Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Kelaparan di dunia

Saat kejadian di dunia

158_hladomor_ve_svete.jpg

Kelaparan di dunia

Ditambah: 01.10.2010
Display: 362036x
Topik: Saat kejadian di dunia
PrintTisk

PBB: Jumlah kelaparan di dunia melebihi satu bilion dan kerana krisis ekonomi

Kombinasi krisis makanan dan ekonomi telah menyebabkan jumlah kelaparan di dunia melebihi satu bilion. Dibandingkan tahun lalu jumlahnya meningkat sebanyak 100.000.000-1020000000, kata Pertubuhan Makanan dan Pertanian, badan-badan PBB khas. Ini adalah rekod terburuk dalam empat puluh tahun. Hampir semua hidup kelaparan di negara-negara membangun.

Satu bilion dua puluh juta. Begitu banyak orang di seluruh dunia menderita kekurangan gizi kronis. Sebahagian besar, 642 juta, sebahagian besar di Asia dan Pasifik.

Di sub-Sahara Afrika 265 juta orang kelaparan di Amerika Latin dan Caribbean, 53 juta. Di Timur Tengah dan Afrika Utara 42 juta. "Hanya" lima belas juta orang yang kelaparan hidup di negara maju, kata laporan itu.

Sejak tahun terakhir meningkat menakutkan seratus juta lapar, dan selebihnya adalah yang terburuk dari krisis pangan global dalam 70 tahun.

Lebih menakutkan gersang kelaparan Niger. Makanan telah berjuta-juta

Lebih dari setengah dari 12.5 juta orang di Niger kelaparan mengancam, memberi amaran lembaga-lembaga kemanusiaan. Untuk menyalahkan tuai miskin yang disebabkan oleh kekeringan. Niger menurut PBB sedang mengalami krisis makanan terburuk dalam sejarahnya.

Menderita kekurangan makanan, sekitar tujuh juta orang - 400.000 dari mereka adalah anak-anak yang telah bahkan lima tahun, bimbang Inggeris organisasi kemanusiaan Oxfam dan Save the Children, dengan bantuan akan mereka memerlukan sekitar dua juta orang.

Situasi memburuk setiap hari, perkadaran krisis namun sudah mencapai lebih besar dari pada musim kemarau tahun 2005. Mereka meminta sepuluh juta dolar (207 juta) bantuan untuk daerah yang terkena.

Menurut pengarah PBB di Niger, krisis saat ini adalah yang terburuk belum dalam sejarah negara itu. Tapi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu saat ini memiliki hanya separuh dana yang diperlukan untuk menghilangkan kesan kekeringan dan untuk memastikan makanan yang cukup.

Krisis Pangan di Niger pecah kerana kurangnya curah hujan dan akibatnya tuai miskin tahun lalu. Situasi ini diperparah kenaikan harga makanan, banyak orang dan tidak ada wang bahkan makanan yang sangat asas seperti biji-bijian, BBC mengatakan pada laman web-nya yang akan panen berikutnya di bulan September.

Kelaparan membunuh seorang kanak-kanak setiap lima saat. Para pemimpin dunia tidak peduli

Summit pada Ketahanan Pangan, yang diadakan oleh Pertubuhan Dunia untuk Makanan dan Pertanian, yang diadakan di peduli sama sekali ahli politik dunia dan membawa sedikit kemajuan dalam memerangi kelaparan, yang tujuan utamanya. Namun, di dunia meninggal karena kekurangan gizi setiap lima saat, satu anak, lebih daripada 17,000 sehari dan jumlah 6 juta setahun.

Sebagai contoh, pemimpin negara-negara ekonomi kuat, G8 yang disebut, tetapi kata-katanya didengar. Pertemuan puncak ini tidak tiba. "Ini mengecewakan bahawa para pemimpin negara terbesar dan terkaya datang," katanya Gawain Kripke dari badan amal Oxfam Inggeris. "Tanpa mereka, sangat sukar untuk membayangkan bagaimana Popery dunia dengan cabaran ini." Dari 192 Ketua Negara dan Kerajaan mereka akhirnya terbukti kurang dari satu pertiga dan bahkan banyak negara menghantar menteri pertanian bukan pemimpin.

Sumber: http://zpravy.idnes.cz/

KOMENTAR

Kelaparan di masa lalu banyak kali, tetapi tidak pernah pada skala seperti dalam beberapa dekad terakhir. Belum pernah menjadi kekurangan di dunia ratusan juta orang yang menderita kelaparan atau kekurangan gizi.

Memenuhi nubuatan Alkitab yang mengatakan Yesus Kristus. Semua ini harus datang lagi dan menamatkan penderitaan di bumi ini. Alkitab berbicara dengan jelas dan bagi mereka yang telah mempelajari dan dibandingkan dengan sejarah yang sangat khusus. Tidak ada nubuatan yang lebih baik dan kredibel, dan tidak ada titik yang lebih baik mulai dari Yesus Kristus.

Matius 24.7 - istirahat di berbagai tempat kelaparan dan gempa bumi.

Markus 13, 8 - di berbagai tempat kelaparan dan gempa bumi akan pecah. Tapi mereka hanya awal sakit kelahiran.

Matius 24,27 - Munculnya Anak Manusia datang seperti petir - cahaya langit dari timur ke barat.


Berkaitan artikel dari media - Saat kejadian di dunia

Secara signifikan meningkatkan jumlah bencana alam - untuk memperingatkan kita!

429_zemetreseni_japonsko.jpg Alkitab menubuatkan keadaan negara akan mencari, sebelum kembali Isa Al-Masih. Bumi akan habis dan sejumlah besar bencana alam. Orang-orang bahkan tenat ketakutan dalam menjangka apa dunia akan datang. Banyak orang saat ...
Ditambah: 12.05.2011
Display: 215506x

Secara dramatis meningkatkan jumlah gempa bumi!

392_katastrofykont.jpg Terus meningkatnya jumlah gempa di seluruh negeri. Banyak orang melihat perubahan dan kelainan alam dan mula menyedari bahawa tidak semua adalah dalam rangka. Mereka menyedari sesuatu yang terjadi, apa yang sejarah ...
Ditambah: 11.03.2011
Display: 305766x

Apa yang berlaku di negara-negara Arab - akan eksodus lain?

370_arabske_zeme.jpg Besar protes anti-kerajaan melanda dalam dua bulan terakhir, sebahagian besar dari Timur Tengah. Demonstran memprotes keadaan hidup yang buruk, rasuah politik, pengangguran yang tinggi, sekatan hak asasi manusia dan kebebasan maklumat.Rusuhan ...
Ditambah: 25.02.2011
Display: 168738x

Doa untuk pemulihan dan pencurahan Roh Kudus - 777

424_777prayer.jpg Gereja Perjanjian Baru sangat dipengaruhi dunia dengan kabar baik injil dalam satu generasi. Dipenuhi dengan Roh Kudus orang percaya Perjanjian Baru yang hadir untuk berkongsi kebenaran dari mesej yang telah disalibkan ...
Ditambah: 08.05.2011
Display: 238180x

Mesianik Yahudi

164_izrael_vlajka.jpg Mesianik Yahudi - memenuhi nubuatanSelain berbagai denominasi Kristian yang ada di Israel dan gerakan yang disebut "Yahudi Mesianik". Orang-orang ini biasanya datang dari keluarga Yahudi, tetapi percaya pada Yesus sebagai Mesias ...
Ditambah: 06.10.2010
Display: 261567x

Ms.AmazingHope.net - Kelaparan di dunia