Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Keluaran - Nuweiba

Alkitab Arkeologi

142_beach.jpg

Keluaran - Nuweiba

Ditambah: 29.09.2010
Display: 256949x
Topik: Alkitab Arkeologi
PrintTisk
142_beach.jpg143_nuweba.jpg144_nuweba_2.jpg152_draft_lens2026496module10005285photo_1239899928red_sea_land_bridge.jpg146_wpeb6.jpg147_pillar.jpg148_nuweiba-column9.jpg149_wheels.jpg150_exnuweibabridge.jpg151_nuweiba-fort12.jpg168_nuwayby_al_muzayyinah.jpg

Nuweiba (Bahasa Arab: نويبع) adalah sebuah bandar pantai di bahagian timur Semenanjung Sinai. Terletak di pantai Teluk Aqaba.

Nuweiba adalah singkatan Nuwayba'al Muzayyinah dalam Bahasa Arab, yang bererti "Musa perairan terbuka." Dia dengan nama Arab Hal ini disebabkan, kerana itu, bahawa ini adalah sebahagian tanah pada sesuatu terjadi. Hal ini disebabkan dari dia bahawa ada Musa dan laut dibuka. Peta di dalam nama kedai dan mengesahkan bahawa titik persimpangan Nuweiba Laut Merah.

Orang-orang Israel pergi dari Mesir dalam kelimpahan. Hal ini sampai dua juta orang yang bepergian dengan ternak dan segala macam aksesoris untuk bertahan hidup.

Nuweiba adalah sebahagian besar tanah dikelilingi oleh laut dan gunung, yang menjorok ke Teluk Aqaba. Sebidang tanah ini adalah begitu besar bahawa akan ada masalah untuk mengakomodasi sejumlah besar orang dan ternak.

Alkitab menggambarkan bagaimana tempat itu kelihatan seperti, dimana orang Israel berkumpul, sebelum menyeberangi Laut Merah. Alkitab mengatakan bahawa Firaun berfikir bahawa orang Israel berjalan gurun mencengkam.

Bayangkan perasaan anda miliki sebelum laut, pergunungan di sekitar anda, di utara kekuatan Mesir dan tentera besar anda Firaun. Tidak ada dasar ke mana harus pergi, ia akan menjadi mukjizat saja.

Dari pantai Nuweiba di hujung selatan dari pasir quality habis rumput laut air tertutup jalan yang mengarah ke pantai yang bertentangan di Arab Saudi. Pada perjalanan bawah air dijumpai sejumlah besar karang dalam bentuk roda, kereta Mesir, kuda dan tengkorak manusia.

Dekat lokasi Israel menyeberangi Laut Merah ditemui di medan gaya Phoenicia pasir. Medan yang sama ditemui di pantai seberang di Arab Saudi. Kedua-dua tiang ini didirikan untuk menghormati Raja Israel Sulaiman melintasi laut. Ukiran pada medan Nuweiba tidak lagi dibaca, tetapi tiang di Arab Saudi telah mengakui tanda-tanda yang menggambarkan ajaib melintasi laut Israel dan kematian tentera Firaun. Posting ke Nuweiba dibina berhampiran jalan. Medan di pejabat Arab Saudi telah dihapuskan dan sebagai gantinya didirikan bendera.

Di ujung utara kawasan pantai Nuweiba, sisa-sisa benteng kuno Mesir yang sekarang disebut Tarabeen. Alkitab dijelaskan Pihahiroth, yang terletak antara Migdol Baalzephon berlawanan.

Kami mempunyai fakta dan bukti bahawa Alkitab Keluaran terjadi tepat pada saat ini.


Berkaitan artikel dari media - Alkitab Arkeologi

Dijumpai paku keling dan kayu membatu - Noah's Ark

44_nyt_1.jpg Pada tarikh 16 September 1987 dianalisis artifak yang dikenalpasti sebagai (on-board kayu balok). Galbraith Laboratory di Tennessee Knowville diuji dalam sampel. Keputusan analisis menunjukkan bahawa sampel yang diuji dari luar, menunjukkan ...
Ditambah: 22.07.2010
Display: 227551x

Nuh rumah dan makam

19_house_noah_4.jpg Ron Wyatt mencari Plakat amaran dua pada yang dipahat di batu, yang mewakili kematian Nabi Nuh pada satu papan dan kematian isterinya pada album kedua mereka diukir dengan lapan salib sebagai ...
Ditambah: 22.07.2010
Display: 230506x

Mooring dan penarik batu liontin - Noah's Ark

11_anchors_stone.jpg Apabila anda melawat halaman Bahtera Nuh pada musim panas 1977, Ron Wyatt termasuk anak-anaknya beberapa batu besar purba. Batu-batu ini menusuk, itu adalah batu jangkar. Batu memakai salib dengan lapan ikonografi ...
Ditambah: 22.07.2010
Display: 223922x

Bahtera Nabi Nuh dijumpai, menegaskan kerajaan Turki

1_archa_noemova.jpg Kerajaan Turki telah melakukan kajian dengan para arkeolog di laman Bahtera Nuh di pergunungan Ararat. Kajian mengesahkan usia tua Ron Wyatt dan rakan-rakannya. Didirikan di tempat ini sebuah cagar alam baru ...
Ditambah: 22.07.2010
Display: 488914x

Keluaran - Alkitab disebutkan Pihahiroth dan Baalzephon

169_pichirot_tarabeen.jpg PiHahiroth dan BaalZephonNuweiba adalah singkatan Nuwayba'al Muzayyinah dalam Bahasa Arab, yang bererti "Musa air terbuka. Anda boleh melihat galeri di atas peta, yang menunjukkan nama lengkap daerah ini Di wilayah ini ...
Ditambah: 08.10.2010
Display: 267486x

Ms.AmazingHope.net - Keluaran - Nuweiba