Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Nama Dewa - mengapa Tuhan, Engkau blasphemest dan masih bersumpah?

Fakta Alkitab

318_bozi_jmeno_na_darmo.jpg

Nama Dewa - mengapa Tuhan, Engkau blasphemest dan masih bersumpah?

Ditambah: 23.01.2011
Display: 154263x
Topik: Fakta Alkitab
PrintTisk

Keluaran 20, 7 - jangan menggunakan nama TUHAN, Allahmu dengan sia-sia, bagi mereka yang akan mengambil namanya sia-sia, Tuhan tidak akan meninggalkan tanpa penalti.

Kebanyakan orang beragama yang akrab dengan perintah itu, dan belum ada di kamus kata-kata sehingga hujat yang bahkan tidak dapat mewujudkan diri.

Mazmur 74, 10-11 - Berapa lama, ya Allah, mungkin menghujat terhadap musuh? Akan mentertawakan nama anda selamanya? Mengapa tangan anda masih maintainest? Apakah tangan kanan anda dari pangkuannya tidak mengambil?

Setiap dari kita memiliki berat namanya sendiri dan nama orang lain merugikan boleh dihukum sebagai fitnah. Jadi mengapa nama Allah dan Yesus pernah mengucapkan seperti merendahkan dan tanpa hormat?

Walaupun kita tidak dapat melihat Allah, dinyatakan kepada kita namanya. Mungkin anda mengatakan beberapa perkataan tentang masalah ini? Ya, itu bergantung, kerana menyembunyikan tertinggi berada di alam semesta. Oleh kerana itu, Kristus dalam doanya ia berkata: "Dikuduskanlah nama-Mu."

Pada zaman Alkitab nama seseorang yang ditandai dengan ciri keperibadian. Apa nama Allah? Musa menanyakan nama Allah dan mendapat jawapan: Keluaran 3, 14 - Kemudian Allah berkata kepada Musa: "Aku siapa aku." Dia menambah: "Dengan cara ini, anda bercakap dengan anak-anak-anak Israel, mengutus aku kepadamu aku." "

Ibrani huruf JHVH - Tuhan bererti "kekal".

Dalam Alkitab, Tuhan memberi kita dengan kata lain - Tuhan, Yang Mahakuasa, Tuhan, Bapa, Kudus sempurna tetapi dinyatakan kepada kita di dalam Anak-Yesus Kristus dan bertindak kepada kita melalui Roh Kudus.

Namun, Allah menekankan bahawa kita diselamatkan hanya dengan satu nama. Kisah Para Rasul 4, 12 - dalam tidak ada orang lain tidak ada keselamatan - orang di dunia diberi nama lain, di mana kita harus diselamatkan! "

AT mengucapkan nama apapun, kata demi Allah, diucapkan mereka dengan hormat dan rasa terima kasih! Ketika salah satu nama Allah irreverently keprihatinan dan membawa mereka sangat serius, kurangnya rasa hormat dan cinta untuk Tuhan sendiri, dan menarik tidak menghormati serupa untuk orang lain.

Ketika orang marah, mereka tidak mendapatkan sesuatu, atau mengekspresikan hairan - apa yang mereka katakan? Mengucapkan nama Tuhan atau derivatif! Yahudi nama Allah pada harga sedemikian rupa sehingga ia lebih baik tidak tidak diucapkan. Orang-orang biasa sering menyebut hari ini dan orang percaya secara harfiah terjalin penyalahgunaan nama Tuhan!

Cuba ujian kecil.

Tanyakan kekasih anda, bila-bila masa yang akan marah, marah atau apapun mengejutkan dalam hal itu juga memberi nama anda. Anda akan mendapatkan begitu pada kulit mereka sendiri seperti yang menjengkelkan ketika seseorang memanggil nama anda dengan tidak hormat dan marah, dan tidak benar-benar menelefon anda. Atau coba di saat-saat seperti mengucapkan nama orang yang dicintai, anda boleh melihat respon tidak mengerti itu.

Ulangan 27, 26 - "Binasalah orang-orang yang gagal untuk menghormati dan mematuhi perkataan hukum Taurat ini," dan semua orang merespon: "Amin"

Keluaran 22.27 - Tidak ada Tuhan profan dan pemimpin kaumnya tidak kutukan.

Ayub 2, 8-10 - Ayub duduk dalam abu, dan memanjat potongan-potongan. "Kita harus percaya bahawa integriti?" Kata isterinya. "Bahawa laknat Allah dan mati!" "Kau terdengar seperti wanita konyol," katanya. "Kita mungkin hanya menerima dari Allah, baik dan buruk bukan?" Tidak, dalam semua Ayub tidak berbuat dosa atau satu kata.

1 Timotius 1.20 - Di antara mereka Hymenaeus dan Alexander, yang telah Kuserahkan kepada Iblis, untuk belajar untuk tidak menghujat.

Seperti apa orang yang akhir-akhir ini? Jangan anda, sekarang?

2 Timotius 3,2-5 - Orang-orang akan hanya mencintai diri mereka sendiri dan wang mereka, adalah boasters, sombong, kasar, taat kepada orang tua, tidak tahu berterima kasih, suci, tak berperasaan, kepala batu, pemfitnah, tidak terikat, tidak terkawal, musuh pengkhianat yang baik, , sembrono, angkuh, pecinta kesenangan bukan pecinta Tuhan. Umum, mereka diwujudkan kesolehan, tapi kekuatannya akan ditolak. Dari gilirannya sedemikian rupa.

Tuhan mahu kita mengucapkan nama-Nya dengan rasa hormat dan rasa syukur yang mendalam. Dia ingin kita untuk memuji dan memuliakan dia, kerana dia layak dan hanya milik dia memuji dan menghormati.

Mazmur 45, 18 - Saya ingin mengingatkan nama anda untuk semua generasi, apakah anda selamanya dan pernah memuji bangsa-bangsa!

Mazmur 52, 11 - Aku akan memuji Engkau, ya Tuhan, selamanya, untuk apa yang anda lakukan. Dalam nama-Mu akan menaruh harapan, kerana jarang berlaku sebelum setia-Mu!

Yesaya 25, 1 - Tuhan, Engkau Tuhan, Engkau memuji, memuji nama-Mu, kerana anda telah benar-benar dilakukan dan tentu saja keajaiban yang Engkau disiapkan.

Mazmur 7, 18 - Tuhan Aku akan memuji keadilan-nya, nama Tuhan akan bermain - ia adalah Agung!

Mazmur 30, 13 - kerana itu aku bernyanyi dari hati tanpa henti, ya TUHAN, Allahku, aku memuji anda selamanya!

Mazmur 44, 9 - kita telah membanggakan Tuhan setiap hari, kita masih merayakan nama-Mu!


Berkaitan artikel dari media - Fakta Alkitab

Adventist Seventh-hari, terakhir reformis Jemaat menanggung amaran yang penting kepada dunia

454_adventiste.jpg Gereja Adventist, kata penipuan dan separuh benar, terutama di portal web Kristian. Mungkin kerana kita merujuk kepada mata asas doktrin bahawa Isa Al-Masih mengajar para rasul dan yang pertama dan juga ...
Ditambah: 29.07.2011
Display: 267872x

Bagaimana cara mencari Tuhan?

372_jak_najit_boha.jpg Di dalam setiap orang dicipta dalam keinginan untuk Tuhan. Dalam masyarakat masa lalu untuk generasi mencipta pelbagai dewa pada istilah mereka sendiri, dan bahkan orang-orang saat ini memiliki keinginan untuk menyembah ...
Ditambah: 07.03.2011
Display: 239432x

Apa yang kami percaya bahagian pertama - mata doktrinal 1-15

413_cemu_verime_1_15.jpg 1 Kitab Suci - Alkitab, Perjanjian Lama dan Baru, adalah Firman Tuhan yang tertulis. Diberikan oleh inspirasi ilahi melalui orang-orang kudus Allah yang berbicara dan menulis oleh Roh Kudus. Dalam Firman ...
Ditambah: 11.04.2011
Display: 143035x

Kedatangan Kedua Kristus Yesus

323_druhy_prichod_jezise_krista.jpg Kristus akan datang secara peribadi dan tampak di langit. Datang sebagai Tuhan atas segala tuan dan Raja segala raja. Alkitab datang sebagai kiri dan semua orang akan melihat Dia.Semua orang jelas ...
Ditambah: 25.01.2011
Display: 229889x

Mengapa ada kejahatan?

59_snake.jpg Saya yakin anda semua setuju bahawa negara kita adalah jahat. Ada yang sangat kuat dan aktif.Mana mereka berasal? Mengapa?Alkitab berbicara tentang pemberontakan melawan Allah di Syurga. malaikat pembawa obor yang kuat ...
Ditambah: 02.08.2010
Display: 179834x

Ms.AmazingHope.net - Nama Dewa - mengapa Tuhan, Engkau blasphemest dan masih bersumpah?