Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Nama Dewa - mengapa Tuhan, Engkau blasphemest dan masih bersumpah?

Fakta Alkitab

318_bozi_jmeno_na_darmo.jpg

Nama Dewa - mengapa Tuhan, Engkau blasphemest dan masih bersumpah?

Ditambah: 23.01.2011
Display: 149839x
Topik: Fakta Alkitab
PrintTisk

Keluaran 20, 7 - jangan menggunakan nama TUHAN, Allahmu dengan sia-sia, bagi mereka yang akan mengambil namanya sia-sia, Tuhan tidak akan meninggalkan tanpa penalti.

Kebanyakan orang beragama yang akrab dengan perintah itu, dan belum ada di kamus kata-kata sehingga hujat yang bahkan tidak dapat mewujudkan diri.

Mazmur 74, 10-11 - Berapa lama, ya Allah, mungkin menghujat terhadap musuh? Akan mentertawakan nama anda selamanya? Mengapa tangan anda masih maintainest? Apakah tangan kanan anda dari pangkuannya tidak mengambil?

Setiap dari kita memiliki berat namanya sendiri dan nama orang lain merugikan boleh dihukum sebagai fitnah. Jadi mengapa nama Allah dan Yesus pernah mengucapkan seperti merendahkan dan tanpa hormat?

Walaupun kita tidak dapat melihat Allah, dinyatakan kepada kita namanya. Mungkin anda mengatakan beberapa perkataan tentang masalah ini? Ya, itu bergantung, kerana menyembunyikan tertinggi berada di alam semesta. Oleh kerana itu, Kristus dalam doanya ia berkata: "Dikuduskanlah nama-Mu."

Pada zaman Alkitab nama seseorang yang ditandai dengan ciri keperibadian. Apa nama Allah? Musa menanyakan nama Allah dan mendapat jawapan: Keluaran 3, 14 - Kemudian Allah berkata kepada Musa: "Aku siapa aku." Dia menambah: "Dengan cara ini, anda bercakap dengan anak-anak-anak Israel, mengutus aku kepadamu aku." "

Ibrani huruf JHVH - Tuhan bererti "kekal".

Dalam Alkitab, Tuhan memberi kita dengan kata lain - Tuhan, Yang Mahakuasa, Tuhan, Bapa, Kudus sempurna tetapi dinyatakan kepada kita di dalam Anak-Yesus Kristus dan bertindak kepada kita melalui Roh Kudus.

Namun, Allah menekankan bahawa kita diselamatkan hanya dengan satu nama. Kisah Para Rasul 4, 12 - dalam tidak ada orang lain tidak ada keselamatan - orang di dunia diberi nama lain, di mana kita harus diselamatkan! "

AT mengucapkan nama apapun, kata demi Allah, diucapkan mereka dengan hormat dan rasa terima kasih! Ketika salah satu nama Allah irreverently keprihatinan dan membawa mereka sangat serius, kurangnya rasa hormat dan cinta untuk Tuhan sendiri, dan menarik tidak menghormati serupa untuk orang lain.

Ketika orang marah, mereka tidak mendapatkan sesuatu, atau mengekspresikan hairan - apa yang mereka katakan? Mengucapkan nama Tuhan atau derivatif! Yahudi nama Allah pada harga sedemikian rupa sehingga ia lebih baik tidak tidak diucapkan. Orang-orang biasa sering menyebut hari ini dan orang percaya secara harfiah terjalin penyalahgunaan nama Tuhan!

Cuba ujian kecil.

Tanyakan kekasih anda, bila-bila masa yang akan marah, marah atau apapun mengejutkan dalam hal itu juga memberi nama anda. Anda akan mendapatkan begitu pada kulit mereka sendiri seperti yang menjengkelkan ketika seseorang memanggil nama anda dengan tidak hormat dan marah, dan tidak benar-benar menelefon anda. Atau coba di saat-saat seperti mengucapkan nama orang yang dicintai, anda boleh melihat respon tidak mengerti itu.

Ulangan 27, 26 - "Binasalah orang-orang yang gagal untuk menghormati dan mematuhi perkataan hukum Taurat ini," dan semua orang merespon: "Amin"

Keluaran 22.27 - Tidak ada Tuhan profan dan pemimpin kaumnya tidak kutukan.

Ayub 2, 8-10 - Ayub duduk dalam abu, dan memanjat potongan-potongan. "Kita harus percaya bahawa integriti?" Kata isterinya. "Bahawa laknat Allah dan mati!" "Kau terdengar seperti wanita konyol," katanya. "Kita mungkin hanya menerima dari Allah, baik dan buruk bukan?" Tidak, dalam semua Ayub tidak berbuat dosa atau satu kata.

1 Timotius 1.20 - Di antara mereka Hymenaeus dan Alexander, yang telah Kuserahkan kepada Iblis, untuk belajar untuk tidak menghujat.

Seperti apa orang yang akhir-akhir ini? Jangan anda, sekarang?

2 Timotius 3,2-5 - Orang-orang akan hanya mencintai diri mereka sendiri dan wang mereka, adalah boasters, sombong, kasar, taat kepada orang tua, tidak tahu berterima kasih, suci, tak berperasaan, kepala batu, pemfitnah, tidak terikat, tidak terkawal, musuh pengkhianat yang baik, , sembrono, angkuh, pecinta kesenangan bukan pecinta Tuhan. Umum, mereka diwujudkan kesolehan, tapi kekuatannya akan ditolak. Dari gilirannya sedemikian rupa.

Tuhan mahu kita mengucapkan nama-Nya dengan rasa hormat dan rasa syukur yang mendalam. Dia ingin kita untuk memuji dan memuliakan dia, kerana dia layak dan hanya milik dia memuji dan menghormati.

Mazmur 45, 18 - Saya ingin mengingatkan nama anda untuk semua generasi, apakah anda selamanya dan pernah memuji bangsa-bangsa!

Mazmur 52, 11 - Aku akan memuji Engkau, ya Tuhan, selamanya, untuk apa yang anda lakukan. Dalam nama-Mu akan menaruh harapan, kerana jarang berlaku sebelum setia-Mu!

Yesaya 25, 1 - Tuhan, Engkau Tuhan, Engkau memuji, memuji nama-Mu, kerana anda telah benar-benar dilakukan dan tentu saja keajaiban yang Engkau disiapkan.

Mazmur 7, 18 - Tuhan Aku akan memuji keadilan-nya, nama Tuhan akan bermain - ia adalah Agung!

Mazmur 30, 13 - kerana itu aku bernyanyi dari hati tanpa henti, ya TUHAN, Allahku, aku memuji anda selamanya!

Mazmur 44, 9 - kita telah membanggakan Tuhan setiap hari, kita masih merayakan nama-Mu!


Berkaitan artikel dari media - Fakta Alkitab

Beliau mengorbankan segala-galanya untuk menyelamatkan kita

445_jesus_christ.jpg Tuhan dibuat melalui Yesus Kristus Anak-Nya bumi kita dan memberi kita kehidupan. Tuhan Yesus Kristus, Pencipta alam semesta yang tidak terhingga. Dia memberikan kita hidup dengan semua yang kita perlukan. Dia ...
Ditambah: 04.07.2011
Display: 199631x

Seorang jenayah di kayu salib - sudah di syurga, atau saat kedatangan?

197_ukriyovani_jezis_kristus.jpg Lukas 23, 42-43 - Lalu Yesus berkata: "Ingat saya ketika anda masuk ke dalam kerajaan anda." Isa menjawab: "Sesungguhnya Aku berkata kepadamu, hari ini anda akan dengan saya di syurga."Sebagai bukti ...
Ditambah: 02.11.2010
Display: 158642x

Sabat sebagai peringatan kejadian, mengingat hubungan dengan Tuhan

417_sobota_pamatnik_stvoreni.jpg Mari kita lihat awal dari Alkitab, Kitab Kejadian. Ini adalah menulis tentang penciptaan dunia kita. Kita belajar bahawa Allah mencipta dunia ini dalam enam hari berturut-turut dan berehat pada hari ketujuh. ...
Ditambah: 28.04.2011
Display: 184621x

Yesus Kristus adalah Tuhan atau diciptakan? - Bahagian 2

375_jezis_kristus_2.jpg Dalam pekerjaan sebelumnya kita menulis ayat-ayat yang membuktikan keilahian dan daya kreatif dari Yesus Kristus. Ayat-ayat ini menunjukkan bahawa Yesus adalah sebelum dasar dunia dan bahawa melalui Dia segala sesuatu diciptakan. ...
Ditambah: 10.03.2011
Display: 164749x

1 Siapa yang adalah sumber kehidupan?

83_cesta_ke_kristu.jpg Kami yang di surga adalah sumber kehidupan, kebenaran dan sukacita. Beautiful negara, tidak memakai bekas apapun dari kerosakan dan kutuk dosa. Seluruh alam yang indah menunjukkan kasih Allah yang besar. Semuanya ...
Ditambah: 07.09.2010
Display: 138221x

Ms.AmazingHope.net - Nama Dewa - mengapa Tuhan, Engkau blasphemest dan masih bersumpah?