China, M. 1 'Abbe Huc Vol.I, bab 2, halaman 48,49.

9 abad

Bulgaria - Bulgaria dalam tempoh awal penginjilan diajar bahawa pada hari Sabtu tidak melakukan apa-apa kerja. - Responsa Nicolai Papa I et Con-Consulta Bulgarorum, 10 Respensum

Bulgaria telah digunakan untuk memerhatikan Sabtu. Paus Nicholas menulis terhadap amalan ini. (Reply Paus Nicholas I untuk surat Raja memerintah Bulgaria, Bogarise): Soalan 6 - Renang dibenarkan pada hari Ahad. Soalan 10 - Pada hari Ahad, orang-orang menjauhkan diri dari tempat kerja, tetapi tidak pada hari Sabtu. Hefele, 4346 - 352

Constantinople - (Photius, penatua Constantinopolitan, menuduh kepausan): Berbeza dengan mendikte kanun Bulgaria untuk berpuasa pada hari Sabtu. - Photius dari kard.Hergenrotha, 1.Poznámka: Kepausan dan turapan sentiasa cuba hingga Sabtu jatuh ke tdk setuju, jadi menegaskan bahawa semua orang pada hari ini puasa. Dengan cara ini, rakyat mahu pergi hingga Ahad, pada hari pertama dalam minggu itu, yang telah menerima Rom.

India, Habsyah - pemeliharaan Sabat pada hari ketujuh adalah sangat meluas dan bertunjang teguh di kalangan orang-orang yang setia Gereja Timur dan Kristian St. Thomas di India. Juga menyimpan Habsyah Sabtu.

Bulgaria - Dalam abad ke-9 Paus Nicholas I telah mengutus putera pemerintah Bulgaria dokumen yang panjang di mana mereka digalakkan untuk menangguhkan kerja pada hari Ahad, bukan Sabtu. Kepala Tertinggi Gereja Yunani marah pada gangguan kepausan perjuangan mereka, dan bercakap kladbu kepausan. - Truth Triumphant, halaman 232

Abad ke-20

Adventist SD membenarkan yang sama pada hari Sabtu, mengekalkan bahawa Yesus dan pengikut-pengikutnya. Obor yang layak kebenaran, atau keluar semasa abad ke-panjang. Adventist menyebarkan mesej hari ini di lebih daripada 1,000 bahasa di negara ini. Lebih 16.500 doa sabbatize bertaburan dari tiang ke tiang - dari Hammerfest di Norway, yang merupakan bandar utara di dunia Puntas Arenas di bandar selatan Amerika Selatan. Dua juta ahli di seluruh dunia mengalu-alukan saat-saat suci Sabat.

Sabtu adalah warisan yang berharga bahawa generasi kita telah diserahkan kepada orang yang mati syahid masa lalu. Sabtu adalah ikatan persahabatan persaudaraan gereja masa lalu, sama ada ahli hitam, putih atau kuning. Di sebelah timur dan barat, utara dan selatan beribu-ribu dan beribu-ribu orang yang bersedia untuk kedatangan kedua Kristus.

Mesej 58,13 Yesaya pembaharuan pada hari Sabtu untuk orang menjauhkan diri dari kaki mereka pada hari Sabtu dan Sabtu berbesar hati dan dijalankan kepentingan mereka sendiri. Wahyu 14 jelas menunjukkan bahawa ini adalah mesej yang hari-hari terakhir sebelum kedatangan Yesus Kristus. Perhatikan kata-kata yang menakjubkan ayat-ayat sebelumnya:

Yesaya 58,12-14 - yang datang kepadamu hendaklah membina runtuhan purba, asas-asas generasi yang lalu hendaklah membina lagi. Adakah anda memanggil pembina dan pelanggaran pemulih cara yang mereka boleh hidup. Apabila anda mengelakkan Sabtu kaki anda kepada anda pada hari suci saya melakukan apa yang anda mahu apabila anda membuat panggilan Sabtu kesejahteraan mereka, Tuhan yang suci dan hari yang mulia, dan kamu merayakan, supaya penurunan dari perjalanannya, supaya kamu tidak melakukan apa yang anda mahu, berhenti dan berbual, maka kegembiraan dalam Tuhan dan saya akan ditemui pada bukit yang saya boleh tanah anda dengan warisan Yakub bapa anda. Mulut TUHAN telah berfirman.


Berkaitan artikel dari media - Benar Dasa Titah

Teruskan di Reformasi nenek moyang kami yang bersemangat

520_jan_hus_kostnice_1415.jpg Foto sumber: WikipediaGenerasi seluruh negara Czech pusat iman diperbaharui di seluruh Eropah. Setiap daripada kita tahu nama-nama seperti hus Jan dan Jan Zizka. Tetapi anda tahu betapa hebatnya kuasa Allah disertai ...
Ditambah: 13.12.2011
Display: 201423x

Sepuluh Perintah Allah yang dipaku di kayu salib?

326_bylo_desatero_prikazani_pribito_na_kriz.jpg Alkitab mengatakan bahawa Allah memberikan undang-undang - Sepuluh Perintah Allah, yang ditulis oleh jari Allah pada loh batu, dan masuk ke dalam tabut perjanjian.A, undang-undang kedua-dua upacara Musa, yang ditempatkan di ...
Ditambah: 02.02.2011
Display: 201196x

MP3 - Call - $ 1000 untuk satu ayat dalam Alkitab menunjukkan ketaatan Minggu.

321_1000_dolaru.jpg Pengkhotbah Baptis Tony Mavrakos menerima jemputan khas dan tawaran dari satu orang. "Aku akan memberimu $ 1000 untuk satu ayat dalam Alkitab, yang akan membuktikan bahawa Minggu adalah hari Kristian, untuk ...
Ditambah: 24.01.2011
Display: 154704x

Apa adalah hari ketujuh dalam seminggu adalah hari Sabtu atau Minggu?

278_kalendar.jpg Apa adalah hari ketujuh kalendar Sabtu atau Minggu? Dia membuat perubahan?Banyak negara di sekarang, telah tujuh kalendar hari Ahad. Banyak orang tidak menyedari bahawa Sabtu hanya kejadian hari ketujuh di dunia.Ketika ...
Ditambah: 29.11.2010
Display: 664085x

Sabat sebagai peringatan kejadian, mengingat hubungan dengan Tuhan

417_sobota_pamatnik_stvoreni.jpg Mari kita lihat awal dari Alkitab, Kitab Kejadian. Ini adalah menulis tentang penciptaan dunia kita. Kita belajar bahawa Allah mencipta dunia ini dalam enam hari berturut-turut dan berehat pada hari ketujuh. ...
Ditambah: 28.04.2011
Display: 188501x

Ms.AmazingHope.net - Pemeliharaan Sabat sepanjang abad