Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Laporan dari banjir adalah di seluruh dunia

Alkitab Arkeologi

52_vlna.jpg

Laporan dari banjir adalah di seluruh dunia

Ditambah: 26.07.2010
Display: 200793x
Topik: Alkitab Arkeologi
PrintTisk

Dunia ini cerita yang tak terhitung jumlahnya daripada banjir, yang sangat mirip dengan banjir Alkitab. Itu benar-benar banjir Alkitab, dan kisah-kisah ini hanya sebuah kebetulan dan imajinasi orang di seluruh dunia?

Ada banyak penulis dan sejarawan yang tertarik dalam kisah banjir. Claus Westerman penulis telah mengumpulkan 320 laporan banjir. Sejarawan Aaron Smith dikira 80.000 di 72 bahasa cerita, yang menceritakan tentang banjir. 70.000 kisah ini bercerita tentang kapal juga. Tidak peduli berapa banyak kisah di dunia ini banjir, jelas bahawa kisah Air Bah yang dalam legenda-legenda di seluruh dunia.

Akan sangat aneh memang, jika semua cerita tentang banjir muncul secara independen satu sama lain, hanya sebahagian daripada imajinasi manusia. Cerita-cerita tentang air bah tidak boleh dipengaruhi oleh Kristian, kerana cerita-cerita yang jauh lebih tua dari Kristian, yang sering primitif suku-suku ini tiba. Dalam banyak kes, cerita lama dianggarkan beberapa ribu tahun.

Rakyat kisah tentang banjir yang mengorbankan segala sesuatu dalam hidup, kecuali beberapa orang yang melarikan diri dari kapal tersebut, mereka menceritakan beribu-ribu tahun di seluruh dunia. legenda tersebut, para penyelidik telah menemui hampir semua bangsa dan suku di dunia ini. Kebanyakan cerita berlokasi di Asia dan Amerika Utara.

Kisah yang paling terkenal adalah Babel Epos Gilgames, banjir adalah tentang banyak dikatakan antara Kurnaji, Australia, Bolivia Čiriguany, seafood Dajaks Borneo, Kríji di Kanada, penduduk asal Cuba, Suku Masai di Afrika Timur, Maori New Zealand, Fiji, di Polinesia Perancis, Islandia, Mexico, Russia, di Větnamu, Peru, di Alaska. Kisah-kisah penuh dengan perbezaan tempatan, tapi inti cerita tetap sama. Semua cerita di seluruh dunia mengatakan bahawa sekali dalam sejarah manusia adalah banjir besar.

Greek juga mempunyai kisah mereka tentang Banjir dalam mitologi mereka. mitos Greek Purba Deucalion menceritakan bagaimana pahlawan kemanusiaan untuk membawa negara kembali kepada biasa selepas air surut. Menurut mitos ini, Zeus menghukum manusia, bahawa mereka menghantar banjir dan hanya Deucalion dan isterinya Pyrrha selamat. Berlayar selama sembilan hari dalam sebuah peti besar. Setelah hari kesembilan kes ini mendarat di Gunung Parnassus. menyelamatkan pasangan menjadi pencetus umat manusia baru dan anaknya Hellen menjadi ayah dari orang-orang Greek.

legenda China menyatakan bahawa China adalah keturunan dari Nu-Waha, nenek moyang tertua. Namanya sangat mirip dengan nama Nabi Nuh. Dikatakan bahawa ketiga putranya dan tiga anak perempuan mertua selamat banjir, serta dalam cerita Alkitab keluarga Nabi Nuh.

Watak China yang digunakan untuk kata "bot" berasal dari sebuah simbol yang sangat tua, yang terdiri daripada lapan kapal dan mulut. Melambangkan kapal, dan lapan korban.

Beredar di antara orang Indian, terlalu banyak cerita tentang banjir. Tales dari Cherokee, yang hidup di sebelah tenggara Amerika Syarikat mengatakan air bah kepada anjing majikannya. Dia mengatakan bahawa dia perlu membina sebuah perahu besar, yang mengambil semua yang dia mahu menyimpan.

pribumi Australia juga mempunyai kisah mereka banjir. Cerita ini mengatakan bahawa jika orang yang melanggar undang-undang dari Roh Leluhur yang mencipta dan memberikan kehidupan kepada semua, ia menghantar taufan besar. Hal ini disebabkan hujan terus-menerus dan hujan sampai segala sesuatu banjir. Disimpan hanya beberapa orang mengangkat gunung, yang tidak banjir.

John D. Morris dan buku Pasukan F. LaHaye 'The Arch Ararat ia mengumpulkan senarai dari beberapa banyak laporan banjir. Jadi pendaftaran lebih dari 212 laporan banjir. Cerita biasanya memiliki ciri-ciri umum sebagai berikut: penghancuran air, penyebab ilahi, amaran terlebih dahulu, kecuali beberapa orang, menyelamatkan haiwan, digunakan untuk menyimpan kapal.

Banyak orang yang hidup secara geografi terisolasi dari dunia Alkitab - Timur Tengah. Sebagai contoh, India di Amerika Selatan, Australia Aborigin, Viking dan lain-lain. Namun mereka semua mempunyai cerita mereka sendiri dari Banjir, yang mempunyai akar jauh di dalam sejarah budaya. Oleh itu jelas bahawa ini adalah kisah yang putih dibawa dengan mereka.


Berkaitan artikel dari media - Alkitab Arkeologi

Sodom dan Gomora - abu berlapis unik dan belerang

231_sodoma_gomora_budova.jpg Banyak cuba berdebat, membantah, mencabar penemuan-penemuan Alkitab indah. Ia mendakwa bahawa di alam di banyak tempat adalah belerang murni. Ya, saya setuju di alam sekitar dunia banyak halaman di mana ada ...
Ditambah: 05.11.2010
Display: 390200x

Keluaran - melintasi Laut Merah

98_saudi_chariot_wheel.jpg Keluaran - Alkitab menyeberangi Laut Merah orang Israel.Dalam Alkitab kitab Keluaran, kita menemukan salah satu kisah yang paling menarik. Cerita ini menceritakan pengembaraan Bani Israel dari Mesir ke Tanah Perjanjian. Pada ...
Ditambah: 16.09.2010
Display: 424317x

Kanan Gunung Sinai - Jebel el Lawz ditemui di Arab

306_sinai.jpg Setelah apa Ron Wyatt mencari tempat orang Israel menyeberangi Laut Merah di Aqaba Teluk sekarang jelas bahawa Gunung Sinai tidak dapat dijumpai di semenanjung Sinai, seperti yang dia memasukkan kartografer. Gunung ...
Ditambah: 10.01.2011
Display: 345331x

Mezbah korban keluarga Nabi Nuh

23_noah.jpg Dekat desa itu dijumpai Erzap mezbah keluarga Nabi Nuh. altar ini dibina oleh keluarga Nabi Nuh selepas air bah itu, yang dikorbankan untuk Allah.Kejadian 08:20 - ketika Nabi Nuh membina sebuah ...
Ditambah: 22.07.2010
Display: 222660x

Penemuan bandar-bandar dalam Bibel Sodom dan Gomora

29_1_sodom_and-gomorrah.jpg Sodom dan Gomora, bandar-bandar Alkitab dihancurkan oleh belerang.Semua orang tahu pepatah itu tentu Sodom Gomora, ketika berbicara tentang sesuatu yang sangat memalukan. Di mana firman ini berasal, berasal secara kebetulan atau ...
Ditambah: 20.09.2010
Display: 566711x

Ms.AmazingHope.net - Laporan dari banjir adalah di seluruh dunia