Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

Alkitab, Firman Allah - mengapa kita boleh mempercayai dia?

Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?

285_bible.jpg

Alkitab, Firman Allah - mengapa kita boleh mempercayai dia?

Ditambah: 07.12.2010
Display: 193676x
Topik: Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?
PrintTisk

Alkitab adalah sebuah buku yang telah dibuat selama 16 abad yang panjang, dan menyertai dalam menulis 40 penulis usia yang sama sekali berbeza, profesi, pendidikan, persekitaran, inklusi, dan pandangan dunia. Namun sebagai orang Kristian kita mengakui bahawa Alkitab adalah sebuah buku dalam konsistensi seragam dan unik. Walaupun ada perbezaan dalam beberapa buku, Alkitab diambil segera, seperti yang kita miliki saat ini. Apa semua buku ini mempunyai persamaan? Dan mengapa dokumen tersebut dikumpulkan saat berabad-abad mencipta sejumlah besar "sastera agama"? Mengapa mereka menolak buku-buku apokrif, walaupun pada pandangan pertama tampak bererti?

Apa adalah kesatuan dari Alkitab?

Terdiri dalam kenyataan bahawa Roh Kudus mengilhami penulis dan penulis-penulis Alkitab untuk memutuskan, bertindak dan berbicara sesuai dengan undang-undang yang berbeza dari orang biasanya drive. hidup mereka adalah melekat pada sesuatu yang ada di dalam mereka, tetapi atas mereka. Jangan mencari keberuntungannya, jangan melaksanakan rancangan mereka, tetapi menekankan pada kebenaran dalam dunia ini, bukan dari dunia ini. Alkitab menunjukkan segala sesuatu kepada Tuhan.

Tidak ada manusia tengah, tetapi Allah, Tuhan langit dan bumi. Dia adalah. Membuat dunia ini dan membuat dia bentuk manusia dan terlihat setelah dia. Walaupun satu dosanya pergi, sekali lagi ia membawa bersama-sama, menyokong dan teguran. Saya berharap kita damai sejahtera, dan bukan kesedihan. Ketika kepenuhan masa, keluar dari dunia ini untuk mengasihi Tuhan Yesus, untuk membebaskan orang itu dan menawarkan hidup yang kekal. Oleh kerana itu, ketika seseorang membaca Alkitab, prihatin dan terkejut, kerana menemukan sebuah dunia baru, mencari Tuhan dan mendengar apa yang Tuhan katakan.

Kadang-kadang Tuhan berbicara kepada orang-orang secara langsung. Kadang-kadang, melalui malaikat, nabi pernah melihat - keadaan khusus tubuh dan fikiran, yang dianggap pesan Tuhan. Para nabi sering tidak memahami pentingnya mesej atau bahawa Tuhan kepada mereka. Kadang-kadang ditulis dalam kata-katanya sendiri di gambar, yang mereka dipaparkan.

Bercakap tentang inspirasi, inspirasi dari Roh Kudus.

Tuhan berkata kepada umat-Nya mesej yang disampaikan ke jamannya dan untuk merakam mereka untuk anak cucu. Kristian percaya Alkitab adalah benar-benar firman Allah, buku Tuhan, tapi ditulis oleh orang-orang yang diilhami oleh Allah. Allah memberikan mereka kebebasan pilihan kata dan idea. Bukankah luar biasa bahwa Tuhan Besar tidak mencuba untuk mendedahkan melalui kata-kata dan gambar, yang kita mengerti, namun membolehkan semua kata manusia untuk menggambarkan?

Terlepas dari beberapa tempat di mana pidato langsung dari Allah, Allah dari penulis Alkitab harus mendedahkan semuanya dalam kata-kata sendiri. Allah mengilhami kata-kata dan kalimat, namun penulis mereka.

Wahyu Yohanes 1,10-11,19 - Pada hari Tuhan, saya dikuasai oleh Roh dan aku mendengar dari belakangku suatu suara yang nyaring seperti trompet, berkata: "Apa yang engkau lihat, tuliskanlah di dalam sebuah kitab dan kirimkanlah kepada ketujuh jemaat .. menulis,. Oleh kerana itu, apa yang anda lihat apa yang terjadi dan apa yang akan terjadi kemudian.

Lukas 1:1-4 - saya cuba menulis banyak cerita tentang hal-hal yang terjadi antara kita, seperti yang diserahkan kepada kita oleh mereka yang dari semula adalah saksi mata dan pelayan Firman. Dan aku memutuskan untuk menempah bagi anda untuk menulis tentang, Teofilo mulia, kerana itu semua dengan hati-hati diperiksa kembali, kau tahu, bagaimana dipercayai adalah ajaran yang anda terima.

2 Petrus 1,20-21 - Pertama, tahu bahawa tidak ada nubuat Kitab Suci tidak menikmati pemandangan dari nabi sendiri. Nubuat tidak pernah datang kerana kehendak manusia, tetapi umat Tuhan berbicara kerana mereka Didorong oleh Roh Kudus. 1,1-2 Yahudi - dan berbagai banyak cara Tuhan berbicara sekali untuk para ayah oleh para nabi, tetapi pada hari-hari terakhir yang diucapkan kepada kita dengan Anak-Nya, yang ia menunjuk ahli waris dari segala sesuatu, melalui siapa dia mencipta dunia.

Arkeolog Carter, yang ingin mencari makam Raja Tutankhamun, ia pertama kali harus menghilangkan tumpukan kotoran bahawa ia tumpukan Facebook pekerja dari ekspedisi lain. Demikian pula, halnya dengan iman dalam Tuhan dan Alkitab. Orang-orang dalam Alkitab, mereka mengangkat tumpukan prasangka, ketidakpercayaan dan ejekan. Sebelum kita mula mempelajari Alkitab, kita harus menyingkirkan prasangka. Kemudian kita dapat mencari nilai-nilai moral dan mesej dari kasih Allah.

Salah satu prasangka terhadap Alkitab adalah satu sangat bahawa beliau menulis kepada orang-orang, namun Alkitab dan Kristian mendakwa sebagai Firman Allah.

Para penulis Alkitab itu diilhami oleh Roh Kudus, dan sering menulis tentang hal-hal seperti itu, yang pada waktu itu tidak bisa tahu kerana kebenaran sampai penemuan-penemuan saintifik terbukti pada abad ke-20.

2 Timotius 3.16 - Segala tulisan yang diilhamkan Allah dan yang paling berguna. Ia mengajar kita, banduan, mengoreksi, dan kereta api dalam kebenaran.

Bias lain adalah bahawa Alkitab tidak berdiri pemeriksaan kritis nalar.

Mereka mendakwa bahawa Alkitab hanya orang terhad dan tak berpendidikan yang tidak dapat menahan hati-hati dicermati. Rupanya hanya memerlukan iman terhad alasan tanpa kritik. Itu benar! Allah mengundang kita untuk menilai bukti yang disajikan dalam Alkitab.

Kisah Para Rasul 17,11 - Kami meniru contoh dari penduduk Berea, yang mendengar khutbah-khutbah Paulus dan kemudian "diperiksa setiap hari secara bertulis, apakah itu cara Paulus berkhotbah"

Yohanes 5:39 - Cari dalam Kitab Suci kerana anda berfikir bahawa mereka mempunyai hidup yang kekal, dan ia menunjukkan padaku.

Ada banyak orang terkemuka yang telah mempelajari Alkitab dan belajar menemukan Tuhan.

Sebagai contoh, Lew Wallace, seorang jenius awam dan sastera yang terkenal, pernah dikenali sebagai ateis. Selama dua tahun sehingga perpustakaan paling penting di Eropah dan Amerika, mempelajari dan mengumpul maklumat untuk sebuah buku yang menghancurkan kekristenan untuk selamanya. Semasa menulis bab kedua, ia tiba-tiba mendapati berlutut berlutut dan menangis kepada Yesus: "Ya Tuhanku dan Allahku!" Tidak boleh lagi menolak untuk mengakui bahawa Yesus Kristus adalah Anak Allah, ia menemukan bukti serius dan tak terbantahkan.

Friedrich Wilhelm Herschel (1738-1822) - astronomi, penemu Uranus. "Semakin itu memperluaskan bidang ilmu pengetahuan, semakin tampak bukti tak terbantahkan dari Allah yang kekal dan menjadikan satu Kebijaksanaan."

Alessandro Volta (1745-1827) - ahli fizik elektrik dan penemu. "Kebenaran iman, saya mengalami sebuah kajian menyeluruh. Aku datang untuk bukti bahawa agama yang kredibel dan saintis. Allah memberikan yang saya keyakinan bahawa hal ini telah membawa buah yang kaya!"

Sir John Ambrose Fleming (1849-1945) - ahli fizik dan radio, salah seorang bapa radio moden. "Banyak penemuan moden hancur materialisme lama semesta sekarang muncul ke mata kita,. Membuat rencana besar. Namun, rancangan tersebut menyediakan perancang." "The Descent of Man boleh ditemui hanya pada kekuatan kreatif Tuhan peribadi." "Tubuh Kebangkitan Kristus adalah salah satu yang terbaik memberi keterangan untuk kejadian-kejadian dalam sejarah umat manusia .."

Bias lain adalah ilmu pengetahuan yang telah dibantah mesej Alkitab.

Abad ke-20 Ilmiah Penyelidikan menunjukkan kebenaran kenyataan Alkitab banyak. Di antara banyak contoh mengutip salah satu bidang perubatan.

Tidak sampai abad lalu, doktor mendapati bakteria dan virus sebagai patogen dan memahami cara penularan penyakit.

Cara efektif untuk melindungi terhadap peraturan jangkitan dan kebersihan asas dan kuarantin, bagaimanapun, tahu pada awal abad ke-15 sebelum Kristus, Musa, meskipun negara-negara sekitarnya besar seperti Mesir tidak tahu. Tuhan menyuruhnya untuk memisahkan sakit, untuk hidup sampai kem. Melayan orang harus mempunyai topeng di mulutnya. Apabila anda menyentuh orang sakit atau mati dengan kusta harus satu mencuci dalam menjalankan air dan mencuci tetapannya.

Dari Musa mempunyai pengetahuan dan pengalaman? Tuhanlah yang mengatakan kepadanya maklumat ini kerana ia berharap orang boleh sihat dan bahagia.

Bias lain adalah bahawa nubuat Alkitab terlalu jelas.

Itu benar! Alkitab mempunyai banyak nubuat yang sempurna diisi dan memuaskan. Beberapa dari mereka menentukan tahun tepat peristiwa, nama yang tepat dari bandar dan penguasa selama berabad-abad yang akan datang. kedatangan Mesias, kehidupan, kematian dan kebangkitan dikenalpasti lebih dari 300 nubuatan yang tepat bahawa isi butiran. Nubuatan Alkitab adalah semua diisi, kerana bernubuat tentang Boha.Tím berbeza dari nubuat palsu, yang beberapa selesai dan sebahagian lagi tidak.

Dalam artikel lain dalam kategori nabi dan hari ini Alkitab untuk membincangkannya berturut-turut.

Bias lain adalah tuntutan bahawa Alkitab telah diubah selama berabad-abad dan tidak lagi di bawah yang asli.

Tapi ini bertentangan dengan penemuan arkeologi menakjubkan ditemui di gua oleh Laut Mati gulungan Yesaya Kumran. Například yang tarikh kembali ke 150 SM, Samuel, Mazmur, Injil Yohanes, dan lain-lain. Para ahli sepakat bahawa teks itu tidak berubah setiap titik bahan iman atau komitmen moral.

Tidak ada literatur kuno yang lain tidak disokong oleh banyak teks yang boleh dipercayai dan terjemahan Alkitab.

Kami mempunyai banyak bukti, mengapa boleh kita percaya Alkitab. Mari kita makan dan mencari Tuhan.


Berkaitan artikel dari media - Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?

Yesus Kristus, hidup-Nya, kematian dan kebangkitan

275_jezis_kristus_2.jpg Satu-satunya cara untuk menebus dosa manusia yang diberikan oleh Allah dalam Yesus Kristus. Dalam kehidupan-Nya dari ketaatan yang sempurna kepada kehendak Allah, kematian penderitaan, dan kebangkitan. Mereka yang oleh iman menerima ...
Ditambah: 25.11.2010
Display: 225624x

7 Change of Heart - Iman dan Undang-undang - Jalan untuk Kristus

273_cesta_ke_kristu.jpg "Siapakah yang berada dalam Kristus, adalah ciptaan baru. Apa yang lama sudah berlalu, sesungguhnya yang baru sudah datang" (2 Korintus 5:17.).Satu tidak mungkin mengatakan lokasi waktu yang tepat dan tepat, atau ...
Ditambah: 22.11.2010
Display: 128141x

Doa sebagai perbualan dengan Tuhan

418_modlitba_rozhovor_s_bohem.jpg Lukas 11.1 - "Tuhan, mengajar kita untuk berdoa seperti itu Yohanes mengajar murid-muridnya."Lukas 18.1 - Dia berkata kepada mereka suatu perumpamaan, kerana masih diperlukan untuk berdoa dan tidak menyerah:Apa itu doa?Ibrani ...
Ditambah: 03.05.2011
Display: 261383x

Video - Ini semua tentang Kristus! - Paul Washer

428_vse_je_o_kristu_paul_washer.jpg Malam ini Aku di sini untuk membincangkan tentang orang-orang. Atau untuk berbicara tentang gereja atau agama. Kerana semua hal-hal ini kegagalan mereka dan kekurangan. Anda masing-masing harus mampu berdiri dan mengatakan ...
Ditambah: 12.05.2011
Display: 139758x

Yesus Kristus adalah Tuhan atau diciptakan? - Bahagian 2

375_jezis_kristus_2.jpg Dalam pekerjaan sebelumnya kita menulis ayat-ayat yang membuktikan keilahian dan daya kreatif dari Yesus Kristus. Ayat-ayat ini menunjukkan bahawa Yesus adalah sebelum dasar dunia dan bahawa melalui Dia segala sesuatu diciptakan. ...
Ditambah: 10.03.2011
Display: 145262x

Ms.AmazingHope.net - Alkitab, Firman Allah - mengapa kita boleh mempercayai dia?