Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Laporan dari banjir adalah di seluruh dunia

Alkitab Arkeologi

52_vlna.jpg

Laporan dari banjir adalah di seluruh dunia

Ditambah: 26.07.2010
Display: 197447x
Topik: Alkitab Arkeologi
PrintTisk

Dunia ini cerita yang tak terhitung jumlahnya daripada banjir, yang sangat mirip dengan banjir Alkitab. Itu benar-benar banjir Alkitab, dan kisah-kisah ini hanya sebuah kebetulan dan imajinasi orang di seluruh dunia?

Ada banyak penulis dan sejarawan yang tertarik dalam kisah banjir. Claus Westerman penulis telah mengumpulkan 320 laporan banjir. Sejarawan Aaron Smith dikira 80.000 di 72 bahasa cerita, yang menceritakan tentang banjir. 70.000 kisah ini bercerita tentang kapal juga. Tidak peduli berapa banyak kisah di dunia ini banjir, jelas bahawa kisah Air Bah yang dalam legenda-legenda di seluruh dunia.

Akan sangat aneh memang, jika semua cerita tentang banjir muncul secara independen satu sama lain, hanya sebahagian daripada imajinasi manusia. Cerita-cerita tentang air bah tidak boleh dipengaruhi oleh Kristian, kerana cerita-cerita yang jauh lebih tua dari Kristian, yang sering primitif suku-suku ini tiba. Dalam banyak kes, cerita lama dianggarkan beberapa ribu tahun.

Rakyat kisah tentang banjir yang mengorbankan segala sesuatu dalam hidup, kecuali beberapa orang yang melarikan diri dari kapal tersebut, mereka menceritakan beribu-ribu tahun di seluruh dunia. legenda tersebut, para penyelidik telah menemui hampir semua bangsa dan suku di dunia ini. Kebanyakan cerita berlokasi di Asia dan Amerika Utara.

Kisah yang paling terkenal adalah Babel Epos Gilgames, banjir adalah tentang banyak dikatakan antara Kurnaji, Australia, Bolivia Čiriguany, seafood Dajaks Borneo, Kríji di Kanada, penduduk asal Cuba, Suku Masai di Afrika Timur, Maori New Zealand, Fiji, di Polinesia Perancis, Islandia, Mexico, Russia, di Větnamu, Peru, di Alaska. Kisah-kisah penuh dengan perbezaan tempatan, tapi inti cerita tetap sama. Semua cerita di seluruh dunia mengatakan bahawa sekali dalam sejarah manusia adalah banjir besar.

Greek juga mempunyai kisah mereka tentang Banjir dalam mitologi mereka. mitos Greek Purba Deucalion menceritakan bagaimana pahlawan kemanusiaan untuk membawa negara kembali kepada biasa selepas air surut. Menurut mitos ini, Zeus menghukum manusia, bahawa mereka menghantar banjir dan hanya Deucalion dan isterinya Pyrrha selamat. Berlayar selama sembilan hari dalam sebuah peti besar. Setelah hari kesembilan kes ini mendarat di Gunung Parnassus. menyelamatkan pasangan menjadi pencetus umat manusia baru dan anaknya Hellen menjadi ayah dari orang-orang Greek.

legenda China menyatakan bahawa China adalah keturunan dari Nu-Waha, nenek moyang tertua. Namanya sangat mirip dengan nama Nabi Nuh. Dikatakan bahawa ketiga putranya dan tiga anak perempuan mertua selamat banjir, serta dalam cerita Alkitab keluarga Nabi Nuh.

Watak China yang digunakan untuk kata "bot" berasal dari sebuah simbol yang sangat tua, yang terdiri daripada lapan kapal dan mulut. Melambangkan kapal, dan lapan korban.

Beredar di antara orang Indian, terlalu banyak cerita tentang banjir. Tales dari Cherokee, yang hidup di sebelah tenggara Amerika Syarikat mengatakan air bah kepada anjing majikannya. Dia mengatakan bahawa dia perlu membina sebuah perahu besar, yang mengambil semua yang dia mahu menyimpan.

pribumi Australia juga mempunyai kisah mereka banjir. Cerita ini mengatakan bahawa jika orang yang melanggar undang-undang dari Roh Leluhur yang mencipta dan memberikan kehidupan kepada semua, ia menghantar taufan besar. Hal ini disebabkan hujan terus-menerus dan hujan sampai segala sesuatu banjir. Disimpan hanya beberapa orang mengangkat gunung, yang tidak banjir.

John D. Morris dan buku Pasukan F. LaHaye 'The Arch Ararat ia mengumpulkan senarai dari beberapa banyak laporan banjir. Jadi pendaftaran lebih dari 212 laporan banjir. Cerita biasanya memiliki ciri-ciri umum sebagai berikut: penghancuran air, penyebab ilahi, amaran terlebih dahulu, kecuali beberapa orang, menyelamatkan haiwan, digunakan untuk menyimpan kapal.

Banyak orang yang hidup secara geografi terisolasi dari dunia Alkitab - Timur Tengah. Sebagai contoh, India di Amerika Selatan, Australia Aborigin, Viking dan lain-lain. Namun mereka semua mempunyai cerita mereka sendiri dari Banjir, yang mempunyai akar jauh di dalam sejarah budaya. Oleh itu jelas bahawa ini adalah kisah yang putih dibawa dengan mereka.


Berkaitan artikel dari media - Alkitab Arkeologi

Mooring dan penarik batu liontin - Noah's Ark

11_anchors_stone.jpg Apabila anda melawat halaman Bahtera Nuh pada musim panas 1977, Ron Wyatt termasuk anak-anaknya beberapa batu besar purba. Batu-batu ini menusuk, itu adalah batu jangkar. Batu memakai salib dengan lapan ikonografi ...
Ditambah: 22.07.2010
Display: 222072x

Keluaran - Sebagai artifak boleh bertahan selama 3.500 tahun?

112_exodus_kolo.jpg Bagaimana mungkin bahawa artifak bisa menjaga laut selama 3.500 tahun sampai sekarang?Apakah yang dimaksudkan dengan karang dan di mana itu terjadi?Karang adalah tanda untuk beberapa cnidaria laut. Karang adalah organisma hidup, ...
Ditambah: 27.09.2010
Display: 184899x

Penemuan bandar-bandar dalam Bibel Sodom dan Gomora

29_1_sodom_and-gomorrah.jpg Sodom dan Gomora, bandar-bandar Alkitab dihancurkan oleh belerang.Semua orang tahu pepatah itu tentu Sodom Gomora, ketika berbicara tentang sesuatu yang sangat memalukan. Di mana firman ini berasal, berasal secara kebetulan atau ...
Ditambah: 20.09.2010
Display: 560465x

Sodom dan Gomora - Flavius Josephus, Perang Yahudi

176_flavius_josephus.jpg Siapa Flavius Josephus?Iosephus atau Josephus lahir sekitar 37/38 tahun di Yerusalem, meninggal sekitar tahun 100 di Rom. Nama aslinya Joseph Ben Matitjahu. Dia adalah seorang sarjana dan sejarawan yang telah menulis ...
Ditambah: 13.10.2010
Display: 279376x

Keluaran - Nuweiba

142_beach.jpg Nuweiba (Bahasa Arab: نويبع) adalah sebuah bandar pantai di bahagian timur Semenanjung Sinai. Terletak di pantai Teluk Aqaba.Nuweiba adalah singkatan Nuwayba'al Muzayyinah dalam Bahasa Arab, yang bererti "Musa perairan terbuka." Dia ...
Ditambah: 29.09.2010
Display: 254727x

Ms.AmazingHope.net - Laporan dari banjir adalah di seluruh dunia