Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Orang kaya dan Lazarus yang miskin - Lukas 16, 19-31

Apa itu kematian?

162_bible_lukas_16_19_31.jpg

Orang kaya dan Lazarus yang miskin - Lukas 16, 19-31

Ditambah: 05.10.2010
Display: 304661x
Topik: Apa itu kematian?
PrintTisk

Di atas bab ini untuk teka-teki banyak orang - kerana mereka lupa bahawa ini adalah sebuah perumpamaan.

Seperti perumpamaan yang lain, Kristus datang untuk perwakilan kehidupan yang kaya dan Lazarus yang miskin harapan kehidupan pendengar mereka.

Lukas 16,19-31 - Orang kaya dan Lazarus

"Ada seorang kaya, berpakaian linen ungu dan halus dan berpesta setiap hari besar. Dia juga seorang pengemis bernama Lazarus, yang terbaring di gerbang-Nya penuh luka, dan sekurang-kurangnya ingin makan apa yang jatuh dari meja orang kaya Bahkan. anjing-anjing datang dan menjilat luka-Nya Suatu hari pengemis itu mati dan. para malaikat membawanya ke pelukan Abraham. Bahawa orang kaya itu juga mati dan dikuburkan. Ketika di neraka mengangkat matanya dalam azab, dan melihat Abraham jauh dan Lazarus dalam pelukannya, Bapa Abraham., "kata seorang kaya, kasihanilah aku! Suruhlah Lazarus, supaya ia mencelupkan ujung jarinya ke dalam air dan menyejukkan lidah saya, anda mempunyai api dalam sangat menderita!", anak, "kata Abraham, ingat bahawa dalam hidup anda memuat hal-hal yang baik, seperti jahat Lazarus.

Sekarang, kesenangan ada di depan, tetapi anda bimbang. Apalagi, antara kami dan kamu, dia celah besar untuk mereka yang ingin pergi dari sini ke anda, atau cuba untuk mendapatkan kita di sana, mereka tidak boleh. "Dia hanya berkata, 'Sila, Bapa, lalu kirimkan ke rumah ayah saya, saya punya lima saudara -!. Apakah itu memberi amaran bahawa mereka juga boleh datang ke tempat azab", Mereka mempunyai Musa dan para nabi, "kata Abraham. , Mari kita dengarkan ",! Nay, ayah Abraham, 'kaya di atasnya. "Jika mereka datang, tapi seseorang dari kematian untuk melakukan penebusan dosa. "Tapi dia bilang dia:". Ketika Musa dan para nabi tidak mendengar, memujuk mereka, bahkan jika seseorang bangkit dari kematian ""

Dengan pendapat popular saat memperkenalkan kita sejarawan Flavius Josephus (The Karya Jesephus), yang hidup di abad pertama:

"Jiwa orang benar akan dikumpulkan di tempat yang disebut Hades. Ini adalah tempat yang tidak ditentukan di dunia ini, semacam kawasan bawah tanah di mana cahaya nezavítá dunia ini. Di tempat ini ada dan di gerbang pintu masuknya adalah malaikat dengan kerumunan malaikat yang benar harus disertai dengan malaikat bernyanyi kanan ke tanah kecerahan, di mana orang-orang yang benar akan hidup oleh awal dunia .. Namun tidak adil menghukum orang jejak malaikat kiri sampai dekat dengan neraka Ketika mereka datang di hadapan,. dia melihat api yang mengerikan dan besar, yang diharapkan dan juga melihat titik wajar, tetapi dipisahkan oleh sebuah jurang yang dalam, yang tidak boleh melebihi. "

Oleh kerana itu digunakan Kristus ketika idea Alkitabiah luas untuk menjelaskan kepada sesuatu pendengarnya yang sangat penting: Tidak ada akan dinilai sesuai dengan kekayaan mereka, yang hanya kurniaan Allah dipinjam. Yang kaya di dunia ini tanpa Allah adalah miskin dan sengsara.

Apabila Yesus selesai menceritakan perumpamaan tentang tuan tanah yang tidak adil dalam Lukas 16 bahagian, berkata pada ayat 14.a 15 "Ini semua mendengar orang Farisi yang mencintai wang, dan mengejek dia. Tuhan tahu hati anda, kerana apa yang orang nilai tinggi, adalah kekejian di hadapan Allah. "

Dan sekarang Yesus berkata kepada mereka perumpamaan orang kaya dan Lazarus yang miskin. Yang membaca dengan hati-hati, ia menemukan bahawa baik Lazarus dan orang kaya di sini mempunyai fizikal mereka sendiri. Keduanya saling melihat. Ada unsur api, air dan nyeri tubuh yang terlalu kaya.

Kerana keterangan ini adalah sebuah perumpamaan, tidak secara harfiah perlu menjelaskan setiap elemen. Jika kita masih melakukannya, itu akan maksud perumpamaan sebaliknya. Prinsip ini berlaku lebih atau kurang dalam setiap perumpamaan. Ingat contoh bahasa Jonathan Perjanjian Lama di mana perbincangan dengan pepohonan.

Hakim 9,7-15 - Salah satu pokok yang dipilih raja atas sendiri untuk menentukan. Mereka mengatakan pohon zaitun: Kerajaan kami! Oliva mengatakan mungkin perlu menghentikan penerbitan minyak, yang menghormati Allah dan manusia, dan pergi ke kekuasaan atas pokok ?....

Yesus tidak puas hati dengan mengatakan hal ini, orang-orang Farisi pelit dan bangga perumpamaan, bahawa salah satu pentingnya menukar kad dan sekular dan kekayaan, maka akan sia-sia. Mengesankan menunjukkan mereka bahawa setelah kematian tidak akan ada kemungkinan pembalikan. Ini adalah dalam hidup ini untuk memutuskan sama ada akan mempunyai bahagian dalam kebangkitan hidup atau kebangkitan mahkamah.

Farisi Yesus adalah perumpamaan yang mengatakan bahawa mereka sukar-hati dan buta dengan firman Allah bahawa kekerasan mereka tidak akan impas jika seseorang bangkit dari antara orang mati untuk memberi amaran terhadap konsekuensi dari perilaku buruk.

Kami akan melakukannya dengan baik untuk mengambil pelajaran dari perumpamaan ini, serta nasib kami memutuskan sekarang, dan tidak akan ada masa tenggang masa tambahan.

Alkitab jauh teks yang jelas dan tidak ambigu tentang masalah kematian dan kebangkitan, syurga dan neraka.

Selain itu, ada teks lain untuk benar memahami kata-kata dengan benar diterjemahkan dari bahasa asalnya. Dan kemudian ada beberapa halaman alkitabiah sukar untuk memahami bahawa bagi pemahaman yang tepat memerlukan kajian menyeluruh.

Sebuah prinsip penting adalah: sukar untuk memahami tempat Alkitab harus dilihat dalam cahaya yang jelas dan difahami dengan baik teks. Sukar untuk menafsirkan ayat buruk sehingga mereka bertentangan dengan lirik yang jelas dan mudah difahami.

Diambil dari buku: Kematian dan kebangkitan, syurga dan neraka Tomasi Martino


Berkaitan artikel dari media - Apa itu kematian?

Video - Cari Kebenaran - kabar baik tentang neraka

196_dobre_zpravy_o_pekle.jpg Apa itu kematian dan apa setelah kematian? Apa itu neraka, di mana neraka itu? Apakah neraka nyata, atau rekaan belaka? Ini benar-benar Tuhan yang penuh kasih mengizinkan seperti orang-orang kejam dan ...
Ditambah: 01.11.2010
Display: 208893x

Jiwa yang tidak dapat dibunuh - Matius 10.28

408_duse_ktera_nemeze_byt_zabita.jpg Matius 10,28 - Jangan takut orang-orang yang membunuh tubuh tetapi tidak dapat membunuh jiwa. Sebaliknya, takut akan Dia yang dapat membinasakan baik jiwa dan tubuh di neraka.10 bab dari Injil Matius, ...
Ditambah: 05.04.2011
Display: 218156x

Yesus dengan Musa dan Elia di Bukit Transfigurasi

407_jezis_hora_promeneni.jpg Matius 17,1-8 - Setelah enam hari kemudian Yesus membawa Petrus kepadanya, Yakobus dan Yohanes saudaranya, memimpin mereka sendirian di sebuah gunung yang tinggi dan telah berubah rupa di depan mereka. wajah-Nya ...
Ditambah: 05.04.2011
Display: 366328x

Seorang jenayah di kayu salib - sudah di syurga, atau saat kedatangan?

197_ukriyovani_jezis_kristus.jpg Lukas 23, 42-43 - Lalu Yesus berkata: "Ingat saya ketika anda masuk ke dalam kerajaan anda." Isa menjawab: "Sesungguhnya Aku berkata kepadamu, hari ini anda akan dengan saya di syurga."Sebagai bukti ...
Ditambah: 02.11.2010
Display: 160335x

Apa yang terjadi pada manusia selepas kematian

57_hrbitov.jpg Kematian adalah tidak benar-benar sangat bagus kata, yang akan orang untuk berbicara. Hal ini dikelilingi oleh misteri besar. Bagi banyak orang ini merupakan misteri besar, sebuah tanda tanya besar.Saya ingin membawa ...
Ditambah: 29.07.2010
Display: 366724x

Ms.AmazingHope.net - Orang kaya dan Lazarus yang miskin - Lukas 16, 19-31