Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Keluaran - Nuweiba

Alkitab Arkeologi

142_beach.jpg

Keluaran - Nuweiba

Ditambah: 29.09.2010
Display: 182628x
Topik: Alkitab Arkeologi
PrintTisk
142_beach.jpg143_nuweba.jpg144_nuweba_2.jpg152_draft_lens2026496module10005285photo_1239899928red_sea_land_bridge.jpg146_wpeb6.jpg147_pillar.jpg148_nuweiba-column9.jpg149_wheels.jpg150_exnuweibabridge.jpg151_nuweiba-fort12.jpg168_nuwayby_al_muzayyinah.jpg

Nuweiba (Bahasa Arab: نويبع) adalah sebuah bandar pantai di bahagian timur Semenanjung Sinai. Terletak di pantai Teluk Aqaba.

Nuweiba adalah singkatan Nuwayba'al Muzayyinah dalam Bahasa Arab, yang bererti "Musa perairan terbuka." Dia dengan nama Arab Hal ini disebabkan, kerana itu, bahawa ini adalah sebahagian tanah pada sesuatu terjadi. Hal ini disebabkan dari dia bahawa ada Musa dan laut dibuka. Peta di dalam nama kedai dan mengesahkan bahawa titik persimpangan Nuweiba Laut Merah.

Orang-orang Israel pergi dari Mesir dalam kelimpahan. Hal ini sampai dua juta orang yang bepergian dengan ternak dan segala macam aksesoris untuk bertahan hidup.

Nuweiba adalah sebahagian besar tanah dikelilingi oleh laut dan gunung, yang menjorok ke Teluk Aqaba. Sebidang tanah ini adalah begitu besar bahawa akan ada masalah untuk mengakomodasi sejumlah besar orang dan ternak.

Alkitab menggambarkan bagaimana tempat itu kelihatan seperti, dimana orang Israel berkumpul, sebelum menyeberangi Laut Merah. Alkitab mengatakan bahawa Firaun berfikir bahawa orang Israel berjalan gurun mencengkam.

Bayangkan perasaan anda miliki sebelum laut, pergunungan di sekitar anda, di utara kekuatan Mesir dan tentera besar anda Firaun. Tidak ada dasar ke mana harus pergi, ia akan menjadi mukjizat saja.

Dari pantai Nuweiba di hujung selatan dari pasir quality habis rumput laut air tertutup jalan yang mengarah ke pantai yang bertentangan di Arab Saudi. Pada perjalanan bawah air dijumpai sejumlah besar karang dalam bentuk roda, kereta Mesir, kuda dan tengkorak manusia.

Dekat lokasi Israel menyeberangi Laut Merah ditemui di medan gaya Phoenicia pasir. Medan yang sama ditemui di pantai seberang di Arab Saudi. Kedua-dua tiang ini didirikan untuk menghormati Raja Israel Sulaiman melintasi laut. Ukiran pada medan Nuweiba tidak lagi dibaca, tetapi tiang di Arab Saudi telah mengakui tanda-tanda yang menggambarkan ajaib melintasi laut Israel dan kematian tentera Firaun. Posting ke Nuweiba dibina berhampiran jalan. Medan di pejabat Arab Saudi telah dihapuskan dan sebagai gantinya didirikan bendera.

Di ujung utara kawasan pantai Nuweiba, sisa-sisa benteng kuno Mesir yang sekarang disebut Tarabeen. Alkitab dijelaskan Pihahiroth, yang terletak antara Migdol Baalzephon berlawanan.

Kami mempunyai fakta dan bukti bahawa Alkitab Keluaran terjadi tepat pada saat ini.


Berkaitan artikel dari media - Alkitab Arkeologi

Sodom dan Gomora - abu berlapis unik dan belerang

231_sodoma_gomora_budova.jpg Banyak cuba berdebat, membantah, mencabar penemuan-penemuan Alkitab indah. Ia mendakwa bahawa di alam di banyak tempat adalah belerang murni. Ya, saya setuju di alam sekitar dunia banyak halaman di mana ada ...
Ditambah: 05.11.2010
Display: 309801x

Bahtera Nabi Nuh dijumpai, menegaskan kerajaan Turki

1_archa_noemova.jpg Kerajaan Turki telah melakukan kajian dengan para arkeolog di laman Bahtera Nuh di pergunungan Ararat. Kajian mengesahkan usia tua Ron Wyatt dan rakan-rakannya. Didirikan di tempat ini sebuah cagar alam baru ...
Ditambah: 22.07.2010
Display: 415846x

Sodom dan Gomora - Flavius Josephus, Perang Yahudi

176_flavius_josephus.jpg Siapa Flavius Josephus?Iosephus atau Josephus lahir sekitar 37/38 tahun di Yerusalem, meninggal sekitar tahun 100 di Rom. Nama aslinya Joseph Ben Matitjahu. Dia adalah seorang sarjana dan sejarawan yang telah menulis ...
Ditambah: 13.10.2010
Display: 229291x

Nuh rumah dan makam

19_house_noah_4.jpg Ron Wyatt mencari Plakat amaran dua pada yang dipahat di batu, yang mewakili kematian Nabi Nuh pada satu papan dan kematian isterinya pada album kedua mereka diukir dengan lapan salib sebagai ...
Ditambah: 22.07.2010
Display: 170441x

Keluaran - Sebagai artifak boleh bertahan selama 3.500 tahun?

112_exodus_kolo.jpg Bagaimana mungkin bahawa artifak bisa menjaga laut selama 3.500 tahun sampai sekarang?Apakah yang dimaksudkan dengan karang dan di mana itu terjadi?Karang adalah tanda untuk beberapa cnidaria laut. Karang adalah organisma hidup, ...
Ditambah: 27.09.2010
Display: 143359x

Ms.AmazingHope.net - Keluaran - Nuweiba