Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Apa yang Paulus ketika dia mengatakan tidak seorang pun mempunyai hak untuk menghukum engkau untuk hari-hari Sabat?

Fakta Alkitab

361_obet_poukazujici_na_krista.jpg

Apa yang Paulus ketika dia mengatakan tidak seorang pun mempunyai hak untuk menghukum engkau untuk hari-hari Sabat?

Ditambah: 18.02.2011
Display: 155521x
Topik: Fakta Alkitab
PrintTisk

Kita harus mengakui hal penting. Yahudi roti yis disebut bercuti, bercuti Sangkakala, Pendamaian bercuti dan hari cuti yang lain yang telah prefigured kedatangan Mesias pada hari Sabtu!

Kolose 2, 13 - 17 - Ya, bahkan kau, mati dalam dosa dan bersunat tubuh anda bersama-sama dengan dia datang untuk hidup mengampuni kita semua bersalah dan menghapuskan musuh surat promes, peraturan yang melawan kita. Selamanya ke samping ketika dipaku di kayu salib! Di dalamnya melucutkan kuasa dan kerajaan, secara terbuka mendedahkan dan merayakan kemenangan atas mereka! Jangan kerana itu mengutuk sesiapa pun untuk makan atau minum, kerana bercuti, bulan baru atau hari-hari Sabat. Hal-hal ini hanyalah bayangan dari apa yang akan terjadi, tapi intinya dalam Kristus.

Dengan kata lain, Yesus Kristus, untuk membayar hutang kita. Kami membayar wesel bayar, dengan cara ini kita dibebaskan dari undang-undang di atas, yang kita melanggar. Sistem korban dari Paskah Perjanjian Lama dengan korban adalah perwakilan dilihat dari surat promes - pusat melalui tempat kudus ditutupi dengan darah.

Tetapi Paulus berkata "Kristus telah datang sebagai sistem korban di pemenuhannya Semua menunjuk ke pengorbanan kedatangan Kristus lulus Paulus menunjukkan: .." Itu hanya bayangan dari apa yang akan datang ...".

Ada dua undang-undang. Alkitab mengatakan bahawa Allah memberikan undang-undang - Sepuluh Perintah Allah, yang ditulis oleh jari Allah pada loh batu, dan masuk ke dalam tabut perjanjian. Berikut ini adalah Sabtu sebagai peringatan kejadian. Ini adalah peringatan malar kebenaran penciptaan. Hal ini mengingatkan kita bahawa kita tidak muncul dengan evolusi, tetapi bahawa Allah menciptakan kita dan layak menghormati kami.

A, undang-undang kedua-dua upacara Musa, yang ditempatkan di samping tabut perjanjian. Ini adalah undang-undang upacara, yang termasuk hari cuti dan Yesus upacara kematian Sabtu dibatalkan. Ini adalah preseden untuk kedatangan Mesias. Tetapi Sepuluh Perintah Allah dan menegaskan ia akan dihakimi menurut!

1 Hukum Allah - Hukum Sepuluh di Tabut Perjanjian yang lalu

Keluaran 31,18 - Apabila Tuhan berkata kepada Musa di Gunung Sinai, ia selesai, ia memberinya dua tablet kesaksian - batu, ditulis dengan jari Allah.

Ulangan 4,13,14 - Dia menyatakan kepada anda perjanjian-Nya, yang memerintahkan anda untuk melakukan, yakni Sepuluh Perintah Allah, yang ia tulis pada dua lempengan batu. Pada saat Tuhanku memerintahkan aku untuk mengajar anda Peraturan-Peraturan ini dan undang-undang untuk mematuhi mereka dalam negara yang akan menduduki.

2 Upacara undang-undang Musa, yang ditempatkan di samping Tabut Perjanjian.

Ulangan 31, 24-26 - Ketika Musa menuliskan perkataan hukum Taurat ini dari awal sampai akhir, ia memerintahkan orang-orang Lewi yang mengenakan tabut perjanjian itu: "Ambillah kitab Taurat ini dan tempat itu di samping tabut perjanjian Tuhan Allah kita, biarkan ada menjadi saksi terhadap kamu.

Yehezkiel 45, 16-18 - semua rakyat negeri ini akan bermanfaat bagi korban untuk penguasa tangan. Penguasa kemudian akan memberikan tawaran tepung dan pengorbanan libations pada hari cuti, bulan baru, bahkan pada hari Sabtu dan semua perayaan rumah Israel.

Ayat-ayat ini menunjukkan bahawa pengorbanan darah dan lain-lain, perayaan bulan baru, hari cuti, dan Sabtu merupakan sebahagian daripada tindakan mangsa upacara, menunjuk kepada Mesias. Oleh kerana itu yang lain pada hari Sabtu, tentang apa yang Alkitab berbicara.

Dalam Imamat adalah rujukan untuk dua jenis hari Sabtu. Sepanjang bab, Musa menjelaskan hari cuti dan Majlis Kudus, yang mempertahankan Israel. Dalam ayat 3, Allah mengingatkan Nabi Musa hari ketujuh, Sabtu, Sepuluh. Ini harus setiap minggu, sebuah pertemuan suci hari.

kalendar pertanian Yahudi dibahagikan menjadi dua tempoh - musim semi dan gugur. Oleh kerana itu, orang Yahudi telah festival musim semi dan musim gugur hari cuti. bercuti Spring Allah telah untuk menunjuk ke pertama kedatangan Yesus. Autumn bercuti ke depan tentang peristiwa selepas Yesus 'pertama datang pada kedua-dua mendatang.

Adalah penting bahawa dalam bab Imamat 23 tentang bercuti ini disebut sebagai "Sabtu".

Imamat 23, 32 - (berbicara tentang bercuti - Hari Raya Pendamaian) akan hari Sabtu untuk kalian semua hari Sabtu. Dari malam pada hari kesembilan dari bulan yang ke pesta berikutnya akan mempertahankan cepat dan Sabat. "

Kerana bercuti dirayakan meniup hari pertama dari bulan ketujuh dan hari Pendamaian pada hari kesepuluh dari bulan ketujuh, boleh baik hari pada masa yang sama pada hari ketujuh dalam minggu itu, Sabtu, menurut Sepuluh Perintah .

Imamat 23,37-38 - Ini adalah pesta bahawa anda akan menyatakan majlis suci. Apabila anda membawa mereka ke TUHAN persembahan api - korban bakaran dan tepung, menawarkan korban keamanan dan minum, masing-masing dari mereka pada hari itu. Semua kecuali Tuhan pada hari Sabtu (hari ketujuh), dan tidak termasuk semua kurnia anda, janji dan korban sukarela, yang akan membawa Tuhan.

Bangsa Israel untuk menjaga bercuti, atau di samping peruntukan hari ketujuh, Sabtu Tuhan. Percutian menunjuk ke Mesias datang. Apabila Yesus datang untuk dipenuhi, dan tidak dapat diamati lebih lanjut. Sudah pasti bahawa Rasul Paulus tidak berusaha untuk menghapuskan hari ketujuh -. Sabtu hukum Allah, Sepuluh Perintah Allah, tetapi bercuti dan hari Sabat sebagai prototaip untuk Mesias

Ingat prinsip Alkitab penting. Ketika mempelajari Alkitab kita memastikan bahawa apa yang dengan jelas menjelaskan apa yang tidak jelas. Kita seharusnya tidak mengabaikan ratusan teks yang jelas untuk suatu topik tertentu hanya kerana satu atau dua penjelasan sukar.

Diambil dari buku: Hari hampir lupa - Mark Finley


Berkaitan artikel dari media - Fakta Alkitab

Beliau mengorbankan segala-galanya untuk menyelamatkan kita

445_jesus_christ.jpg Tuhan dibuat melalui Yesus Kristus Anak-Nya bumi kita dan memberi kita kehidupan. Tuhan Yesus Kristus, Pencipta alam semesta yang tidak terhingga. Dia memberikan kita hidup dengan semua yang kita perlukan. Dia ...
Ditambah: 04.07.2011
Display: 201606x

Yesus dengan Musa dan Elia di Bukit Transfigurasi

407_jezis_hora_promeneni.jpg Matius 17,1-8 - Setelah enam hari kemudian Yesus membawa Petrus kepadanya, Yakobus dan Yohanes saudaranya, memimpin mereka sendirian di sebuah gunung yang tinggi dan telah berubah rupa di depan mereka. wajah-Nya ...
Ditambah: 05.04.2011
Display: 366328x

Mendekati mahkamah Allah - bersiap-siap!

303_bozi_soud_milenium.jpg Banyak orang akan hidup berbeza jika mereka menyedari bahawa hidup mereka akan suatu hari dinilai pada cubaan itu. mahkamah Allah, adalah sebuah peristiwa penting yang harus menangani semua media di seluruh ...
Ditambah: 04.01.2011
Display: 191758x

Yesus Kristus, hidup-Nya, kematian dan kebangkitan

275_jezis_kristus_2.jpg Satu-satunya cara untuk menebus dosa manusia yang diberikan oleh Allah dalam Yesus Kristus. Dalam kehidupan-Nya dari ketaatan yang sempurna kepada kehendak Allah, kematian penderitaan, dan kebangkitan. Mereka yang oleh iman menerima ...
Ditambah: 25.11.2010
Display: 254277x

Kristus memberi amaran di mahkamah!

426_bozi_soud.jpg Pada hari kedatangan Kristus akan menjadi hari untuk mahkamah dunia. Kitab Suci berkata:Yudas 1:14-15 - Dalam generasi ketujuh dari Adam, Henokh, bernubuat tentang mereka, berkata: "Lihatlah, Tuhan datang dengan beribu-ribu orang ...
Ditambah: 11.05.2011
Display: 200812x

Ms.AmazingHope.net - Apa yang Paulus ketika dia mengatakan tidak seorang pun mempunyai hak untuk menghukum engkau untuk hari-hari Sabat?