Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Jebel el Lawz - Hak Gunung Sinai, penemuan arkeologi

Alkitab Arkeologi

328_01_vrchol_hory_sinaj.jpg

Jebel el Lawz - Hak Gunung Sinai, penemuan arkeologi

Ditambah: 04.02.2011
Display: 349194x
Topik: Alkitab Arkeologi
PrintTisk
328_01_vrchol_hory_sinaj.jpg329_02_hora_sinaj_a_plan.jpg330_03_hora_jebel_el_lawz.jpg331_04_hora_sinaj.jpg332_04_hora_sinaj_prostranstvi.jpg333_05_panorama_hora_sinaj.jpg334_06_vrchol_hora_jebel_el_lawz.jpg335_07_vrchol_hory_sinaj.jpg336_08_skalni_rozsedlina_strom_eliasova_jeskyne.jpg337_09_eliasova_jeskyne.jpg338_10_hora-sinaj-oltar.jpg339_11_oltar_zlate_tele.jpg340_12_sinaj_oltar_zlate_tele.jpg341_13_sinaj_kruhy.jpg342_14_sinaj_kruhy.jpg343_15_mramorove_kameny.jpg345_17_sinaj_plot.jpg346_18_sinaj_rytiny.jpg347_19_sinaj_rytiny.jpg348_20_sinaj_rytiny.jpg

Dalam artikel sebelumnya di Gunung Sinai, kita diberitahu bahawa Gunung Sinai yang benar adalah di Arab Saudi. Laman web ini akan menuntun memimpin baik Alkitab dan penemuan arkeologi di laman web ini. Mari kita lihat beberapa penggunaan nyata yang menunjukkan kepada kita bahawa el Lawz Jebel adalah Gunung Sinai yang paling alkitabiah.

Burnt puncak Gunung Sinai

Bahagian atas pergunungan Jebel el Lawz yang menghitam, dibakar. Burn foto tidak ada masalah untuk membezakan kontras membakar atas bawah gunung sangat jelas. Alkitab memberitahu kita bahawa Tuhan turun ke atas Gunung Sinai dalam api. Gunung diselimuti asap dan asap naik dari itu seperti tungku. Dia masih merupakan puncak gunung jelas menghitam, hangus.

Keluaran 19,18 - Gunung Sinai semua dibungkus asap, karena TUHAN turun ke atasnya dalam api. Naik dari itu seperti asap dari dapur dan seluruh gunung itu gemetar penuh semangat.

Ulangan 4,11-12 - Jadi anda berada dekat dan berdiri di bawah gunung. Gunung api membakar ke langit yang sangat, sekitar awan gelap dan awan. Kemudian Tuhan berbicara kepada anda dari api.

Alkitab menjelaskan bahawa gunung itu diselimuti asap, api membakar ke langit yang sangat. Hal ini harus benar-benar menarik dan juga menakutkan melihat bagi orang-orang Israel. Ini manifestasi kuasa Tuhan, meninggalkan gunung Jebel el Lawz jejak api hingga ke hari ini.

Shrine dari Golden Calf

Orang-orang Israel, hidup bertahun-tahun dalam perhambaan di Mesir. Di sana ia mengajarkan adat-istiadat kafir dari orang Mesir dan mengambil alih kebiasaan mereka, belajar untuk menyembah berhala Mesir.

Di kaki el Lawz Jebel menemukan sebuah mezbah batu besar, pada yang diukir dengan desain dari lembu suci Mesir dan betis. Ron Wyatt altar menunjukkan Rejhardské arkeolog University, yang langsung mengenali pentingnya. Di Arab Saudi, tidak ada ada laman web lain seperti ini.

Keluaran 32.1 - Ketika orang melihat bahawa Musa kembali dari gunung masa yang lama, berkumpul di sekitar Harun. "Ayo, membuat kita dewa, yang akan menuntun kita," desak dia. "Siapa yang tahu ada apa dengan Musa yang membawa kami keluar dari Mesir."

Keluaran 32,4-5 - Sepuluh daripada mereka mengambil emas, berbentuk dan cor dalam bentuk anak lembu. Lalu berkata: "Inilah Tuhanmu, hai orang Israel, yang membawa engkau keluar dari Mesir!" Ketika Harun melihat patung itu berdiri di depan altar. Kemudian dia mengumumkan, "Besok adalah pesta!"

Keluaran 32,5,8 - Segera untuk pergi jalan yang Kuperintahkan mereka. Dia memandang betis dan menyembah Dia, menawarkan dia dan berkata: "Inilah Tuhanmu, hai orang Israel, yang membawa engkau keluar dari Mesir"

Kerana Alkitab ditulis sebelum puncak Jebel el Lawz menemukan sebuah mezbah batu dengan ukiran dari Mesir, yang dipertahankan hingga ke hari ini untuk bersaksi tentang cerita Alkitab.

Batu lingkaran

Sepanjang jalan orang-orang Israel yang ditemui dalam jumlah yang besar lingkaran batu. Di dekat pergunungan Jebel el Lawz adalah sejumlah besar lingkaran batu, yang terletak di sisi barat gunung. Apa yang disediakan adalah lingkaran batu yang tidak dikenali. Kemungkinan besar akan memangkas kem. Tetapi Alkitab mengatakan kepada kita bahawa orang-orang Israel berkemah sebelum Gunung Sinai, dan tidak ada ada lingkaran batu. Lingkaran batu boleh didirikan dalam rangka untuk menjaga haiwan di tempat, yang boleh ditempatkan di sisi barat gunung, sementara orang dan perkhemahan mereka di sisi lain, di gunung, timur.

Elia gua dan batu jurang

Di sisi kanan dari puncak Gunung Sinai ada sebuah gua yang dapat anda lihat pada gambar. Hal ini dapat dirujuk ke gua di mana Elia Alkitab menghabiskan malam.

1 Raja-raja 19,8-9 - bangkit, makan dan minum, dan kekuatan makanan dan kemudian pergi selama empat puluh hari dan empat puluh malam ke gunung Horeb Allah. Di sana ia memasuki gua dan menghabiskan malam.

Di bahagian atas gua adalah dua batu besar. Di antara batu-batu besar tumbuh pohon kesepian. Ini adalah tempat di mana Musa menyembunyikan tangannya?

Keluaran 33,22 - Bila jalan kemuliaan-Ku, menempatkan anda ke dalam celah berbatu, dan akan menutup kamu dengan tangan saya sampai saya telah berlalu.

Kita berpaling dari Alkitab dan melihat apa yang Al-Quran mengatakan, jika ada petunjuk ke Gunung Sinai benar.

Mohammed tahu daerah ini dan mengunjunginya sekurang-kurangnya sekali dalam 631 untuk menandatangani perjanjian damai antara pemimpin Kristian Aqaba dan suku-suku Yahudi di oasis Al Maqnah, yang boleh dicapai dengan berjalan kaki dari pergunungan Jebel el Lawz.

Quran ditulis pada masa kehidupan Nabi Muhammad (570-632), dalam bentuk di mana Al-Quran yang kita kenal sekarang, disusun selepas kematian Muhammad. Quran mengatakan tentang pohon di Gunung Sinai, yang bahkan saat ini, dan anda boleh melihatnya di galeri foto.

Nombor Surah: 23, ayat 20 - dan pohon yang muncul dari Gunung Sinai, dan yang memberikan minyak dan jus, makan hidup.

Quran tidak, tentu saja, Kristian berwibawa, tetapi hanya ingin menunjukkan bahawa, ada petunjuk yang akan membantu kita mengenalpasti Gunung Sinai nyata.

Semua bukti menunjuk pada kenyataan bahawa tempat ini benar-benar Gunung Horeb, yang dijelaskan secara terperinci dalam Alkitab.

Setelah apa Ron Wyatt dibawa ke perhatian tempat ini pada tahun 1984, kerajaan Saudi dikelilingi oleh daerah pergunungan dari pagar kawat, ada terkena untuk menjaga bangunan. Kawasan ini ditetapkan sebagai tapak arkeologi dan ditutup untuk dunia.

Pada saat ini dalam waktunya untuk menangkap filem The Conspiracy Keluaran. Pasukan ini telah berjaya lawatan ke lokasi dan menyeluruh didokumentasikan. Kita akan dapat berharap untuk filem ini, yang kami mendedahkan penemuan arkeologi menakjubkan.

Dalam artikel lain di Gunung Sinai, kita akan melihat lebih banyak fakta dan artifak yang ditemui di sana.


Berkaitan artikel dari media - Alkitab Arkeologi

Dijumpai paku keling dan kayu membatu - Noah's Ark

44_nyt_1.jpg Pada tarikh 16 September 1987 dianalisis artifak yang dikenalpasti sebagai (on-board kayu balok). Galbraith Laboratory di Tennessee Knowville diuji dalam sampel. Keputusan analisis menunjukkan bahawa sampel yang diuji dari luar, menunjukkan ...
Ditambah: 22.07.2010
Display: 225637x

Keluaran - Nuweiba

142_beach.jpg Nuweiba (Bahasa Arab: نويبع) adalah sebuah bandar pantai di bahagian timur Semenanjung Sinai. Terletak di pantai Teluk Aqaba.Nuweiba adalah singkatan Nuwayba'al Muzayyinah dalam Bahasa Arab, yang bererti "Musa perairan terbuka." Dia ...
Ditambah: 29.09.2010
Display: 254727x

Mezbah korban keluarga Nabi Nuh

23_noah.jpg Dekat desa itu dijumpai Erzap mezbah keluarga Nabi Nuh. altar ini dibina oleh keluarga Nabi Nuh selepas air bah itu, yang dikorbankan untuk Allah.Kejadian 08:20 - ketika Nabi Nuh membina sebuah ...
Ditambah: 22.07.2010
Display: 218654x

Sodom dan Gomora - abu berlapis unik dan belerang

231_sodoma_gomora_budova.jpg Banyak cuba berdebat, membantah, mencabar penemuan-penemuan Alkitab indah. Ia mendakwa bahawa di alam di banyak tempat adalah belerang murni. Ya, saya setuju di alam sekitar dunia banyak halaman di mana ada ...
Ditambah: 05.11.2010
Display: 384006x

Mooring dan penarik batu liontin - Noah's Ark

11_anchors_stone.jpg Apabila anda melawat halaman Bahtera Nuh pada musim panas 1977, Ron Wyatt termasuk anak-anaknya beberapa batu besar purba. Batu-batu ini menusuk, itu adalah batu jangkar. Batu memakai salib dengan lapan ikonografi ...
Ditambah: 22.07.2010
Display: 222071x

Ms.AmazingHope.net - Jebel el Lawz - Hak Gunung Sinai, penemuan arkeologi