Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Apa yang Paulus ketika dia mengatakan tidak seorang pun mempunyai hak untuk menghukum engkau untuk hari-hari Sabat?

Fakta Alkitab

361_obet_poukazujici_na_krista.jpg

Apa yang Paulus ketika dia mengatakan tidak seorang pun mempunyai hak untuk menghukum engkau untuk hari-hari Sabat?

Ditambah: 18.02.2011
Display: 148292x
Topik: Fakta Alkitab
PrintTisk

Kita harus mengakui hal penting. Yahudi roti yis disebut bercuti, bercuti Sangkakala, Pendamaian bercuti dan hari cuti yang lain yang telah prefigured kedatangan Mesias pada hari Sabtu!

Kolose 2, 13 - 17 - Ya, bahkan kau, mati dalam dosa dan bersunat tubuh anda bersama-sama dengan dia datang untuk hidup mengampuni kita semua bersalah dan menghapuskan musuh surat promes, peraturan yang melawan kita. Selamanya ke samping ketika dipaku di kayu salib! Di dalamnya melucutkan kuasa dan kerajaan, secara terbuka mendedahkan dan merayakan kemenangan atas mereka! Jangan kerana itu mengutuk sesiapa pun untuk makan atau minum, kerana bercuti, bulan baru atau hari-hari Sabat. Hal-hal ini hanyalah bayangan dari apa yang akan terjadi, tapi intinya dalam Kristus.

Dengan kata lain, Yesus Kristus, untuk membayar hutang kita. Kami membayar wesel bayar, dengan cara ini kita dibebaskan dari undang-undang di atas, yang kita melanggar. Sistem korban dari Paskah Perjanjian Lama dengan korban adalah perwakilan dilihat dari surat promes - pusat melalui tempat kudus ditutupi dengan darah.

Tetapi Paulus berkata "Kristus telah datang sebagai sistem korban di pemenuhannya Semua menunjuk ke pengorbanan kedatangan Kristus lulus Paulus menunjukkan: .." Itu hanya bayangan dari apa yang akan datang ...".

Ada dua undang-undang. Alkitab mengatakan bahawa Allah memberikan undang-undang - Sepuluh Perintah Allah, yang ditulis oleh jari Allah pada loh batu, dan masuk ke dalam tabut perjanjian. Berikut ini adalah Sabtu sebagai peringatan kejadian. Ini adalah peringatan malar kebenaran penciptaan. Hal ini mengingatkan kita bahawa kita tidak muncul dengan evolusi, tetapi bahawa Allah menciptakan kita dan layak menghormati kami.

A, undang-undang kedua-dua upacara Musa, yang ditempatkan di samping tabut perjanjian. Ini adalah undang-undang upacara, yang termasuk hari cuti dan Yesus upacara kematian Sabtu dibatalkan. Ini adalah preseden untuk kedatangan Mesias. Tetapi Sepuluh Perintah Allah dan menegaskan ia akan dihakimi menurut!

1 Hukum Allah - Hukum Sepuluh di Tabut Perjanjian yang lalu

Keluaran 31,18 - Apabila Tuhan berkata kepada Musa di Gunung Sinai, ia selesai, ia memberinya dua tablet kesaksian - batu, ditulis dengan jari Allah.

Ulangan 4,13,14 - Dia menyatakan kepada anda perjanjian-Nya, yang memerintahkan anda untuk melakukan, yakni Sepuluh Perintah Allah, yang ia tulis pada dua lempengan batu. Pada saat Tuhanku memerintahkan aku untuk mengajar anda Peraturan-Peraturan ini dan undang-undang untuk mematuhi mereka dalam negara yang akan menduduki.

2 Upacara undang-undang Musa, yang ditempatkan di samping Tabut Perjanjian.

Ulangan 31, 24-26 - Ketika Musa menuliskan perkataan hukum Taurat ini dari awal sampai akhir, ia memerintahkan orang-orang Lewi yang mengenakan tabut perjanjian itu: "Ambillah kitab Taurat ini dan tempat itu di samping tabut perjanjian Tuhan Allah kita, biarkan ada menjadi saksi terhadap kamu.

Yehezkiel 45, 16-18 - semua rakyat negeri ini akan bermanfaat bagi korban untuk penguasa tangan. Penguasa kemudian akan memberikan tawaran tepung dan pengorbanan libations pada hari cuti, bulan baru, bahkan pada hari Sabtu dan semua perayaan rumah Israel.

Ayat-ayat ini menunjukkan bahawa pengorbanan darah dan lain-lain, perayaan bulan baru, hari cuti, dan Sabtu merupakan sebahagian daripada tindakan mangsa upacara, menunjuk kepada Mesias. Oleh kerana itu yang lain pada hari Sabtu, tentang apa yang Alkitab berbicara.

Dalam Imamat adalah rujukan untuk dua jenis hari Sabtu. Sepanjang bab, Musa menjelaskan hari cuti dan Majlis Kudus, yang mempertahankan Israel. Dalam ayat 3, Allah mengingatkan Nabi Musa hari ketujuh, Sabtu, Sepuluh. Ini harus setiap minggu, sebuah pertemuan suci hari.

kalendar pertanian Yahudi dibahagikan menjadi dua tempoh - musim semi dan gugur. Oleh kerana itu, orang Yahudi telah festival musim semi dan musim gugur hari cuti. bercuti Spring Allah telah untuk menunjuk ke pertama kedatangan Yesus. Autumn bercuti ke depan tentang peristiwa selepas Yesus 'pertama datang pada kedua-dua mendatang.

Adalah penting bahawa dalam bab Imamat 23 tentang bercuti ini disebut sebagai "Sabtu".

Imamat 23, 32 - (berbicara tentang bercuti - Hari Raya Pendamaian) akan hari Sabtu untuk kalian semua hari Sabtu. Dari malam pada hari kesembilan dari bulan yang ke pesta berikutnya akan mempertahankan cepat dan Sabat. "

Kerana bercuti dirayakan meniup hari pertama dari bulan ketujuh dan hari Pendamaian pada hari kesepuluh dari bulan ketujuh, boleh baik hari pada masa yang sama pada hari ketujuh dalam minggu itu, Sabtu, menurut Sepuluh Perintah .

Imamat 23,37-38 - Ini adalah pesta bahawa anda akan menyatakan majlis suci. Apabila anda membawa mereka ke TUHAN persembahan api - korban bakaran dan tepung, menawarkan korban keamanan dan minum, masing-masing dari mereka pada hari itu. Semua kecuali Tuhan pada hari Sabtu (hari ketujuh), dan tidak termasuk semua kurnia anda, janji dan korban sukarela, yang akan membawa Tuhan.

Bangsa Israel untuk menjaga bercuti, atau di samping peruntukan hari ketujuh, Sabtu Tuhan. Percutian menunjuk ke Mesias datang. Apabila Yesus datang untuk dipenuhi, dan tidak dapat diamati lebih lanjut. Sudah pasti bahawa Rasul Paulus tidak berusaha untuk menghapuskan hari ketujuh -. Sabtu hukum Allah, Sepuluh Perintah Allah, tetapi bercuti dan hari Sabat sebagai prototaip untuk Mesias

Ingat prinsip Alkitab penting. Ketika mempelajari Alkitab kita memastikan bahawa apa yang dengan jelas menjelaskan apa yang tidak jelas. Kita seharusnya tidak mengabaikan ratusan teks yang jelas untuk suatu topik tertentu hanya kerana satu atau dua penjelasan sukar.

Diambil dari buku: Hari hampir lupa - Mark Finley


Berkaitan artikel dari media - Fakta Alkitab

Orang kaya dan Lazarus yang miskin - Lukas 16, 19-31

162_bible_lukas_16_19_31.jpg Di atas bab ini untuk teka-teki banyak orang - kerana mereka lupa bahawa ini adalah sebuah perumpamaan.Seperti perumpamaan yang lain, Kristus datang untuk perwakilan kehidupan yang kaya dan Lazarus yang miskin ...
Ditambah: 05.10.2010
Display: 296198x

penipuan terkini Setan, simulasi kedatangan Yesus Kristus

423_napodobeni_prichodu_jezise_krista.jpg Semua nubuatan Alkitab sedang digenapi dan menyarankan bahawa dunia kita di akhir sejarah mereka. peristiwa dunia saat ini menunjukkan bahawa kita berada di hari-hari terakhir dunia ini dan tugas kita adalah ...
Ditambah: 06.05.2011
Display: 362379x

Seorang jenayah di kayu salib - sudah di syurga, atau saat kedatangan?

197_ukriyovani_jezis_kristus.jpg Lukas 23, 42-43 - Lalu Yesus berkata: "Ingat saya ketika anda masuk ke dalam kerajaan anda." Isa menjawab: "Sesungguhnya Aku berkata kepadamu, hari ini anda akan dengan saya di syurga."Sebagai bukti ...
Ditambah: 02.11.2010
Display: 153826x

Satu mesyuarat penting musuh kita

495_zabava.jpg Apa yang telah dirancang oleh syaitan? Seperti yang kita, orang-orang Kristian, ingin mendapatkan? Fikirkan tentang ayat ini, yang ditulis oleh Jim Hohnberger dalam Escape bukunya kepada Tuhan. Hujah ini tidak jauh ...
Ditambah: 12.10.2011
Display: 179807x

Yesus Kristus adalah Tuhan atau diciptakan? - Bahagian 2

375_jezis_kristus_2.jpg Dalam pekerjaan sebelumnya kita menulis ayat-ayat yang membuktikan keilahian dan daya kreatif dari Yesus Kristus. Ayat-ayat ini menunjukkan bahawa Yesus adalah sebelum dasar dunia dan bahawa melalui Dia segala sesuatu diciptakan. ...
Ditambah: 10.03.2011
Display: 159423x

Ms.AmazingHope.net - Apa yang Paulus ketika dia mengatakan tidak seorang pun mempunyai hak untuk menghukum engkau untuk hari-hari Sabat?