Ms.AmazingHope.net (Pada halaman rumah) Ms.AmazingHope.net

8 Pertumbuhan Kristus, perubahan di alam - Perjalanan ke Kristus

Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?

304_cesta_ke_kristu.jpg

8 Pertumbuhan Kristus, perubahan di alam - Perjalanan ke Kristus

Ditambah: 07.01.2011
Display: 151833x
Topik: Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?
PrintTisk

Pertumbuhan Kristus - untuk menukar sifat kita

Fikirkan, keindahan kasih Kristus dan kesempurnaan alam-Nya. Fikirkan Kristus dalam penafian diri, kerendahan hati di dalam Kristus, Kristus dalam kemurnian dan kekudusan, Kristus dalam cinta tak terlukiskan Nya - ini adalah mata pelajaran untuk kontemplasi. Hanya jika anda mengasihi Kristus, jika anda mempunyai sebagai contoh, jika mengandalkan sepenuhnya pada dia, hanya akan Anda boleh berpindah ke bentuk.

Change of Heart, yang menjadi anak-anak kecil Allah, Alkitab disebut kelahiran kembali. Alkitab juga menyamakan perubahan untuk perkecambahan benih yang baik, pengurus ditaburkan. Demikian pula, mereka yang sedang bertaubat kepada Kristus, "seperti anak baru lahir" (1 Petrus 2:2), yang tumbuh (Efesus 4,15) pada lelaki dewasa dan wanita dalam Kristus Yesus. Sebagai ditaburkan benih yang baik di lapangan untuk tumbuh dan berbuah. Yesaya menulis bahawa "akan disebut pohon kebenaran, yang Tuhan ditanam untuk merayakan" (Yesaya 61.3). Gambar dari alam yang digunakan sehingga kita dapat dengan mudah memahami kebenaran misteri kehidupan rohani.

Tidak semua kebijaksanaan dan kemahiran manusia dapat meningkatkan makhluk hidup alam sedikit pun. Tumbuhan dan haiwan dapat hidup hanya melalui kehidupan yang diilhami oleh Allah sendiri. Demikian juga, hanya melalui hidup pernafasan Allah bisa melahirkan kehidupan rohani di dalam hati orang-orang. Sampai seseorang yang lahir "dari atas" tidak boleh menyertai dalam kehidupan bahawa Kristus datang untuk memberi.

Seperti halnya dengan kehidupan, sehingga dengan pertumbuhan. Hanya Allah mencipta kuncup bunga dan bunga janin. Kekuatan benih berkembang, "pisau pertama, kemudian telinga, maka telinga penuh dengan gandum" (Markus 4.28). Dan nabi Hosea mengatakan Israel bahawa "mekar sebagai bunga bakung itu.", "Datanglah ke hidup sebagai bunga jagung sebagai pokok anggur" (Hosea 14,5.7). Dan Yesus memanggil kami, kami melihat bunga lili, bagaimana mereka tumbuh (lihat Lukas 12:27). Tanaman dan bunga tumbuh kerana mereka menghabiskan kekuatan mereka sendiri, usaha dan rawatan, tetapi kerana mereka mendapatkan dari Allah, apa yang memberi hidup kepada mereka.

Seorang anak tidak dapat memiliki kuasa atau atas inisiatif sendiri untuk tumbuh inci dan hanya kerana kita tidak sendiri melakukan usaha untuk memberikan pertumbuhan rohani, dan kilang anak yang sedang tumbuh dengan mengambil dari persekitaran mereka apa yang membantu mereka untuk hidup - udara, sinar matahari dan makanan. Apa kurnia-kurnia alam adalah haiwan dan tanaman, adalah Kristus kepada mereka yang percaya kepada-Nya. Ini adalah "cahaya abadi" mereka, "matahari dan perisai" (Yesaya 60,19, Mazmur 84,11). Akan "sebagai embun bagi Israel", "seperti hujan turun pada kliping rumput (14,5 Oz, Mazmur 72,6). Air hidup," roti Allah, yang turun dari syurga dan memberi hidup kepada dunia "(Yohanes 6 : 33).

Kurnia tak terkalahkan, yang anaknya, Allah telah dikelilingi hawa seluruh dunia rahmat, yang hanya sebagai nyata sebagai penutup hawa, yang mengelilingi dunia. Mereka yang memilih untuk bernafas suasana yang memberi hidup akan hidup dan tumbuh menjadi lelaki dewasa dan wanita dalam Kristus Yesus.

Sebagai bunga berbalik ke arah matahari, jadi sinar terang membantu keindahan dan harmoni, sehingga kita harus beralih ke Matahari Kehakiman, pada kami cahaya bersinar dari syurga dan sifat kita berubah dari gambar Kristus.

Yesus mengajarkan kita ini ketika dia berkata: "Tetap di dalam Aku dan Aku di dalam kamu, sebagai pohon muda tidak tahan domba sendiri, jika dibiarkan pada pokok anggur, demikian juga kamu tinggal di dalam saya ketika ... Tanpa Aku kamu tidak dapat berbuat apa-apa "(Yohanes 15,4.5). Untuk hidup kudus, anda hanya sebagai bergantung pada Kristus, sebagai strain penghisap-dependen yang dapat tumbuh dan berbuah. Jika anda terputus dari Kristus, anda tidak mempunyai hidup. Anda tidak mempunyai kekuatan untuk menolak godaan dan bertumbuh dalam rahmat dan kekudusan. Jika anda tinggal di dalamnya, anda akan dapat berkembang. Jika hidup anda didasarkan pada Kristus, layu, atau dibiarkan buah. Anda akan seperti pohon yang ditanam oleh aliran air.

Banyak berfikir bahawa beberapa pekerjaan harus dilakukan sendiri. Mereka mengandalkan Kristus untuk mengampuni dosa-dosa mereka, tetapi cubalah untuk hidup benar dengan usaha mereka sendiri. Setiap usaha seperti itu harus gagal. Yesus berkata: "Tanpa Aku kamu tidak dapat berbuat apa-apa." Pertumbuhan kita dalam rahmat, sukacita kita, kegunaan kita - itu semua bergantung sepenuhnya pada persatuan kita dengan Kristus. Akan tumbuh dalam rahmat, jika kita berada dalam kenalan dengan dia, setiap hari, setiap jam, jika kita tinggal di dalamnya. Kristus adalah satu-satunya penulis dari iman kita, tetapi juga finisher tersebut. Kristus adalah yang pertama dan terakhir, selalu. Untuk bersama kita hanya pada awal dan akhir perjalanan kita, tetapi pada setiap langkah. Daud berkata: "Tuhan, sebelum aku meletakkan mata lagi, dan ketika tangan kanan saya, tidak goyang aku" (Mazmur 16:8).

Anda bertanya: "Bagaimana aku tinggal di dalam Kristus?" - Sama seperti ketika anda menerima terlebih dahulu. "Hidup dalam Kristus Yesus, ketika anda menerima dia sebagai Tuhan." "Orang benar akan hidup oleh iman." (Kolose 2.6; Ibrani 10:38).

Tuhan memberi anda, anda semua nya, anda melayani dia dan ia taat kepadanya, dan anda menerima Kristus sebagai Penyelamat mereka. Anda tidak boleh mencapai pengampunan dosa-dosa mereka, atau dia boleh mengubah hati. Ketika anda menyerah kepada Tuhan, anda percaya bahawa semua ini Tuhan akan lakukan untuk anda, untuk jasa Kristus. Dengan iman anda menjadi pemilikan Kristus dan iman di dalam dia tumbuh - yang anda berikan dan anda akan menerima. Anda harus memberikan segalanya - hati anda, anda akan, perkhidmatan anda, anda perlu memberi Tuhan pula, jika anda ingin patuh kepada semua perintah-Nya, dan juga semua yang anda perlukan untuk menerima - kepenuhan Kristus sebagai berkah, untuk tinggal dalam hati anda, adalah kekuatan anda, kebenaran anda, penolong abadi anda - untuk memberi anda kekuatan untuk taat.

Dikuduskanlah Allah di pagi hari, entah itu tindakan pertama: Mari kita berdoa: "Bawa aku, Tuhan, sebagai milik semua, aku meletakkan semua rencana saya di kaki anda gunakan saya hari ini dalam perkhidmatannya Tinggallah di dalam Aku dan memberikan ... saya menyelesaikan semua pekerjaan-Nya di dalam kamu "Jadi berdoa setiap hari .. Setiap pagi menguduskan kepada Allah untuk hari depan. Bawa dengan semua rencananya untuk menyatakan providensiaNya, harus dibuat dan yang tidak. Jadi setiap hari Masukkan hidup anda ke tangan Tuhan dan hidup anda akan menjadi lebih dan lebih kuno setelah kehidupan Kristus.

Hidup dalam kehidupan Kristus dalam keseimbangan. Tidak perlu ada beberapa kegembiraan emosional, tetapi harus menjadi keyakinan tenang abadi. Tidak ada harapan masukkan dalam diri kita tetapi dalam Kristus. kelemahan anda berkaitan dengan kekuatan, ketidaktahuan anda untuk kebijaksanaannya, kelemahan anda untuk ketekunan dan kekuatan. Oleh kerana itu anda harus melihat diri sendiri, Anda tidak perlu berfikir untuk diri mereka sendiri, tetapi anda harus melihat kepada Kristus.

Fikirkan tentang cinta tentang keindahan dan kesempurnaan alam-Nya. Kristus di dalam penafian diri, kerendahan hati di dalam Kristus, Kristus dalam kemurnian dan kekudusan, Kristus dalam cinta tak terlukiskan nya - ini adalah tema untuk meditasi. Hanya jika anda mengasihi Kristus, jika anda mempunyai sebagai contoh, jika mengandalkan sepenuhnya pada dia, hanya akan Anda boleh berpindah ke bentuk.

Yesus berkata, "dan tinggal dalam diriku." Kata-kata ini membuat ruang gambar, kekuatan, kepercayaan. Dia mengundang kita: "Datanglah ke saya ... dan saya akan memberi anda rehat" (Matius 11,28.29). kata-kata pemazmur mengekspresikan idea yang sama: "Tinggallah kamu di hadapan Tuhan dan melayani Dia." Dan Yesaya memberi kita jaminan: "Dalam penukaran dan tenang akan keselamatan anda" (Mazmur 37.7, Yesaya 30,15). keamanan ini tidak menganggur kerana jemputan Penyelamat adalah janji ruang untuk bekerja dengan sebuah cabaran: "pikullah kuk yang Kupasang anda ... dan anda akan mendapat ketenangan" (Matius 11,29). Hati yang penuh Kristus, bekerja untuk Kristus dan paling tulus paling tekun.

Berurusan dengan diri, berpaling dari Kristus, sumber kekuatan dan kehidupan. Itulah sebabnya Setan berusaha untuk mengalihkan perhatian kita dari Penyelamat dan mencegah kami dengan dia di line dan sambungan. Dia cuba untuk mengalihkan fikiran kita kenikmatan duniawi keprihatinan hidup, masalah dan kekurangan orang lain atau kesalahan kita sendiri dan kelemahan. Jangan tertipu rekaan nya.

Dan banyak dari mereka yang benar-benar teliti, dan yang ingin hidup untuk Tuhan, seringkali tergoda oleh fakta bahawa mereka berfikir tentang kesalahan mereka dan kelemahan, dan berharap bahawa itu akan terpisah dari Kristus dan kemenangan atas mereka. Oleh kerana itu kita harus memikirkan diri mereka sendiri dan kita harus hidup dalam ketakutan dan kecemasan yang kita diselamatkan. Semua dari kita jauh dari sumber daya. Komit diri anda sepenuhnya kepada Tuhan dan percaya padanya. Bicara tentang Yesus dan memikirkan dia. Biarkan hingga kehilangan anda "diri." Singkirkan keraguan semua, mengusir semua rasa takut. Katakanlah dengan rasul Paulus: "Apa yang hidupnya bukan lagi aku, melainkan Kristus yang hidup di dalam aku Jika anda sekarang hidup dalam daging, itu hidup dalam iman Anak Allah yang membawa saya untuk mengasihi dan menyerahkan diri-untuk aku .. " (Galatia 2:20). Menyerah kepada Allah. Dia terus apa yang dia katakan. Berikan lebih ke tangan orang yang mencintai anda, membuat anda perangkap selamat.

Ketika Kristus mengambil bentuk manusia sendiri, dirantai diri ikatan cinta kemanusiaan, yang memaksa tidak boleh berehat, kecuali jika anda memilih untuk melakukan satu sendiri. Setan masih membimbing kita dan kesal kerana kita melanggar ikatan ini, kami memutuskan untuk terpisah dari Kristus. Oleh kerana itu kita harus menonton, berjuang dan berdoa bahawa tidak ada yang boleh membawa kita kepada, kami memilih lelaki lain, anda boleh melakukannya bila-bila masa, kerana kita mempunyai kehendak bebas. Mari kita, oleh kerana itu, masih memandang pada Kristus dan dia akan melindungi kita. Jika kita melihat Yesus, kita selamat. Tidak ada yang bisa menarik kita keluar dari tangannya. Jika pernah kita melihat kepadanya, "mengubah kita menjadi serupa dalam sebuah kemasyhuran yang selalu lebih besar - semua oleh Roh Tuhan" (2 Korintus 3:18).

Sehingga diperoleh bentuk murid-murid pertama Penyelamat berharga. Ketika orang mendengar kata-kata murid-murid Yesus, mereka merasa bahawa mereka memerlukan Yesus. Cari dia, ditemui dan diikuti. Mereka dengan dia di rumah, di meja anda, di dalam bilik mahupun di lapangan. Datang ke dalam kenalan dengan dia sebagai seorang guru dengan pelajar, menerima arahan setiap hari dari mulutnya kebenaran. Memandang dia sebagai seorang hamba kepada tuannya untuk mempelajari tugas-tugasnya. Para murid adalah laki-laki "tunduk pada kesulitan yang sama seperti kita" (Yakobus 5:17). Berjuang pertempuran yang sama dengan dosa seperti yang kita lakukan. Mereka harus sama seperti kita kasih karunia untuk hidup kudus.

Bahkan Yohanes, murid yang dikasihi yang paling mirip dengan Penyelamat, bukan watak tercinta dari awal. Dia adalah seorang sombong dan ambisius, tetapi juga sengit dan menghina. Ketika ia muncul, bagaimanapun, sifat ilahi Kristus, mengetahui kelemahan mereka dan pengetahuan ini Ia telah merendahkan diri. Kekuatan dan kesabaran, kekuatan dan kelembutan, kasih kurnia dan kerendahan hati, yang ia lihat dalam kehidupan sehari-hari Anak Allah, dipenuhi jiwanya dengan kekaguman dan cinta.

Setiap hari itu hatinya tertarik lebih dekat kepada Kristus dan kasih untuk gurunya lupa untuk digunakan. kesombongan-Nya dan cita-cita memberi jalan untuk aksi transformasi kuasa Kristus. Pengaruh yang bangkit kembali dari Roh Kudus memberinya hati yang baru. Kekuatan cinta Kristus menyebabkan perubahan watak. Keputusan tersebut menunjukkan persekutuan dengan Yesus. Jika Kristus tinggal dalam hati, itu mengubah seluruh sifat tanah. Roh Kristus dan cintanya mengambil alih hati, fikiran tinggi dan keinginan untuk Allah dan syurga.

Ketika Kristus masuk ke syurga, tetap tinggal di pengikutnya masih merasakan kehadirannya. Itu adalah kehadiran peribadi penuh cinta dan cahaya. Yesus, Penyelamat mereka berjalan dan berbicara, dan siapa yang berdoa dengan mereka untuk memberikan hati mereka harapan dan keselesaan, mereka dibawa pergi ke syurga dengan mesej bilik di bibir. Dan ketika ia mengambil kerumunan malaikat, para murid masih mendengar suara-Nya, berkata: "Lihatlah, Aku menyertai kamu alway bahkan sampai akhir zaman" (Matius 28,20). Kristus naik ke syurga dalam bentuk manusia. Para murid melihat hal itu di hadapan takhta Allah masih rakan-rakan mereka dan Penyelamat, bahawa cinta itu tidak berubah, itu masih merupakan salah satu penderitaan kemanusiaan. Ia memaparkan di hadapan Allah manfaat darah berharga anda, dan menunjukkan luka tangan dan kakinya sebagai peringatan dari harga yang mereka dibayar untuk penebusan. Mereka tahu bahawa naik ke syurga untuk menyiapkan tempat bagi mereka, dan datang kembali dan membawa kepadanya.

Ketika kami berkumpul selepas kenaikan Tuhan mereka, memberikan doa kepada Bapa dalam nama Yesus '. Dengan hormat dan kagum yang terlipat dalam doa dan mengulangi janji Yesus:. "Jika anda meminta Bapa untuk sesuatu, anda memberikan nama-Ku anda belum memohon untuk apa pun dalam nama-Ku, bertanya dan kamu akan menerima, bahawa anda sukacita selesai "(Yoh 16,23.24). Dia mengangkat tangannya iman lebih tinggi dan lebih tinggi dengan kenyataan yang menarik: "Kristus Yesus yang mati dan yang dibesarkan, tangan kanan Allah menjadi perantara bagi kita" (Roma 8:34).

Pentakosta membawa mereka kehadiran Parakletos, di antaranya Kristus berkata: ". Ini akan ada di dalam kamu" Dan kemudian dia berkata: "Kamu akan baik bagi saya untuk meninggalkan Ketika anda pergi, Penghibur tidak akan datang kepada anda saya akan pergi jika saya menghantarnya kepada anda .." (Yohanes 14,17; 16:7). Sejak saat itu, Roh Kristus tinggal kekal di hati pengikutnya. persekutuan mereka kini lebih dekat daripada ketika ia bersama mereka secara peribadi. Cahaya, kasih dan kuasa Kristus untuk diam di dalamnya, mereka berasal dari, sehingga orang melihat mereka, "mereka bertanya-tanya, mengenal, yang telah bersama Yesus" (Kisah 4:13).

Segala sesuatu yang adalah Kristus kepada murid-murid-Nya, ia ingin menjadi pengikutnya hari ini, kerana dalam doa terakhirnya, ketika berkumpul di sekitarnya kerumunan kecil murid, berkata: "Tolong, tidak hanya bagi mereka tetapi juga bagi mereka yang mempunyai kata mereka percaya di dalam Aku "(Yohanes 17,20). Yesus berdoa bagi kita dan meminta kami untuk menjadi satu dengan dia sebagai dia adalah satu dengan Bapa. Apa satu kesatuan!

Penyelamat berkata kepada dirinya sendiri: "Anak tidak boleh dengan sendirinya sebesar apa-apa," Bapa yang hidup di dalam aku melakukan karya-Nya "(Yohanes 5,19, 14,10) Jika Kristus tinggal dalam hati kita, kita akan bertindak." Sebagai tindakan akan dan keputusan yang baik. "Kami akan bekerja dengan cara dia bekerja, kami menunjukkan semangat yang sama. Jadi, jika kita mencintai dia dan jika kita tinggal di dalamnya, akan tumbuh" all-in Dia yang adalah kepala, iaitu Kristus "( Efesus 4:15).


Berkaitan artikel dari media - Titik awal, apa yang boleh saya lakukan?

Siapakah Yesus Kristus?

77_jezis_kristus.jpg Pusat turun Alkitab adalah hidup dan kematian orang-orang yang terbesar sejarah dunia, Yesus Kristus. Sejak kelahirannya era baru dikira, walaupun ia lahir di gudang, dan mempengaruhi sejarah dunia, walaupun ia miskin ...
Ditambah: 30.08.2010
Display: 191648x

Allah dan ketidakadilan di dunia

314_ukrizovani.jpg Mengapa ada begitu banyak kejahatan dan penderitaan? Mengapa Tuhan tidak campur tangan dan melakukan sesuatu? Banyak orang bertanya-tanya apakah Tuhan begitu lama akan melakukan sesuatu. Ini adalah soalan yang sangat umum ...
Ditambah: 17.01.2011
Display: 199146x

Video - Ini semua tentang Kristus! - Paul Washer

428_vse_je_o_kristu_paul_washer.jpg Malam ini Aku di sini untuk membincangkan tentang orang-orang. Atau untuk berbicara tentang gereja atau agama. Kerana semua hal-hal ini kegagalan mereka dan kekurangan. Anda masing-masing harus mampu berdiri dan mengatakan ...
Ditambah: 12.05.2011
Display: 163333x

Satu-satunya cara ke syurga

295_jedina_cesta_do_nebe.jpg Yesus Kristus hidup, menderita dan mati untuk menebus kita. Allah mengizinkan Anak-Nya terkasih datang dari dunia kemasyhuran di dunia ini jahat dari dosa, meninggalkan penghinaan kemuliaan dan kehormatan dan bertahan, penghinaan, ...
Ditambah: 13.12.2010
Display: 171259x

Wide adalah jalan menuju kehancuran, sempit adalah jalan ke syurga!

409_uzka_je_cesta_do_nebe.jpg "Masuklah melalui pintu gerbang yang sempit besar dan luas adalah jalan yang menuju kepada kebinasaan, dan banyak adalah mereka yang masuk melalui Selat itu adalah. Pintu gerbang dan jalan sempit yang ...
Ditambah: 05.04.2011
Display: 325636x

Ms.AmazingHope.net - 8 Pertumbuhan Kristus, perubahan di alam - Perjalanan ke Kristus