Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Kelaparan di dunia

Saat kejadian di dunia

158_hladomor_ve_svete.jpg

Kelaparan di dunia

Ditambah: 01.10.2010
Display: 357541x
Topik: Saat kejadian di dunia
PrintTisk

PBB: Jumlah kelaparan di dunia melebihi satu bilion dan kerana krisis ekonomi

Kombinasi krisis makanan dan ekonomi telah menyebabkan jumlah kelaparan di dunia melebihi satu bilion. Dibandingkan tahun lalu jumlahnya meningkat sebanyak 100.000.000-1020000000, kata Pertubuhan Makanan dan Pertanian, badan-badan PBB khas. Ini adalah rekod terburuk dalam empat puluh tahun. Hampir semua hidup kelaparan di negara-negara membangun.

Satu bilion dua puluh juta. Begitu banyak orang di seluruh dunia menderita kekurangan gizi kronis. Sebahagian besar, 642 juta, sebahagian besar di Asia dan Pasifik.

Di sub-Sahara Afrika 265 juta orang kelaparan di Amerika Latin dan Caribbean, 53 juta. Di Timur Tengah dan Afrika Utara 42 juta. "Hanya" lima belas juta orang yang kelaparan hidup di negara maju, kata laporan itu.

Sejak tahun terakhir meningkat menakutkan seratus juta lapar, dan selebihnya adalah yang terburuk dari krisis pangan global dalam 70 tahun.

Lebih menakutkan gersang kelaparan Niger. Makanan telah berjuta-juta

Lebih dari setengah dari 12.5 juta orang di Niger kelaparan mengancam, memberi amaran lembaga-lembaga kemanusiaan. Untuk menyalahkan tuai miskin yang disebabkan oleh kekeringan. Niger menurut PBB sedang mengalami krisis makanan terburuk dalam sejarahnya.

Menderita kekurangan makanan, sekitar tujuh juta orang - 400.000 dari mereka adalah anak-anak yang telah bahkan lima tahun, bimbang Inggeris organisasi kemanusiaan Oxfam dan Save the Children, dengan bantuan akan mereka memerlukan sekitar dua juta orang.

Situasi memburuk setiap hari, perkadaran krisis namun sudah mencapai lebih besar dari pada musim kemarau tahun 2005. Mereka meminta sepuluh juta dolar (207 juta) bantuan untuk daerah yang terkena.

Menurut pengarah PBB di Niger, krisis saat ini adalah yang terburuk belum dalam sejarah negara itu. Tapi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu saat ini memiliki hanya separuh dana yang diperlukan untuk menghilangkan kesan kekeringan dan untuk memastikan makanan yang cukup.

Krisis Pangan di Niger pecah kerana kurangnya curah hujan dan akibatnya tuai miskin tahun lalu. Situasi ini diperparah kenaikan harga makanan, banyak orang dan tidak ada wang bahkan makanan yang sangat asas seperti biji-bijian, BBC mengatakan pada laman web-nya yang akan panen berikutnya di bulan September.

Kelaparan membunuh seorang kanak-kanak setiap lima saat. Para pemimpin dunia tidak peduli

Summit pada Ketahanan Pangan, yang diadakan oleh Pertubuhan Dunia untuk Makanan dan Pertanian, yang diadakan di peduli sama sekali ahli politik dunia dan membawa sedikit kemajuan dalam memerangi kelaparan, yang tujuan utamanya. Namun, di dunia meninggal karena kekurangan gizi setiap lima saat, satu anak, lebih daripada 17,000 sehari dan jumlah 6 juta setahun.

Sebagai contoh, pemimpin negara-negara ekonomi kuat, G8 yang disebut, tetapi kata-katanya didengar. Pertemuan puncak ini tidak tiba. "Ini mengecewakan bahawa para pemimpin negara terbesar dan terkaya datang," katanya Gawain Kripke dari badan amal Oxfam Inggeris. "Tanpa mereka, sangat sukar untuk membayangkan bagaimana Popery dunia dengan cabaran ini." Dari 192 Ketua Negara dan Kerajaan mereka akhirnya terbukti kurang dari satu pertiga dan bahkan banyak negara menghantar menteri pertanian bukan pemimpin.

Sumber: http://zpravy.idnes.cz/

KOMENTAR

Kelaparan di masa lalu banyak kali, tetapi tidak pernah pada skala seperti dalam beberapa dekad terakhir. Belum pernah menjadi kekurangan di dunia ratusan juta orang yang menderita kelaparan atau kekurangan gizi.

Memenuhi nubuatan Alkitab yang mengatakan Yesus Kristus. Semua ini harus datang lagi dan menamatkan penderitaan di bumi ini. Alkitab berbicara dengan jelas dan bagi mereka yang telah mempelajari dan dibandingkan dengan sejarah yang sangat khusus. Tidak ada nubuatan yang lebih baik dan kredibel, dan tidak ada titik yang lebih baik mulai dari Yesus Kristus.

Matius 24.7 - istirahat di berbagai tempat kelaparan dan gempa bumi.

Markus 13, 8 - di berbagai tempat kelaparan dan gempa bumi akan pecah. Tapi mereka hanya awal sakit kelahiran.

Matius 24,27 - Munculnya Anak Manusia datang seperti petir - cahaya langit dari timur ke barat.


Berkaitan artikel dari media - Saat kejadian di dunia

Secara signifikan meningkatkan jumlah bencana alam - untuk memperingatkan kita!

429_zemetreseni_japonsko.jpg Alkitab menubuatkan keadaan negara akan mencari, sebelum kembali Isa Al-Masih. Bumi akan habis dan sejumlah besar bencana alam. Orang-orang bahkan tenat ketakutan dalam menjangka apa dunia akan datang. Banyak orang saat ...
Ditambah: 12.05.2011
Display: 211920x

Mengapa penampakan supranatural meningkat di seluruh dunia?

355_ufo_china.jpg Eskalasi dunia luas pengalaman pelbagai paranormal, fenomena dan spiritualisme. Tidak ada keraguan bahawa mereka tidak fiksyen, tapi fakta bahawa orang tidak mampu menjelaskan. Beberapa dari mereka mengambil tempat dan media dan ...
Ditambah: 15.02.2011
Display: 232214x

Datang satu krisis kewangan yang utama adalah tidak dapat dielakkan

478_graf-down.jpg Seluruh dunia berhadapan dengan masalah yang semakin kewangan yang lebih besar. Ramai orang mula sedar bahawa ini lingkaran setan hutang awam yang besar tidak membawa jalan keluar. Ia hanya menunggu masa ...
Ditambah: 13.09.2011
Display: 191767x

Kematian misteri haiwan di seluruh dunia

396_uhyn_ryby.jpg Sejak akhir tahun lalu, ada kematian misteri spesies yang berbeza di seluruh dunia. Mereka mati mendadak dalam jumlah yang besar dan tanpa alasan jelas. Penyebabnya masih belum majoriti tidak ada jejak. ...
Ditambah: 24.03.2011
Display: 247008x

Mesianik Yahudi

164_izrael_vlajka.jpg Mesianik Yahudi - memenuhi nubuatanSelain berbagai denominasi Kristian yang ada di Israel dan gerakan yang disebut "Yahudi Mesianik". Orang-orang ini biasanya datang dari keluarga Yahudi, tetapi percaya pada Yesus sebagai Mesias ...
Ditambah: 06.10.2010
Display: 257352x

Ms.AmazingHope.net - Kelaparan di dunia